Dream Chaser Uzay Aracı ekibinden rüzgâr tüneli testinde başarı

Editör
Dream Chaser Uzay Aracı ekibinden rüzgâr tüneli testinde başarı

SNC, kısa süre önce NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nde üç hafta boyunca gerçekleştirilen ve günde 16 saatten fazla yerinde ve uzaktan gözetim gerektiren başarılı bir dizi rüzgâr tüneli testini tamamladı. Dream Chaser uzay aracı ekibi bu test için hazırlık ve planlama dahil 1 yıldan uzun süredir çalışmaktaydı.

Hava-uzay mühendisi Mike J., yerinde testleri destekleyenlerden biriydi. Kullanılan özel cihazlar nedeniyle testin sektörde yaygın olmadığını ancak Dream Chaser görevlerine hazırlanmak için çok önemli olduğu belirten Mike J., şunları söyledi: “Titreşimler gibi kararsız kuvvetler Dream Chaser gövdesinde ciddi miktarda kuvvet üretebilir. Bu aşırı kuvvet, yapının bozulmasına neden olabilir. Mühendislerimizin, güvenli uçuş operasyonları için yeterli güce sahip yapıları tasarlamak için uçak gövdesine etki eden tüm kuvvetleri mümkün olan en yüksek hassasiyette bilmeleri önemlidir.”

Testte kullanılan Dream Chaser modeli, alışılmışın biraz dışında. Öncelikle küçük olan bu model, gerçek aracın 1/10’u boyutlara sahip. Mike, boyutun rüzgâr tüneli alanı içinde güvenli operasyonlara izin verecek şekilde belirlendiğini söylüyor. Ayrıca araç gümüş. Elbette bunun da bir nedeni var. Mike, “Tipik olarak rüzgâr tüneli modelleri paslanmaz çelik veya alüminyumdan yapılır. Dream Chaser, rengini siyah beyaz Termal Koruma Sistemi (TPS) karolarından alıyor. Test modeli TPS karolarının varlığını içeriyor olsa da renk rüzgâr tüneli testiyle alakalı değil” diyor.

SNC’nin Louisville, Colorado üretim tesisine döndükten sonra, Mike’a gezinin en iyi kısmının ne olduğunu sorduk. Yanıtı netti: “Kariyerimin çoğunu rüzgâr tüneli testlerinde geçirdiğim için en sevdiğim kısım testi başarıyla tamamlamak. Ekibimiz sorunsuz bir performans sergiledi ve test de başarılı oldu “

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap