Avrupa, 2019 yılında rüzgâr enerjisi için 15.4 GW’lık yeni kurulum yaptı. Dörtte üçlük, 11.8 GW düzeyindeki kısmını kara rüzgâr enerjisi kurulumu oluştururken, deniz rüzgârı kapasitesiyse 3.6 GW düzeyinde gerçekleşti. Bu da geçen yıl, Avrupa’daki tüm elektrik tüketiminin % 15’ine karşılık geliyor.
En yeni rüzgâr santrallerini, 2.4 GW kapasite ile İngiltere inşa etti. Onu tümü karada olmak üzere 2.3 GW ile İspanya izlerken, karada ve denizde 2.2 GW ile Almanya, karada 1.6 GW ile İsveç ve karada 1.3 GW ile Fransa takip ettiler.
Uzun süredir Avrupa’nın rüzgâr sanayisi lokomotifi olan Almanya ise yerinde saydı. Geçen yıl eklenen kapasite sadece 1.1 GW olarak kaldı. Bu da 2000 yılından bu yana en düşük düzeye karşılık geliyor. Duyurusu yapılan yeni yatırım sayısı da azdı; bu da gelecek yılın da çok iyi geçmeyeceğinin göstergesi.
Avrupa’da rüzgâr santrallerine yapılacağı duyurulan 19 milyar € tutarında yeni yatırım vardı, bu da 11.8 GW kapasiteyi kapsıyordu. 15 GW düzeyinde yeni kapasite de kamu ihaleleriyle kazanıldı.
2019 yılındaki kurulumlar, 2018 ile karşılaştırıldığında % 27 oranında arttı; ancak Yeşil Anlaşma uyarınca karşılanacak hedefler düşünüldüğünde ikiye katlanmaları gerekiyor.
Almanya’daki düşük kurulum oranları kısmen diğer ülkelerce telafi edildi. İspanya’nın geri dönüşü büyük oldu. Düşük kapasitelerle geçen yılların ardından, 2009 yılından bu yana en büyük artış meydana geldi. İsveç de aynı şekilde, kendi rekorunu kırdı.
Hava koşulları ve yönetimdeki aksamalarla boğuşan Fransa’da yeni rüzgâr santrallerinin yapımı yavaşladı. Ancak sanayi, Fransa’nın enerji planını karşılamaya hazır.
Windeurope CEO’su Giles Dickson şunları ifade etti: “Rüzgâr, Avrupa’nın elektriğinin % 15’ini oluşturuyordu. Ancak Avrupa, 2050’de elektriğinin yarısının rüzgârdan karşılanacağı derecede yoğun bir santral inşası faaliyetinde değil”.