Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisinde kuracağı ilk santraller için aday bölgeler ve bu sahaların büyüklükleri belirlendi.
Türkiye, rüzgar enerjisi alanında bir önemli eşiği daha geride bıraktı. 2023 yılının hemen başında 2035 yılına kadar olan dönemi kapsayan Ulusal Enerji Planı’nda 5 GW deniz üstü rüzgar hedefini açıklayan Türkiye, deniz üstü rüzgar enerjisinde kuracağı ilk santral için aday bölgeleri ve bu alanların büyüklüklerini belirledi. Deniz üstü rüzgar enerjisi için belirlenen aday Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlarını (YEKA) açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu sahaların büyüklüklerini de belirledi.
Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga’daki 4 deniz üstü RES bölgelerinin açıklandığı duyuruda, “09/10/2016 tarih ve 29852 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında aşağıda sayısal bilgileri (.kml) verilen alanlar Deniz üstü RES Aday YEKA olarak belirlenmiş olup söz konusu alanların yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilmesine yönelik detay çalışmalara başlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre, deniz üstü rüzgar enerjisinde Bandırma açıklarında 1111 kilometrekare, Bozcaada açıklarında 299 kilometrekare, Gelibolu’da 75,6 kilometrekare ve Karabiga’da 410 kilometrekare alan aday YEKA olarak tahsis edildi.