İzmir SOCAR Aliağa Petrol Rafinerisi, İstanbul Havalimanı, Kuveyt Havalimanı ve
Nordex Enerji gibi pek çok firmaya ve havalimanı, petrol rafinerileri ve rüzgâr santralleri gibi birçok sektöre tedarik desteği sunan Kaleliler Bağlantı Elemanları’nın Genel Müdür Yardımcısı Demet Mumcu ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Firmanız ve ürün gruplarınız hakkına bilgi alabilir miyiz?
Firmamız 1995 yılında, Ankara’da Sayın Kazım Kaleli tarafından kurulmuştur. Öncelikle hırdavat ve bağlantı elemanları satışı yapmak amacıyla 30 metrekarelik bir satış mağazası ve 5 personel ile kurulmuş olan firmamız bugün Ankara Saray mevkiinde toplam 14 bin metrekarelik alandaki fabrikasında çelik bağlantı elemanları üretimi ve ihracatı yapan bir sanayi kuruluşudur ve 134 personeli vardır.
Firmamız, soğuk ve sıcak dövme ve talaşlı imalat hatlarında; M 12-M 72 ölçülerinde cıvata, M 8-M 220 çaplarında saplamalar ve gijonlar, U Boltlar, J Boltlar, M 20-M 72 ölçülerinde somunlar, çelik plakalar, teknik çizim ile özel yapım cıvata, saplama ve diğer bağlantı elemanlarının üretimini gerçekleştirmektedir.
Özellikle yüksek dayanımlı çelik cıvata grubu, EN 14399-1 HV cıvata takımları ve EN 15048-1 HR cıvata takımları başta olmak üzere standart ve özel değişik kalite sınıflarında üretim yapmaktadır. Bu ürün gruplarında CE belgesi sahibidir. Çelik yapı sektörünün yanı sıra, yenilenebilir enerji sektöründe Yerli Üretim Belgesi ile özellikle rüzgâr sektörüne de hizmet vermektedir.
Kalite standartlarınız hakkına bilgi verebilir misiniz?
ASTM Standartlarına göre ASTM A 325M, ASTM A 490M, SAE 429 vb. kalitelerde standart cıvatalar ve özel çizim ve şartnamelere göre özel cıvatalar, saplamalar ve Ankraj cıvatalarında ISO 898-1’e göre 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.6, 6.8, 8.8, 10.9, 12.9. kalitelerde, ASTM Standartlarına göre Gr 5, 8, B7, B7M, L7, L7M, B8, B8M, B16, ASTM A30, ASTM F1554 Gr.36, Gr.55, Gr.105 vb. kalitelerde üretilmektedir.
Kaplama olarak da standartlara uygun ve özel kalınlıklarda Cr +3 galvanizin yanı sıra Geomet; sıcak daldırma galvaniz; fosfat kaplama ve diğer kaplama çeşitleri sunulmaktadır.
Başlıca hangi sektörlere çözüm sunuyorsunuz?
Hizmet vermekte olduğumuz başlıca sektörleri şöyle sıralayabiliriz: Enerji sektörü, yenilenebilir enerji, rüzgâr enerjisi santralleri, termik santraller, hidroelektrik santraller, petrokimya tesisleri ve rafineriler, köprü ve tünel inşaatları, endüstriyel tesisler, çelik yapılar, havaalanı yapıları, ağır makine sanayii, prefabrik yapılar, basınçlı kaplar, pompa vana üretimi ve çatı sistemleri.
Özellikle havalimanı, petrol rafinerileri ve rüzgâr santrallerinde oldukça büyük projelerde tedarikçi olarak hizmet vermekteyiz. İzmir SOCAR Aliağa Petrol Rafinerisi; İstanbul Havalimanı; Kuveyt Havalimanı; Nordex Enerji ve birçok rüzgâr santralleri bunlardan bazılarıdır.
İhracat oranlarınız hakkına bilgi alabilir miyiz?
2019 yılı itibariyle ihracat oranımız yüzde 58 oranında gerçekleşmiştir.
Geçtiğimiz yılı ve bu yılı nasıl değerlendiriyorsunuz firmanız açısından?
2019 yılı inşaat sektörünün yaşamakta olduğu durgunluk nedeniyle iç pazarda oldukça dramatik bir düşüş yaşadı. Bu süreci firma olarak daha çok iç pazarda yenilenebilir enerji sektörüne ve ihracata ağırlık vererek geçirdik. Firmamızın kısa ve orta vadeli hedefleri arasında zaten ihracatın payını artırmak vardı ve bu süreçte gerek ciro gerek müşteri sayısı bağlamında hedeflerimize ulaştık diyebiliriz.
Üretimde karşılaştığımız en önemli sorun hammadde alımlarının euro bazında ve kısa vadeli olup iç pazarda yaşanan durgunluk ve nakit akışının düzenli olmaması ve kaynak yaratmada yaşadığımız zorluklar. Maliyetlerin sürekli artıyor olmasına karşılık; rekabetten kaynaklı maiyetleri satış fiyatlarına yansıtmadaki zorluklarımız olarak belirtebiliriz. 2020 yılında halihazırda mevcut siparişlerimiz var üretimlerini planladığımız; bunların yanı sıra yine rüzgâr endüstrisinde yoğun bir talep olacağını ve o sektöre hizmet vereceğimizi öngörüyoruz. Katılım sağlayacağımız fuarlar ve yeni ülkeler olacak; iç pazardaki daralmanın bir süre daha devam edeceğinden ve dövizdeki dalgalanma ihtimalinden yola çıkarak ihracatın ve pazar ve müşteri çeşitliliğinin artırılmasının 2020’de de önemini koruyacağını düşünüyoruz.
Son olarak neler eklemek istersiniz?
Ülkemizin ekonomik ve siyasi olarak bağımsız olabilmesinin tek yolunun verimli çalışan ve gelişen teknolojiye ayak uydurarak; özellikle katma değerli üretim yapan firmaların sayılarının artması olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda karar vericilerin ve yöneticilerin de üreticiye daha geniş olanaklar sağlamasının; destek vermesinin faydalı olacağı kanısındayız.