4. İZMİR RÜZGÂR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ İÇİN 28-30 EYLÜL 2017 TARİHLERİNDE İZMİR’DE BULUŞUYORUZ…

Editör
4. İZMİR RÜZGÂR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ İÇİN 28-30 EYLÜL 2017 TARİHLERİNDE İZMİR’DE BULUŞUYORUZ…

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri tarafından dördüncü kez düzenlenecek Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Güniz Gacaner Ermin ve Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’nin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz?

Mahir Ulutaş: Elektrik ve Makina Mühendisleri Odaları İzmir Şubeleri, yeni teknoloji ve uygulamaları içeren bilgi birikiminin tüm meslek alanlarında olduğu gibi, rüzgâr enerjisi alanında da yaygınlaşmasını sağlamak amacı ile ilk kez 5-7 Nisan 2001 tarihinde Alaçatı’da Sempozyum ve Sergi gerçekleştirdi. Sempozyumda, rüzgâr enerjisi konusunda deneyim kazanmış yerli ve yabancı konuşmacılar birikimlerini katılımcılarla paylaşmış ve bu sunumlar bildiriler kitabı olarak yayımlanmıştı. Rüzgâr enerjisi teknolojisinin gelişimine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlar ile bu alanda bilgi, hizmet ve ürün talep eden kamu-özel sektör yetkililerin ve ilgililerin bir araya getirilmesi şansı yakalanıp doğrudan bilgilendirmenin ve etkileşimin sağlandığı bir ortam oluşturulmuştu. Ülkemizde rüzgâr enerjisi yatırımlarının başlangıç aşamasında düzenlenen böyle bir organizasyon, sektör temsilcilerinden yoğun ilgi görmüş ve sektörden 300 dolayında ilgilinin katılımı gerçekleşmişti. Bugün rüzgâr enerjisinin geldiği seviyeyi gördüğümüzde o gün yapılan çalışmanın ne kadar isabetli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Ardından 23-24 Aralık 2011 tarihinde 2. İzmir Rüzgâr Enerjisi Sempozyumu’nda 26 bildiri sunuldu ve sempozyuma 685 sektör temsilcisi katılım sağladı. 8-10 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenen 3. sempozyum da büyük bir ilgi ile gerçekleşti. Üç gün süren sempozyuma çeşitli illerden 350’si kayıtlı olmak üzere toplam 1050 kişi katılım sağladı. Oluşan bu yoğun talep üzerine geçen yıl yönetim kurullarımız, artık beklenen bir organizasyon haline gelen İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’nin dördüncüsünü 28-30 Eylül 2017 tarihlerinde düzenleme kararı aldılar ve hazırlık çalışmalarına başlandı.

Sempozyum hazırlık çalışmaları hangi aşamada ve beklentilerinize cevap veriyor mu?

Güniz Gacaner Ermin: Hazırlık çalışmaları 1,5 yıl önce başlatılan sempozyum için Yürütme Kurulumuz 12 toplantı gerçekleştirerek program hazırlık çalışmasını büyük ölçüde tamamladı. Ayrıca sempozyum çalışmalarına yön vermek ve etkinliğe dair bilgilendirme yapılması amacıyla 23 kişinin katılımıyla Sempozyum Danışma Kurulu toplantısı da gerçekleştirildi. Bu yıl sempozyum için 29 bildirinin özeti sekretaryamıza ulaştırıldı. Bu bildiriler değerlendirilerek tam metinleri istenen bildirilere etkinlik programımızda yer verilecek ve kitap olarak yayımlanarak katılımcılarla paylaşılacak. Üç gün sürecek Sempozyumda, farklı başlıklar altında toplanmış önemli sunumların yapılacağı yoğun bir programın oluşturulduğunu şimdiden söyleyebilirim. Sektörün sorunları ve gereksinimleri farklı platformlarda masaya yatırılarak tartışma ortamının yaratılması hedeflenmektedir. Rüzgâr Enerjisi Sempozyumu’nda ortaya çıkan görüş ve öneriler sonuç bildirisi olarak toparlanarak kamuoyu ile paylaşılacak. Üyelerimizin gelişimi için düzenlediğimiz bu tür etkinliklerde, etkinliğin denk bütçe ile gerçekleşmesi ve Şube bütçelerine ek yük getirmeden tamamlanması amaçlanmaktadır. Sempozyum ile birlikte düzenlediğimiz sergiye sektörde yer alan firmaların katılımı için çalışmalarımız sürmektedir. Sempozyuma 3 ay kalmasına karşın sergi alanımızdaki çalışmaları neredeyse tamamladık. Yaz döneminde, sergide yer alacak bütün firmalar kesinleşecektir diye tahmin ediyoruz. Ayrıca sektör firmaları, sempozyumu delege olarak izleyenlere yönelik hazırlanacak olan bellek, çanta, not defteri ve bildiriler kitabı gibi alanlarda yer alarak etkinliği destekleyebilirler.
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Mahir Ulutaş: Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’nin hem bilgi paylaşımı hem de yüz yüze iletişim için önemli bir platform olduğuna inanıyorum. Bu platformun önemini bugüne kadar düzenlediğimiz etkinliklerde katılımın niceliği ve niteliğindeki yükseklik ile gördük. Artık beklenen bir etkinlik olan dördüncü sempozyumda da bu çıtayı yükselteceğimizi düşünüyorum. Etkinlik rüzgar enerjisine ilişkin mühendislik birikimimizin büyümesine katkı sağlamıştır. Bu katkının büyüyerek devam etmesini ve rüzgar enerjisine ilişkin yerli sanayinin gelişimine katkıda bulunarak, bilgi yoğun, Ar-Ge’ye dayalı ekonomi politikalarını hayata geçirilmesine öncülük etmesini diliyoruz. Güniz Gacaner Ermin: Sektörün buluşma noktası olarak gördüğümüz 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisinde, sektörü oluşturan tüm bileşenlerle 28-30 Eylül 2017 tarihlerinde MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde buluşmayı arzuluyoruz.
Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap