Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabı üzerinden “kendi elektriğini kendin üret” çağrısı yaptı.
Lisanssız yenilenebilir enerjide kurulu güç sınırının 1 MW’den 5 MW’a çıkarılmasının ve aylık mahsuplaşma esasının getirilmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den “kendi elektriğini kendin üret” çağrısı geldi.
Şahsi Twitter hasabından “Yenilenebilir enerjide Türkiye’nin hızlı yükselişi devam ediyor” başlığı taşıyan bir görsel paylaşan Bakan Dönmez, yeni düzenlemelere ve bunların neler getireceğine ilişkin madde madde açıklamalarda bulundu.
Lisanssız kurulu güç sınırının 1 MW’den 5 MW’e yükseltildiği kaydedilen açıklamada, işletmelerin ya da vatandaşların lisans alma ya da şirket kurma zorunluluğu olmadan daha fazla elektrik üretebileceği kaydedildi.
Mesken aboneleri için 10 kW; tüm işletmeler ve kamu kurumları içinse 5 MW’a kadar kurulacak enerjinin öz tüketim fazlasının satılabileceği bilgisi paylaşılan açıklamada; düzenlemeyle güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yapabilecek âtıl haldeki çatı; cephe vb. alanların değerlendirilmesinin hedeflendiği bilgisi verildi.
Tarımsal sulama aboneleri; içme suyu tesisleri; atık arıtma tesisleri ve kamu kurumları da uygulamaya dâhil edilirken; YEKDEM mekanizmasına tabi tesislerde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik için kendi abone grubundaki tek zamanlı aktif enerji bedeli tesis işletmeye alındıktan itibaren 10 yıl geçerli olacaktır esasının getirildiği vurgulandı.
Üretim ve tüketim noktası aynı olmak şartıyla mevcut bağlantı gücünü aşmamak üzere güneş ya da rüzgâr santrali kurulabileceği belirtilen açıklamada; yeni düzenlemeyle aylık mahsuplaşma esnekliği de getirildiği kaydedildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; 10 Mayıs tarihinde ise yine Twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı paylaşmıştı:
“Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesislerinde kurulu güç üst sınırı 1 MW’dan 5 MW’a yükseltildi. Lisans alma ya da şirket kurma yükümlülüğü olmadan; bürokrasiye takılmadan vatandaşlarımız ve işletmelerimiz artık daha fazla elektrik üretebilecek.”