Kuzey Denizi’ndeki rüzgargüllerinin bakımı, Valmet DNA’lı gemiye emanet

Anı Nil DEMİRBAĞ
Kuzey Denizi’ndeki rüzgargüllerinin bakımı, Valmet DNA’lı gemiye emanet

Dong Enerji’nin Almanya kıyılarındaki rüzgargülü tarlalarının bakımını gerçekleştirecek olan yeni Rüzgar Santrali Servis Operasyon Gemisi (SOV)’un tüm alarm, kontrol ve izleme fonksiyonları, Valmet DNA otomasyon sistemi ile yönetilecek. Türkiye’de Cemre Tersanesi tarafından inşa edilecek olan gemi, Valmet’in denizcilik sektöründeki 35 yılı aşkın tecrübesinin son örneklerinden biri.
Fransız Louis Dreyfus Armateurs (LDA) şirketinin, Dong Enerji’nin Almanya kıyılarındaki dört rüzgargülü tarlasının bakımını gerçekleştirmek üzere sipariş ettiği 1+1 Rüzgar Santrali Servis Operasyon Gemisi (SOV), Valmet DNA’ın son teknoloji alarm, kontrol ve izleme sistemleri ile donatılacak. Türkiye’de Cemre Tersanesi tarafından inşa edilecek olan gemi, Norveçli Salt Ship Design tarafından tasarlandı. 83 metre uzunluğunda ve 19,4 metre genişliğindeki 1+1 SOV, denizcilik endüstrisinin kapsadığı tüm alanlarda referanslarına her gün yenisini ekleyen Valmet’in bu sektördeki yükselişini hızlandırıyor.

En uygun çözümler Valmet’te
Yirmi yılı aşkın süredir Türk gemi inşaa sanayinde faaliyet gösteren, bugün Norveç, İzlanda, Danimarka, İngiltere ve Fransa olmak üzere altı farklı ülkeye gemi inşaası gerçekleştiren Cemre Tersanesi’nin, üst düzey teknik ve konfor özellikleriyle dikkat çeken yeni projesinde Valmet DNA’i tercih etmesi hakkında, Cemre Tersanesi Proje Koordinatörü Samet Cırlak şunları dile getirdi: “Özel amaçlı gemiler üreten bir şirket olarak, teknik özellikleriyle dikkat çeken projeler üretebilmemiz için, aynı şekilde teknik özellikleri dikkat çeken firmalar ve alt yükleniciler ile çalışmaktayız. Farklı tipte gemiler için dünyanın farklı ülkelerinden gemi sahipleri ile çalışıyor olmak bize esneklik kazandırıyor. Müşterilerimizin beklentisini karşılayacak şekilde onlara hizmet sunmak en tabii ve öncelikli görevimizdir. Valmet ile birlikte çalışacağımız NB57 numaralı yeni inşa projemizde, müşterimiz LDA firmasının Valmet ile olan daha önceki çalışmalarından memnun kalması, bizim için Valmet ile çalışmamızda öncelikli nedenlerden birisidir. Akabinde Valmet ekibi ile yaptığımız teknik toplantılarda, proje için uygun çözümleri üretmeleri ve teknik hususlarda en hızlı şekilde hareket alabilmeleri, Valmet’in tercih edilmesinin bir başka nedenidir.”

Valmet Otomasyon Bölümü Enerji ve Proses Sistemleri Satış Müdürü Yücel Doğan ise, Türkiye’de inşaa edilen bu seçkin projede yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Otomasyon sektöründeki 40 yılı aşkın deneyimini, 35 yıldır denizcilik sektöründeki çözümleriyle artıran Valmet, bu konuda dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer almaktadır. Valmet’in, Türkiye’de böylesi özel bir projede tercih edilmesi bizim için son derece memnuniyet verici oldu. Cemre Tersanesi’nin inşaa edeceği 1+1 Rüzgar Santrali Servis Operasyon Gemisi (SOV)’de tesis edeceğimiz tüm alarm, kontrol ve izleme fonksiyonlarını kapsayan Valmet DNA Otomasyon Sistemi, denizcilik sektöründe dünya genelinde 750’ün üzerinde referansa sahiptir. Bu projeyle Türk denizcilik sektörüne de taşınan Valmet uzmanlık ve profesyonelliğine, önümüzdeki yıllarda sıkça tanık olmanız muhtemel.” dedi.

