Rüzgârın gücüne inanıyoruz…
Yenilenebilir enerji her geçen gün daha yüksek ivmeyle gelişen teknolojiden büyük pay alıyor.
Özellikle rüzgâr türbinleri artık daha hafif, daha sağlam, daha uzun ömürlü yapılar ile oluşturuluyor.
Bütün bunların yanında, yapılan yatırımların tümünü yenisiyle değiştirebilmek mümkün değil. Elimizdekini iyi koruyarak ekonomik ömrünü mümkün olduğunca uzatmak gerekiyor. Tüm bileşenlerin bakımlarını programlamak ve programlara uymak, hasar onarımlarını hızlı ve doğru şekilde tamamlamak şart oluyor. Düzenli ve doğru bakımlar yapılmadığında yedek parça, lojistik ve işçilik maliyetlerinin yanı sıra uzun süreli duruşlar sebebiyle üretim kaybı çok yüksek bedellere sebep olabiliyor.
Kanatlar, rüzgâr türbinlerinin en önemli elemanlarından. Kanatların ömürlerini uzatmak ise yenilemekten çok daha kolay, ölçülebilir ve elbette; daha ucuzdur.
Üreticilerin, belirleyerek yatırımcılarına ilettikleri periyotlarda kontroller yapılmalı, kanatta kirlenme ve yağlanmalar, yıldırım koruma elemanlarının ölçümleri, yüzey ve yapısal hasarlar belirlenmeli ve raporlanmalıdır. Bu detaylı raporlar, gerekecek bakım ve onarımlar için referans oluşturacaklardır.
Oluşan hasarlar dışında her bir kanat kompanenti üreticiler tarafından belirlenen periyotlarda bakım görürler veya değiştirilirler. Bu periyotlarda yıldırım reseptörleri ve iletken elemanları, yataklar ve yağlar ile bağlantı elemanlarının ölçümleri yapılmalı, gerekli bakımlar uygulanmalı veya değiştirilmelidir.
Kanatlarda hasar oluştuğu belirtildiğinde, 5 farklı kategoride değerlendirilir. 1 en hafif, kozmetik hasarları; 5 en ciddi, hasar tamir edilmeden türbinin çalıştırılmaması gereken hasarları tanımlar. Her bir hasar özel olarak değerlendirilerek uygulama yöntemi belirlenmeli ve onarıma özel talimatlara göre giderilmelidir.
Türbinlerin bakım ve onarımları esnasında oluşabilecek yağ kaçaklarının kanatlara etki ettiği durumlar gerçekleşebilir. Bu hem kozmetik hem yapısal hasarlara sebep olabilmektedir. Özellikle hasarlı bir bölgeye geldiğinde hasarın onarılmasını ciddi oranda zorlaştırır. Çeşitli yöntemlerle temizlenerek bu etkiler giderilmelidir.
Tüm bunların dışında, teknolojik yenilikler de takip edilerek iyileştirmelerin uygulanması da kanat ömürlerini arttıracaktır. Sürekli izleme, daha etkin yıldırım koruma sistemleri gibi uygulamalar, hasarların oluşmasını engelleyebileceği gibi daha hızlı müdahalelere de olanak sağlayacaktır.