Rüzgar enerjisinde Avrupa’nın 2023 yılı verilerini açıklayan WindEurope, AB’nin 2023 yılında 17 GW yeni rüzgar enerjisi inşa ettiğini, Avrupa’da üretilen elektriğin ise %19’unun rüzgardan elde edildiğini bildirdi. 17 GW’ın 2022 yılına göre biraz ve tek bir yılda hiç olmadığı kadar fazla olduğunu açıklayarak, bu rakamın AB’nin 2030 hedeflerine ulaşması için yeterli olmadığına vurgu yapan WindEurope; AB’nin 2030’a kadar her yıl 30 GW yeni rüzgar enerjisi inşa etmesi gerektiğine, AB Rüzgar Enerjisi Paketi ve Avrupa Rüzgar Tüzüğü’nde belirtilen eylemlerin, yıllık üretimin artırılmasına yardımcı olacağına ancak ulusal uygulamanın kilit önem taşıdığına dikkat çekti.
WindEurope verilerine göre, AB’nin 2023 yılında kurduğu 17 GW yeni rüzgar santralinin 14 GW’ı karada, 3 GW’ı ise deniz üstü rüzgar enerjisi alanında yer aldı. Verilere göre, Almanya en fazla yeni rüzgar kapasitesi inşa eden ülke olurken onu Hollanda ve İsveç takip etti. Hollanda, şimdilik dünyanın en büyük rüzgar çiftliği olan 1,5 GW’lık ‘Hollandse Kust Zuid’ de dahil olmak üzere en fazla yeni deniz üstü rüzgar enerjisi santralini inşa etti.
Verileri paylaştığı haberde, IEA’nın AB’nin 2024-28 yılları arasında yılda 23 GW yeni rüzgar enerjisi inşa edeceği tahminine yer veren WindEurope, “AB Rüzgar Enerjisi Paketi’nde belirtilen eylemler, yıllık üretimde önemli bir artış sağlamalı ve Avrupa’nın rüzgar enerjisi tedarik zincirini güçlendirmelidir. Eylemlerin ulusal düzeyde uygulanması kilit önem taşımaktadır. Bu amaçla, 26 AB Enerji Bakanının Noel’den önce Avrupa Rüzgâr Tüzüğü’nde imzaladığı Rüzgâr Enerjisi Paketi’ni hayata geçirme taahhüdü kilit önem taşımaktadır. Önemli eylemler arasında izinlerin daha da basitleştirilmesi, yeni rüzgar çiftliklerinin kurulmasına yönelik ihalelerin tasarımında iyileştirmeler ve rüzgar türbini üretimi ile temel altyapı için kamu mali desteği yer almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Elektriğinin %19’unu rüzgardan elde eden AB; Hidrodan %13, güneşten %8 ve biyokütleden %3 ile toplamda yenilenebilir enerji kaynaklarından elektriğinin %44’ünü üretti.
Yeni kara rüzgar santrallerinde bir birim kapasiteden ne kadar çıktı elde edildiğini ölçen ‘kapasite faktörü’nün %30-48 arasında değişmesi ve deniz üstü rüzgar enerjisinde de sürekli olarak %50’ye ulaşmasıyla rüzgarın 1 GW’ından üretilen elektrik miktarı da artmaya devam etti.