Rüzgarın sesine kulak ver

Anı Nil DEMİRBAĞ
Rüzgarın sesine kulak ver

Yıllar boyunca, ekolojik etkileri önemsenmeden gerçekleştirilen enerji yatırımları gerek doğaya gerekse insan sağlığına giderek telafisi güçleşen zararlar vermeye başlamıştır. İnşa edildiği nehir yataklarındaki tarım arazilerini ve yerleşim yerlerini sular altında bırakan, ömrü bir iki asır ile sınırlı olan hidroelektrik santrallerine (HES) ve kullandığı fosil yakıtlar sebebi ile yüksek karbon salınımına sahip, sera etkisini arttırıcı ve solunacak hava kalitesini düşüren termik santrallere alternatif olarak rüzgardaki gücü fark eden ve bu güce dikkat çekmek isteyen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri tarafından 2010 yılında kurulan kulüp (Rüzgar Enerjisi Kulübü), büyük çoğunluğu yenilenebilir enerjiye yönelik projeleri ve seminerleriyle Türkiye`de bu alanda faaliyet gösteren ilk öğrenci kulübü olma özelliği taşımaktadır. Amaçları önce üniversitelerde, daha sonra büyük ölçekte ülkemizde toplumsal bir bilinç oluşturmak ve ülkemizde bu alanda projeler üretecek mühendislerin yetişmesini teşvik etmektir.

 

Bu sebeple kulüp dönem içinde öğrenci – sanayi iş birliğine dayanarak pek çok çalışma yapmaktadır.

Bu çalışmaların başlıcaları: 

•Her yıl Hollanda` da düzenlenen dünyanın 3. büyük yenilenebilir enerji yarışması “Racing Aeolus” (www.windenergyevents.com) için tamamen kulüp üyelerinin tasarladığı ve ürettiği rüzgar arabası “Bora++”
•Kuruluşundan beri her yıl düzenledikleri, yenilenebilir enerji sektörünün önde gelen isimlerini ağırladıkları “Rüzgar Günleri” etkinliği
•Üyelerinin ve üniversitedeki arkadaşlarının vizyonunu genişleten “Girişimcilik, Patent & Marka ve Liderlik” seminerleri
•Derslerdeki teorik bilgilerinin pratiğe dökülmesine olanak sağlayan teknik geziler ve atölye çalışması

Bora++ ` ın özellikleri :

•Yaw & Pitch sistemi
•Tersine zincir CVT şanzıman
•Hidrolik fren sistemi
•Yüksek hız ve verim için aerodinamik kanatlar
•Rüzgar direnci azaltılmış gövde tasarımı
•75 kg ağırlık
Kulüp, rüzgar araçları ile 4 yıldır katıldıkları, dünya çapında öğrencilerin birbirleriyle iletişimlerini arttırmayı amaçlayan, herhangi bir maddi kazancı olmayan, ar-ge yarışması olarak tanımlanabilecek “Racing Aeolus”ta en hızlı araba, en verimli araba, en inovatif araba kategorilerinde başta Kanada, Almanya, Hollanda, Danimarka olmak üzere 10 ülkeden 18 takıma karşı yarışıyor.
Şimdiden çalışmalarına başladıkları yeni araçları hakkında bilgi edinmek için sosyal medya kanallarından kendilerine ulaşabilirsiniz.
Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap