Bergama’da üretilen türbin kanatları Avustralya yolunda

Anı Nil DEMİRBAĞ
Bergama’da üretilen türbin kanatları Avustralya yolunda

GE Yenilenebilir Enerji bünyesindeki LM Wind Power fabrikası açılışından sadece 6 ay sonra ilk uluslararası sevkiyatını yapmaya başladı.

Bergama fabrikasından çıkan kanatlar kara yoluyla 100 km kat edip İzmir Alsancak Limanı’na ulaştılar. Ancak kanatların yolculuğu daha yeni başlıyor. Türbin kanatları okyanuslar ve kıtalar aşarak toplamda 14.000 km yol kat ederek Avustralya’daki Bodangora Rüzgâr Santrali’ne ulaşacak.

 

Türkiye’de üretilerek Avustralya’ya ihraç edilen, her biri 63,7 metreden uzun olan toplam 99 kanat, Güney Doğu Avustralya’da GE ve Infigen Energy tarafından geliştirilen 113,2 MW gücündeki Bodangora Rüzgâr Santrali’nde bulunan 3,43 MW’lık rüzgâr türbinlerinde devreye alınacak. LM Wind Power kanatlarıyla donatılan GE türbinleri, New South Wales’teki yoğun rüzgârların enerjisini toplamak amacıyla kuruldu.

Bu yolculuk ayrıca Türkiye’nin ihracat ekonomisi için de büyük bir adım. 2017 yılında Avustralya’ya 538 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştiren Türkiye, bu yıl LM Wind Power’ın Bergama tesisinden gerçekleştirilecek olan ihracatların katkısıyla bu rakamı daha da yukarı taşıyacak.

Türkiye için verilen 50 milyon dolar değerindeki taahhüdün bir göstergesi olan tesis, aslında bir fabrika yatırımından daha fazlası. Kanat üretimi teknik uzmanlığa sahip bir iş gücü gerektiriyor ve kapsamlı eğitimlerin sağlanması yeni bir rüzgar türbini fabrikası kurmanın en kilit unsuru olarak kabul ediliyor. Bergama’da kurulan Mükemmeliyet Merkezi ile çalışanlara gelişmiş kanat üretimi ve endüstriyel becerilerle ilgili eğitimler sağlandı. Ayrıca Bergama fabrikasının çalışanları Hindistan, Polonya ve İspanya’da eğitimlere katıldı. Bu sayede Bergama fabrikasındaki çalışanlar yetkin ve uzman hale geldi. Bu yatırım vesilesiyle GE, bölgedeki çalışanlara gelişmiş kanat üretimi ve endüstriyel beceriler edinme ve geliştirme imkânı tanıyor. Diğer taraftan da üretim operasyonlarından teknik mühendislik, servis, yönetim ve destek hizmetlerine kadar çok çeşitli alanlarda 450 yetkin teknik personele iş imkânı sağlayacak.

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap