Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi kapsamında, TÜREK#10GW+ Online Fuar ve Sanayi Semineri gerçekleştirildi. Seminerde, iklim hedefleri kapsamında ciddi bir büyüme trendi göstermesi beklenen rüzgar enerjisi sektöründen Türkiye’nin önemli bir pay alması için yerli sanayinin global rekabet gücünün artırılması gerektiği vurgulandı.
“Türkiye Tedarik Zincirinde Yerlileşmenin Rolü” başlıklı seminer, online fuar alanında, İzmir Kalkınma Ajansı Koordinatörü Murat Çelik’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Seminere; TPI Kompozit Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan Başkan Yardımcısı Gökhan Serdar; Aselsan Kıdemli İş Geliştirme ve Program Yönetimi Lideri Cem Balkan, Nordex Türkiye Satınalma, İdari İşler ve İnsan Kaynakları Direktörü Can Aydede ve TÜREB Genel Sekreteri ve XGEN Energy Yönetici Ortağı İskender Kökey konuşmacı olarak katıldı.
Seminer konuşmacıları iklim hedefleri dolayısıyla ciddi bir büyüme trendi gösterecek olan rüzgar enerjisi sektöründen Türkiye’nin önemli bir pay alması için yerli sanayinin global rekabet gücünün farklı teşvik ve regülasyonlar yoluyla artırılması ve otomotiv gibi daha önce başarı hikayesi olmuş sektörlerden örnekler alınması gerektiği konularında birleşti. Seminere moderatörlük yapan İzmir Kalkınma Ajansı Koordinatörü Murat Çelik, İzmir’in yalnızca Türkiye’nin rüzgar başkenti olmakla kalmayıp uluslararası alanda da bir rüzgar merkezi haline geldiğini söyleyerek Çandarlı Limanı’nın sektör için bir ihracat ve deniz üstü kurulum limanına dönüştürülmesi adına çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti. İzmir’de deniz üstü rüzgar potansiyeli ölçüm çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Çelik, “Yenilenebilir Enerji İhracatçıları Birliği” kurulması için çalıştıklarını da kaydetti.
Aynı zamanda TÜREB Genel Sekreteri de olan seminer katılımcısı XGen Energy Yönetici Ortağı İskender Kökey, konuşmasında yerli sanayicinin global rekabet gücünün artırılması gerekliliğine vurgu yaptı. “Evet rüzgar çok büyüyecek daha fazla tedarikçi göreceğiz ama romantik değil, kıran kırana bir pazardan bahsediyoruz. Bu fırsatlara doğru hazırlanmalıyız ve otomotiv bu anlamda önümüzde çok başarılı bir örnek” diyen Kökey, dünya genelinde fiyat baskısıyla aynı işi yapması beklenen rüzgar sektörünün verimliliği yukarı taşıması, bunun için de imalatın tüm süreçlerinin sıfır belirsizlikle tanımlandığı, hataların minimize edildiği süreçlerin uygulanması gerektiğinin altını çizdi. “Tanımlanmış standartlar eksiksiz uygulanırsa global üreticiyle rekabet edebilir ve üretimleri de Türkiye’ye kaydırabiliriz. Mevcut birikimimizi nasıl katma değerli olarak geleceğe taşıyabiliriz diye bakmalıyız. Yakalanmış bu rüzgarı arkamıza alarak geçmiş başarı hikayelerinden dersler çıkarıp günümüze uyarlayıp geleceği kurgulamak gerekiyor” diyen İskender Kökey, değişen koşullara hızla adapte olabilen bir ülke olarak Türkiye’nin bu avantajını kullanması gerektiğini hatırlattı.