90 kişiye ev sahibi olacak gemide sinema salonu bile var
Bugüne kadar denizcilik sektöründe 750’nin üzerinde sistem referansı ile önemli projelere imza atan Valmet’in tercih edildiği yeni Rüzgar Santrali Servis Operasyon Gemisi, eşine az rastlanır teknik ve konfor olanaklarına sahip olacak şekilde tasarlandı. Gemide, 60’ı teknik personel olmak üzere 90 kişinin konaklayacağı kabinlerin yanı sıra, spor salonun ve sinemanın olduğu bir yaşam mahalli bulunuyor. Teknik ekibin rüzgar türbinlerine güvenli geçişleri, dinamik konumlandırma sistemi ile kompanse edilmiş geçit köprüleri ile ağır deniz koşullarında bile sağlanabilecek şekilde inşaa edilecek. Güncel teknolojik gelişmelerin ve maksimum çevre dostu özelliklerinin bir arada kullanıldığı bu inovatif projede ayrıca bataryalar ile desteklenmiş dizel-elektrik özelliği ile düşük yakıt tüketimi ve düşük operasyon masrafı sağlanmaya çalışılıyor.

Gemide, Valmet DNA ACMS (Alarm, Control and Monitoring System) tesis edilecek. Sistem kapsamında bin 500’ü fiziksel olmak üzere 3 bin adet I/O bunulacak. 30’dan fazla seri haberleşme linki üzerinden dijital haberleşme sinyali izleme ve kontrol amaçlı bin 500’den fazla soft I/O ile 4 operatör, 1 mühendislik ve info server de sistem kapsamında yer alıyor.

Geminin 2018 yılının son çeyreğinde tersaneden teslim edilmesi planlanıyor.

Denizcilik sektöründe 35 yıllık otomasyon deneyimi

Valmet Inc.’nin Norveç-Drammen’de yerleşik alt birimi olarak denizcilik alanındaki otomasyon iş hattının mükemmeliyet merkezi konumundaki Valmet AS, bu yeni referansı ile denizcilik endüstrisine yönelik otomasyon sistemleri üretimi alanında 35 yılın üzerinde deneyime sahip Valmet’in yenilenebilir enerji sektörüne hizmet eden referanslarına da bir yenisini ekliyor. Valmet bugüne kadar denizcilik sektöründe 750’nin üzerinde sistem referansı ile sektörün önde gelen şirketleri arasında yer alıyor.

1980’lerin başlarında Damatic Clasic ile başlayan Valmet’in denizcilik sektörü uygulamaları, Damatic XD ve sonrasında Metso DNA ile devam ederek bugün Valmet DNA ile üstün teknoloji seviyesine ulaşmıştır.

Dünya çapında önde gelen tüm gemi klasman şirketleri tarafından onaylanmış bir sistem olan Valmet DNA, Valmet’in ürettiği teknoloji harikası üçüncü nesil bir otomasyon sistemidir. Modüler, esnek ve güçlü sistem, DCS (Distributed Control System-Dağıtılmış Kontrol Sistemi) özelliğiyle Valmet DNA, denizcilik sektöründe makine, elektrik enerjisi, kargo ve havalandırma birimleri için kontrol, alarm ve izleme işlevlerini bütünleştiren mükemmel bir çözüm sağlıyor. İster yüksek teknolojiyle donatılmış bir yolcu gemisi, ister arabalı vapur, buzkıran veya açık deniz tedarik gemisi olsun, kontrol, uyarı ve izleme uygulamalarına ilişkin tüm ihtiyaçlara çözüm sağlayan Valmet DNA her gün bu endüstride yeni referanslara imza atıyor.

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap