DGN Makina Ticari Pazarlama Grup Müdürü Murat Cepni ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Rüzgar türbinleri için vinç hizmetleri sunan firmanın faaliyet alanları hakkında bilgiler sunan Murat Bey, türbin teknolojisi ve boyutlarındaki gelişmeye paralel olarak planlanan yeni yatırımlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
DGN Makina’yı biraz anlatabilir misiniz? Çalışma alanlarınız nelerdir, hangi sektörlere çözüm sunmaktasınız?
DGN Makine, 1958 yılında Adana’da kurulmuş olan ve bugün vinç sektöründe 63 yıldır hizmet veren Adana Doğan Kurtarma şirketimizin grup şirketidir. 2017 yılında kurulan DGN Makine, 5 metreden 90 metreye kadar kendinden yürüyüşlü menlift ve jumbo sepetli platform kiralama hizmeti vermektedir.
Rüzgar enerjisi sektörüne yönelik çözümleriniz ve daha önce yer aldığınız rüzgar projeleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Rüzgar enerjisi yatırımları ülkemizde özellikle son on yıldır ivme kazandı. Ve bizler biliyoruz ki ülkemiz bugün var olan kurulu gücünün dört katı rüzgar potansiyeline sahip. Bu nedenle RES yatırımlarındaki tüm gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. RES sahalarındaki bakımlar için mevcutta filomuzda 5 adet 70 metre, 2 adet 90 metre Jumbo platformumuz bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu yılın Haziran-Temmuz aylarına yetiştirmeye çalıştığımız 1 adet daha 90 metre ve 1 adet 104 metre Jumbo platform için Avrupa’daki üreticilerle görüşmeler yürütüyoruz. Yükselmekte olan kule boylarının 100 metreleri geçmesinden dolayı 2023 yılına kadar filomuza bir tane de 112 metre makine dahil etmeyi hedefliyoruz. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerimizde yer alan üç rüzgar koridoruna yakın olmak amacıyla İstanbul ve İzmir garajlarımızı faaliyete geçirdik. Adana zaten merkez garajımız. Bu üç lokasyonla, müşterilerimize farklı sahalar için uygun mobilizasyon-demobilizasyon fiyatları sunabilmekteyiz.
Rüzgâr enerjisi sektörüne yönelmenizdeki nedenler nelerdi? Türkiye’deki sektör yapısını nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Bir önceki soruda da değindiğim gibi, Türkiye mevcut rüzgar potansiyelini henüz ¼ oranda kurulu güce dönüştürmüş durumda. Yani ortada yatırım bekleyen birçok saha ve rüzgar enerjisi mevcut. Bizler de bu doğrultuda hem türbin montajı hem kanat bakım operasyonlarına uygun makine yatırımlarımızı sürdürmek istiyoruz.
Kısa veya uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz yeni projeler var mı?
Benim hayata geçirmeyi düşündüğüm en önemli proje, bizimle çalışma teveccühünde bulunan her bir müşterimizin, aldığı hizmet kalitesinden dolayı sürekli bizi tercih edeceği standart hizmet kalitesi noktasını yakalamak ve bu kaliteyi sürekli kılmak. Bununla birlikte, filomuzda bugün 5 adet 70 metre, 2 adet 90 metre makine mevcut. Bu yılı, filomuza 1 adet daha 90 metre ve 1 adet 104 metre makine dahil ederek kapatmayı planlıyoruz. Gelecek yıl ise 100 metre üzerindeki makine sayımızı ikiye çıkarmayı düşünüyoruz. Herkese bol rüzgarlı, bol yatırımlı bir yıl diliyorum.
Murat Cepni kimdir?
1978 Rize-Çayeli doğumluyum. 2002 yılında Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Türk Hava Yolları’nda Pazarlama Anlaşmalar Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra on yılı aşkın bir süredir platform, ağır nakliyat ve yük taşımacılığı sektöründe çalışmaktayım. Evliyim, 6 yaşında bir kızım var, İzmir’de ikâmet ediyorum.