Çiltuğ, 1971 yılında basınçlı kaplar, ısı eşanjörleri ve buhar jeneratörleri tankları üreten bir firma olarak kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana özellikle hidroelektrik santrallerine ait hidromekanik ve elektromekanik ekipmanların imalat ve montajları konusunda uzmanlaşan Çiltuğ, halihazırda Avrupalı türbin ve generatör üreticileri için kaynaklı ve talaşlı imalatları içeren jeneratör rotor ve karkasları ile türbinler için gereken salyangoz, türbin ayar kanatları ve türbin muhafaza imalatlarına devam etmektedir. Çiltuğ’un kardeş kuruluşu olan Tektuğ; kurulu gücü 178 MW ile yıllık 500.000.000 kWh % 100 yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten bir şirket olarak Türkiye’nin sayılı yeşil enerji şirketlerindendir.
Yaklaşık 320 çalışana sahip Çiltuğ, tesislerinde 30’a yakın Makine, Metalurji, Endüstri Mühendisleri ve 4 adet uluslararası akreditasyonlu Kaynak Mühendisleri görev yapmaktadır. Tecrübeli kadrosunda uluslararası (EN ve ASME standartlarında) sertifikasyonlara sahip uzman kaynakçılar, tahribatsız kaynak test ve kontrolleri için Seviye-3 düzeyinde NDT operatörleri bulunduran firmamız, özellikle kaynaklı ve talaşlı bileşenler için gerekli tüm EN ISO 3834 ve EN ISO 1090 sertifikalarına sahiptir.
Rüzgar enerjisi sektörüne sunduğunuz ürün ve çözümlerden bahsedebilir misiniz?
Yalın üretim sistemi prensipleri ile üretim yapılan iki fabrikamızda toplam; yılda 3.000 ton RES ekipmanları ve yılda 10.000 ton RES kulesi üretim kapasitesine sahibiz. 2010 yılından bu yana rüzgar enerjisi sektöründe yeni yatırımlar yaparak; çapı 5 metre, segment uzunluğu 31.5 metre, segment ağırlığı 120 tona ulaşan ölçülerde rüzgar kulesi imalatları yapabilmekteyiz.
Rüzgar enerjisi sektöründe özellikle generatör, statör housing imalatlarımızı, robotik kaynak makineleri ve CNC dik işleme ünitelerimiz ile devam ettiriyoruz. Son dönemlerde gerçekleştirmiş olduğumuz güçlü yatırımlarla; özellikle onshore ve offshore projelerde generatör rotor ve statörleri rahatlıkla üretecek donanımlara sahip işleme ve tezgahlara sektörün ekipman ihtiyaçlarına cevap vermekteyiz.
Çiltuğ’un rüzgâr enerjisinde yer aldığı referans projelerden ve 2021 yılını nasıl geçirdiğinizden söz edebilir misiniz?
Çiltuğ olarak rüzgar enerjisi sektöründe sektör lideri firmalara kule tedarikinde bulunduk, bunun yanı sıra rüzgar türbini stator, rotor ve jeneratör kutusu, kanat taşıma aparatları ve off shore platform imalatı çalışmalarımız devam etmektedir.
Firma olarak, pandemi koşullarının etkin olduğu 2021 yılında satış ciromuzu €32.000.000 olurken yıllık ihracaat payımız %70’lere ulaştı.
Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesi her geçen gün artıyor. Çiltuğ’un rüzgar enerjisi alanında 2022 yılı ve gelecek hedeflerinden bahsedebilir misiniz?
2022 yılı ve devamında rüzgar türbini ve generatörlerine ait rotor ve statör türbin ve generatör şaseleri imalatı için mevcut ekipmanlarımızı hızla güçlendirerek entegre seri üretime geçmeyi hedefliyoruz.
Rüzgar enerjisi sektöründe müşterilerimize kaliteli ve hızlı hizmetler sunabilmek için 50 dönümlük alan üzerine kurulu kapalı imalat alanımızı % 35 artırarak 30.000 m2 çıkaracak tesis yatırımlarına devam etmekteyiz. Bu yatırımı 2023’ün ikinci yarısında tamamlamış olacağız.
Rüzgar enerjisi sektörünün içinde yer alan bir üretici olarak, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelini değerlendirebilir misiniz?
Özellikle dünyada yaşanan enerji sıkıntıları ve fosil yakıtların azalmasına bağlı yükselen lojistik maliyetleri, Türkiye’nin bu sektörde faaliyet gösteren Çin ve Hindistan firmalarına karşı rekabet gücünü artırmıştır. Türkiye’de hızla gelişen RES yatırımları düşünüldüğünde toplam 48.000 MW rüzgar enerjisi potansiyeline sahibiz.
Ülke olarak yaklaşık 10.000 MW’ın üzerinde tamamlanmış kurulu rüzgar gücüne sahibiz. Mevcut kurulu gücün 2023 yılında 13.000 MW artırılarak, 23.000MW’a ulaşılması için açılan YEKA ihalesi sektöre güçlü bir ivme kazandırmıştır. Sadece 2023 yılı hedeflendiğinde yaklaşık 3000 adet kule ve rüzgar türbinine ihtiyaç duyulacaktır.
Açılan YEKA ihalelerinde yerli üretimi teşvik edip, önünü açan ve yerli üreticilerin gelişmesi ve yatırımlarını geliştirmeleri konusunda cesaret verici yönetmelik ve mevzuat geliştirilmesinin Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründe know how içeren hızlı bir atılım yapmasını sağlayacak ve elektrikte dışa bağımlılığımızı büyük ölçüde azaltacaktır.
Şevket Alacacı kimdir?
Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Çalışma hayatıma devam ederken, yine aynı üniversitede çelik konstrüksiyon ve imalat konusunda hazırladığım tezlerle Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Teknolojik imalatlar içeren sektörlerde ve demir-çelik sektöründe imalat ve montaj müdürlüğü görevlerinde bulundum.
Türkiye Nükleer Sanayi Derneği kurucularından olup aynı zamanda Nükleer Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekteyim.
Çiltuğ firmasında 1999 yılında başladığım iş hayatıma, İş Geliştirme Direktörü olarak devam etmekteyim.