Karadeniz Yüzer Offshore Rüzgar Projesi BLOW başladı

Editör
Karadeniz Yüzer Offshore Rüzgar Projesi BLOW başladı

Avrupa Birliği fonu ile başlayan, Karadeniz’e komşu ülkelerden çeşitli kuruluşlarla birlikte Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği’nin (DÜRED) de paydaşları arasında yer aldığı Karadeniz Yüzer Offshore Rüzgar Projesi – Black sea Floating Offshore Wind  (BLOW), başladı. 21 milyon euronun üzerinde bir bütçe ile 2023 yılının Ocak ayında start alan projenin tamamlanması 5 yılı bulacak.

Karadeniz’de yüzer deniz üstü rüzgar enerjisi elde edilmesinde dönüm noktası olma özelliği taşıyan Karadeniz Yüzer Offshore Rüzgar Projesi BLOW başladı. Uygulamalı enerji araştırmaları merkezi olan IREC tarafından duyurulan habere göre, 21 milyon euronun üzerinde bir bütçeye sahip olan projenin tamamlanması 5 yılı bulacak. Karadeniz’de 5 MW’lık bir kapasitenin önünü açarak yol gösterici olacak proje, endüstriyel seri üretimin ve yüzer deniz üstü rüzgar santrallerinin konuşlandırılmasında öncü bir rol üstlenecek. Petrol ve gaz sektörlerini birleştirerek bölgedeki enerji dönüşümünü hızlandırmayı, toplumsal kabulü ve politikaları geliştirmeyi teşvik etmeyi amaçlayan BLOW Projesi ile hedef; 2028 yılına kadar 87 €/MWh seviyesinde beklenen Seviyelendirilmiş Enerji Maliyeti’ne (LCOE) ve 2030’un ötesinde daha da iddialı bir hedef olan 50 €/MWh’ye ulaşmak. Ayrıca, projenin çevresel etkilerinin %40 oranında azaltılması hedefleniyor.

Açık deniz rüzgarı temiz, uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir güç kaynağı olarak dikkat çekiyor. Yüzer açık deniz rüzgar enerjisinin ise, derin deniz alanlarının muazzam potansiyelini açığa çıkarmada kilit bir rol oynaması bekleniyor. Deniz üstü rüzgar enerjisi hakkındaki düşünceleri kökten değiştirme potansiyeline sahip BLOW’un konsorsiyumunu IREC Enerji Sistemleri Grubu Başkanı José Luis Domínguez yönetirken, partnerler arasında; Eolink, Petroceltic Bulgaristan, GSP Offshore, Maritima Din Constanta Üniversitesi, Beia Consult International Srl, Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi, Bexco, Mce Gmbh, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği, Fraunhofer Gesellschaft Zur Forderung Der Angewandten, Forschung Ev, Acciona Generacion Renovable ve Minno-Geolozhki St Ivanrilski Üniversitesi yer alıyor. İş birliği yapan kuruluşlar arasında ise Londra Brunel Üniversitesi ve Avrupa Deniz Enerjisi Merkezi bulunuyor. 

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap