Bu türbin kanadının yolculuğu kendisi kadar uzun

Anı Nil DEMİRBAĞ
Bu türbin kanadının yolculuğu kendisi kadar uzun

İspanya, Castellon’daki LM Wind Power rüzgâr türbin kanadı fabrikasının çalışanları, bu zamana kadarki en büyük başarılarının arkasından son bir kez bakmak için toplandılar: 74 metrelik rüzgâr türbin kanadı.

Castellon LM Wind Power fabrikasının ürettiği en büyük kanat, Almanya’nın Kuzey Denizi’ndeki Merkur Rüzgâr Çiftliği’nde kullanılmak üzere yola çıktı. Yolculuk bir tırın arkasında başladı. Daha sonra yerel bir limanda tekneye yüklenen kanat, son durağı olan Almanya’ya doğru hareket etti.

Rüzgâr türbinleri uzaktan küçük görünseler de aslında büyük yapılardır. Denizde çalışan rüzgâr türbinleri ise daha da büyüktür. Uzun kanatları olan bu türbinler, rüzgârın daha istikrarlı olduğu gökyüzüne daha yakın olur. Bu da onların daha verimli ve tutarlı enerji üretmelerini sağlar. Örneğin; LM Wind Power’ın kanat ürettiği yeni rüzgâr türbinleri, 1980’lerde üretilen atalarına göre 4 kat daha uzun ve 100 kat daha fazla enerji üretiyorlar.

Deniz tipi rüzgâr türbinleri karadakilere göre daha özgürler. Karadaki yükseklik ve gürültü kısıtlamaları denizde yok, bu sayede denizdeki rüzgâr çiftlikleri sonsuza dek yükselebilir ve büyüyebilirler. Ayrıca denizdeki rüzgârın karadaki rüzgâra göre daha tutarlı olması da denizdeki türbinlerin önemini artırıyor.

Tabii ki daha büyük kanatlar üretmek daha zor. Büyüklük arttıkça ağırlık artar ve daha esnek malzemelerden üretilmeleri gerekir. LM Wind Power’ın ürettiği yeni rüzgâr türbini kanatları boşluklu yapıda ve hafif bir polyester elyaftan üretiliyorlar ve ağırlıkları 27 ton.

Lojistik, genelde bu büyüklükteki kanatlar için en önemli sorun oluyor. Taşınması için bir telefon direğinin taşınmasına harcanan sürenin 7 katı hazırlık süresi gerektiriyor. LM Wind Power Castellon fabrikası ekibi, fabrikadan çıkan ilk monster kanadını 46 km uzaklıktaki limana taşımanın bir yolunu bulmak için yerel yönetim ve liman idaresiyle birlikte 13 ay boyunca çalıştı. Sonunda yol işaretleri ve sokak lambaları kaldırıldı, kavşaklara özel yollar açıldı ve bu sayede kanadı fazla döndürmeye gerek kalmadan taşımak mümkün oldu.

Ancak bu kadar uğraşa değiyor. Daha büyük rüzgâr türbini kanatları, bir rüzgâr çiftliğinde daha az türbinle aynı miktarda enerji üretilmesini sağlıyor ve bu sayede rüzgâr enerjisini daha uygun maliyetli hale getiriyor. Rüzgâr enerjisi şu anda Avrupa’nın kullandığı enerjinin %11’ini oluşturuyor ve 2030’a kadar bu rakamın %25’e çıkması bekleniyor.

Rüzgâr enerjisi ile ilgilenen sadece Avrupa değil. Türkiye’de yenilenebilir enerjiye verilen önem ve yapılan yatırımlar her geçen yıl giderek artıyor. GE geçtiğimiz Temmuz ayında İzmir Bergama’da 450 yetkin teknik personele iş imkânı sağlayacak bir rüzgâr türbini kanadı fabrikası açmıştı.

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap