Enerji yatırımlarının çözüm ortağı Sistem Vinç

Editör
Enerji yatırımlarının çözüm ortağı Sistem Vinç

Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün artıyor. Doğal, temiz ve ekonomik olması nedeniyle özellikle son yıllarda tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi bir yönelim var. Türkiye coğrafi konumu ve iklimiyle yenilenebilir enerji kaynakları açısından şanslı bir ülke. Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımları artma eğilimi göstermiş, bu artış beraberinde rüzgâr enerjisi türbinini oluşturan ekipmanlara olan talebi artırmıştır ve bu sektörle beraber birçok sektörün gelişimine katkı olmuştur.

Türkiye, dünyada rüzgâr enerjisinin kullanılmasına elverişli olan ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye’de tüketilmesi beklenen elektrik enerjisinin %10’unun rüzgârdan karşılanması hedeflenmektedir. Buna göre 54 milyar kWh’lik elektrik enerjisini rüzgârdan üretmek gerekir. Bunun için gerekli kurulu rüzgâr gücü yaklaşık Türkiye’nin ekonomik rüzgâr potansiyeline karşılık gelmektedir. Rüzgâr potansiyeli bakımından iyi olan bölgelerde rüzgâr enerji santralleri kurulmaktadır. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleri rüzgâr enerji santrallerinin en çok kurulduğu bölgeler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizdeki RES yatırımlarının büyük oranda Ege Bölgesi’nde gerçekleştirilmiş olması ve Ege Bölgesi’nin lojistik avantajları, ekipman üretim yatırımlarında ilk aşamada İzmir merkez olmak üzere olarak bu bölgede gerçekleştirilmesini sağlamıştır. İzmir ve çevre illerinde kümelenen uluslararası ve ulusal yatırımcılarla beraber sektörün ihtiyaç duyduğu altyapıya uygun sanayisiyle rüzgâr türbinini oluşturan tüm ana bileşenlerini üretebilir ve bunları dünyanın çeşitli bölgelerine ihraç edebilir duruma gelmiştir.

Rüzgâr enerjisinin gün geçtikçe önem kazanması, beraberinde birçok sektöründe güçlenmesine sebep olmaktadır. Enerji sektöründe özellik rüzgâr enerji santrallerinde bakım ve yeni kurulum hizmetlerinin tamamında hem vinç hem de nakliye hizmetlerini gerçekleştiriyoruz. Rüzgârdan enerji elde etmek için devasa boyuttaki türbinler kullanılmaktadır. Bu türbinlerin limanlarda gemiden tahliye stok alanına taşınması tekrar yüklenmesi ilgili proje sahasına taşınarak teslim edilmesi ve burada ekip ve ekipmanlarla kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

Elektrik talebinin sürekli artış gösterdiği, yakıt maliyetlerinin arttığı ve iklim değişikliklerinin olduğu günümüzde, özellikle rüzgâr enerjisi, güvenilir ve maliyet uygunluğu gittikçe artan ve gelecekte maliyetlerin daha da azalacağı öngörülen temiz enerji kaynağıdır. Yenilenebilir enerji pazarında önemli bir paya gururla hizmet etmekteyiz. Mühendislik hizmetleri, proje yönetimi, fabrikadan sahaya nakliye, kurulum hizmetleri sağlamaktayız. Rüzgâr enerjisi sektöründeki uzmanlığımız sayesinde, yükleniciler ve proje sahiplerine başarılı çözümler sunabilmekteyiz.

Son dönemde oldukça hızlanan rüzgâr enerji sektörü, yatırımlarımızı da yönlendiriyor. Montaj yüksekliklerinin ve türbin parçalarının ağırlıklarının artması sonucu vinçlerin kapasiteleri ya da kurulum konfigürasyonları değişti. Bu durum aynı zamanda nakliye açısından da yeni yatırımlar yapma gerekliliği doğurdu. Bu bağlamda 2021 yılı içerisinde 3 adet 62 metre açılır yeni tip kanat dorseleri parkımıza kattık. Yine önümüzdeki yıl parkımıza 2 adet daha paletli vinç eklemek için sözleşmelerimizi imzaladık. Her zaman yeni ve yenilikçi düşünceyle müşterisini ve tedarikçisini korumaya çalışan bakış açımızla, sektöre hizmet vermeyi hedefledik ve bu yönde gelişmelerimizi tamamlamaya çalışıyoruz.

Yıllardır birçok sektörde hizmet veren ve tecrübeli kadrosu ile önemli operasyonlara imza atan Sistem Vinç, bu başarılar ve tecrübeler ışığında Türkiye’de yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarına özverili bir şekilde devam etmiştir.

2021-2022 yıllarında, enerji sahalarında çalışmalarını gerçekleştirdiğimiz önemli projelerinden bahsetmek gerekirse:

  • Bozüyük-Bilecik RES sahasında kurulumu devam eden rüzgâr enerji santralinin offload çalışmalarında 300 ve 250 ton mobil vinç ile 20 set türbinin indirilme çalışması tamamlandı.
  • Afyon Dinar RES sahasında 2,75 MW’lik türbinin rotor değişim, türbin bakım onarım operasyonunda 750 ton paletli ve 160 ton mobil vinç ile türbin bakım onarım çalışması gerçekleştirildi.
  • Ege Ekspres İzmir Kemalpaşa stok sahası içerisinde 180 ve 200 ton mobil vinç ile 37 set kule indirme istifleme çalışmaları başarı ile tamamlandı.
  • Balıkesir Şapdağı RES sahasında 2,89 MW’lik türbinlerin çalışmalarında 750 ton kapasiteli paletli vinç ve 700 Ton, 300 ton, 200 ton, 160 ton ve 120 ton mobil ve manitou ile 6 türbin kurulumunda ana vinç, ön dikim vinci ve offloading olarak vinç desteği sağlanmıştır.
  • Çanakkale Saros RES Sahasında kurulumu 5 ay süren türbinlerin nakliyesi ve offlaoding çalışmalarında 250 ve 200 mobil vinç ile çalışma yapılarak destek verilmiştir.
  • Gelibolu RES proje sahasında offload ve ön dikimde ve iç nakliye operasyonlarında vinçlerimiz ve tırlarımız ile konu operasyonlar tamamlandı.
  • Sibel RES sahasında 3,67 MW’lik 22 adet türbinlerin nakliye hizmeti ve ana montajında 750 ve 600 ton kapasiteli paletli vinç ve yardımcı mobil vinçler ile destek sağlanarak proje başarı ile tamamlanmıştır.
  • Aydos RES W11782 no’lu proje sahasında T1 türbinin ana montaj operasyonunda 750 ton paletli ve 160 ton mobil vinç ile tamamlanmıştır.
  • Üçler RES W-11960 proje sahası T17 türbin 750 Ton paletli, 160 ton mobil vinç ve manitou ile ana montaj çalışması başarı ile tamamlanmıştır.
  • Ağrı Yakaağzı RES W-11862 proje sahası T3 türbin ana montaj çalışmasında 750 ton paletli ve 160 ton mobil vinç ile destek sağlanmıştır.
  • Cerit RES-Kahramanmaraş sahası T20 türbinin 400 ton paletli ve 500 ton mobil vinç ile 102 metre yükseklikten 16 ton ağırlığında main bearing değişim, türbin bakım onarım çalışması gerçekleştirildi.
  • Gök RES sahası 600 ton paletli ve 180 mobil vinç ile 112 metre kanca altı yükseklikten 2 adet türbin montajı yapılmıştır.

  • Amasya Mezifon sahası 600 ton paletli, 160 ton mobil vinç ve manitou ile ana montaj çalışması gerçekleştirildi.
  • Susurluk Rüzgâr Elektrik Sahası 500 ton mobil vinç ve 80 ton Hi Up vinç ile saha içi çalışmalara destek verildi.

  • Karaburun sahasında 700 ton mobil vinç ve 2 adet 75 ton Hi up vinç ile 101 metre kanca altı yükseklikten, 21 ton ağırlık ve 66,9 metre uzunluktaki kanatların değişim operasyonu ve kanat nakliyesi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
  • Andoz RES sahası 750 ton paletli ve 120 ton mobil vinç ile montaj çalışması.

  • Marmara RES sahası 750 ton paletli vinç ile kule indirme montajı ve ana vinç olarak çalışma tamamlandı.

  • Taşpınar RES sahası 600 paletli vinç ve 700, 500, 300 ton mobil vinç çalışması ve kanat-kule nakliyeleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
  • LM Wind Power-Kandıra RES TPI-Alsancak 3 set kanat nakliyesini başarı ile tamamlanmıştır.
  • Kandıra RES saha-LM Wind Power 14 set kanat nakliyesi tamamlanmıştır.
  • Gaziemir-Aliağa kanat nakliyesi E 82.5 tip, 44 metre uzunluğundaki 2 set kanat nakliyesi tamamlanmıştır. Yıl içerisinde E-44, E-53, E 82.2, E 82.5, E-70 E-92 ve E-103 tiplerinde toplam 546 adet kanat nakliyesi yapılacaktır.
  • TPI-Alsancak kanat nakliyeleri haftada ortalama 2 set, 72 metre uzunluğundaki kanatların nakliyeleri başarılı bir şekilde devam etmektedir.

Sistem Vinç sürdürülebilir bir dünya için yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin farkında olarak, gün geçtikçe büyüyen ve gelişen enerji yatırımları alanında önemli bir oyuncu olmayı hedeflemekte ve küresel pazarlardaki fırsatları değerlendirmektedir. Ticari anlamda projede bulunmamız gerektiren her durumda yatırım yapmaktan çekinmiyor ve şirket sürdürülebilirliği açısından gerekli hamleleri yapmaktan çekinmiyoruz. Bu bağlamda ülkemiz dışında ekipmanlara 2021 yılında çalışma fırsatı yakalayamadık ancak hedeflerimizde her zaman yurt dışı projeler bulunmaktadır.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap