ENERCON, E-115 EP3 E3 prototipini Belçika’nın Leuze kentinde 92 metre gövde yüksekliğine sahip çelik boru bir kule üzerine kurdu. Kuvvetli rüzgâr sahaları için bu rüzgâr enerjisi dönüştürücüsü, ENERCON’un EP3 platform portföyünü tamamlamaktadır. Çeşitli E-115 EP3 E3 bileşenlerinin tasarımı ve mimarisi, E-138 EP3 ile aynı temele dayanmaktadır. Prototip faaliyetleri kanıtlanmış parametrelerin E-138 EP3 E2 kontrol sisteminden E-115 EP3 E3’e uyarlanmasını ve aktarılmasını içermektedir.
Taşıma parçalarının titiz kullanımı sayesinde, EP3 platformunun tüm tipleri, ayrı WEC türlerinin deneyim ve geliştirme iyileştirmelerinden yararlanır. Bu geliştirme; tedarik, üretim, lojistik, kurulum, satış ve servisi kapsayan tüm tedarik zinciri boyunca sinerji etkileri yaratır ve enerji maliyetini (CoE) düşürür. ENERCON’un araştırma ve geliştirme organizasyonunda E-115 EP3 E3 proje yöneticisi Klaas Kinzner, “Rotor kanatları, jeneratör ve kuleler E-115 EP3 E3 için özel olarak tasarlanmış ve uygun maliyetli hale getirilmiştir” diyor ve ekliyor: “Deneyimli disiplinler arası geliştirme ekibi arasındaki iş birliği, E-115 EP3 deney ünitesinin ve ilk E-138 EP3 E2’nin kurulumu, prototipin hızlı ve sorunsuz bir şekilde kurulmasını mümkün kıldı.” Leuze’de toplamda üç E-115 EP3 E3 makinesi kurulacak. Prototipin devreye alınması Eylül’de planlanıyor. E-115 EP3 E3’ün ilk saha testleri, seri üretime için veri sağlayacaktır.
E-115 EP3 E3, 2,99 ve 4,2 MW nominal güç değerleri ve 67 ile 149 metre arasındaki göbek yükseklikleri ile devreye alınacak. Ayrıca, ENERCON bu rüzgâr enerjisi dönüştürücüsünün tayfun bölgelerindeki özel rüzgâr koşullarına ve 89 m/s’ye kadar rüzgâr hızlarına dayanabilen bir versiyonunu geliştirdi. ENERCON’un Ar-Ge Proje Sistemi Baş Mühendisi Dr. Jan Carsten Ziems, “WEC bileşenlerinin yanı sıra, elektrikli ekipman ve kontrol sistemi, özellikle Asya’da meydana gelen hava olaylarıyla başa çıkabilmek için gerekenleri sağlamalıdır” diyor.