Dünya Bankası tarafından hazırlanan ‘Türkiye Denizüstü Rüzgar Yol Haritası’ Raporu, World Bank Group, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) yetkililerinin yer aldığı çevrim içi webinarda sunuldu.
Türkiye deniz üstü rüzgar enerjisinin büyümesi ve gelişmesi için belirlenen yol haritasında, öncelikle Türkiye’nin elektrik tedariki ve talebi ele alındı. Bu bağlamda yapılan 2040 yılı artış senaryosu projeksiyonunda; Türkiye’nin elektrik enerjisi talebinin 2040’ta en düşük 545, en yüksek ise 636 Twh olarak görüldüğü açıklandı. 2020 yılına göre %78.7 ile %108.5 artış anlamına gelen rakamlara göre, yıllık talep artışı ortalaması %3.4.
Webinarda Türkiye’nin potansiyel büyüme sahalarıyla ilgili olarak yapılan değerlendirmede; kimi sahaların offshore rüzgar için kısıtlar barındırdığına, kimi bölgelerin de yüzer santraller için muazzam fırsatlar taşıyabileceğine vurgu yapıldı. Santral ve kapasite artışı için 2050 yılına kadar yapılan projeksiyonlarda, temeli sabit santrallerde büyük bir artış gözlemlenmediği açıklanırken, yukarıdaki tahminlere paralel biçimde yüzer santrallerde büyük bir kapasite artışı öngörüldüğü paylaşıldı.
Yol haritasında Türkiye’de karşılaşılan güçlükler içinse; güneş enerjisi ve kara rüzgarının daha az maliyetle daha çok kapasite artışı vadetmesi, düşük ve orta rüzgar hızlarında santrallerin henüz yeterince optimize edilmemiş olması, deniz üstü rüzgarla ilgili yerel beklentilerin iyi ayarlanmasının gerekliliği, tabanı sabitlenmiş santral inşa edilmesine uygun bölgelerin tümünün kısıtlı alanlarda bulunması (çevre ya da toplumla ilgili kırılganlık taşıyan bölgeler) gibi maddeler sıralandı.
Değerlendirmede öne çıkan fırsatlar:
- Talep merkezleri yakınlarında konumlandırılmış büyük miktarlarda enerji üretimi
- Var olan başarılı kara rüzgarı ve denizcilik tedarik zinciri
- Var olan işletmelerin AB ve Asya’ya büyük ihracat potansiyeli taşıması
- 2018 YEKA ihalesinden alınan derslerin uygulanması için ortaya çıkan fırsatlar