EPİAŞ Türkiye Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemi için tarih verdi

Editör
EPİAŞ Türkiye Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemi için tarih verdi

Yenilenebilir enerji kaynaklarının çok daha fazla önem taşıdığı dönemde enerji sektöründeki küresel hedeflerine güçlü adımlarla ilerleyen Türkiye, Milli Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemine 1 Haziran 2021 tarihinde kavuşuyor.

 Fosil yakıtlar, yüksek enerji potansiyelleri ile insanoğlunun öncelikli enerji kaynağı. Yeryüzünün sınırlı miktarda sunduğu bu kaynak, tükenme riskinden daha çok, dünyamızı tüketmesiyle gündeme geliyor.

Fosil yakıtlar; küresel ısınma ve iklim değişikliklerine sebep olan sera gazı emisyonunu ciddi miktarda arttırıyor ve çevreyi kirletiyor. Ortaya çıkan çevresel, sosyal ve ekonomik problemlere çözüm arayışının odak noktasıysa yenilenebilir enerji. Hidrolik, rüzgar güneş jeotermal, biyokütle gibi temiz ve sürdürülebilirliği olan doğal kaynaklardan elde edilen enerjiye talep her geçen gün artıyor. İklim kriziyle mücadele ve karbonsuzlaştırma çabaları doğrultusunda yenilenebilir enerji üretimi ve tüketimi teşvik ediliyor, destekleniyor.

Rekabet ve prestij unsuru olarak kurumsal şirketlerin yatırımcı ilişkilerine iletişim faaliyetlerine yansıyan yenilenebilir enerji kullanımı enerji üretim ve tedarik şirketlerinin yatırımlarına yön veriyor.

Gelinen noktada en önemli gelişmelerden biri de sürecin evlerimize kadar uzanmış olması ve yenilenebilir enerjinin herkese tüketim fırsatı olarak sunulabilmesi.

Tam da bu noktada akıllara şöyle bir soru gelebilir: Farklı kaynaklardan üretilerek ortak bir şebeke üzerinden dağıtımı yapılan elektriğin, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği nasıl garanti edilebilir?

Bu sorunun cevabı, dünyada farklı örnekleri bulunan Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemleri.

Enerji sektöründeki küresel hedeflerine güçlü adımlarla ilerleyen Türkiye, Milli Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemi’ne 1 Haziran 2021 tarihinde kavuşuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın vizyonu doğrultusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) öncülüğünde enerjinin borsası EPİAŞ tarafından geliştirilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) üreticiden tüketiciye kadar tüm süreçlerini takip etme amacıyla tasarlandı. EPİAŞ’ın tamamen kendi imkânlarıyla blokzincir teknolojisinden yararlanarak geliştirilen YEK-G sistemine katılım gönüllülük esasına göre gerçekleştirilecek. Sisteme dahil olan lisans sahibi üretim tesislerini şebekeye verdiği her 1MWh yenilenebilir enerjiye ait özellikler kaydedilerek, belgelenecek.

Yenilenebilir enerjinin kimlik kartı statüsündeki YEK-G Belgesi aracılığıyla son tüketicilerin kullanmış oldukları enerj, kaynağı takip, ispat ve ifşa edilecek. Böylece tüketicilere yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisinin tedarik edilmesi garanti edilecek.

 

 

YEk-G sistemiyle üreticiler, elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırabilecek;

Tedarik şirketleri, yükümlülükleri kapsamında, portföylerinde yenilenebilir enerji olduğunu doğrulayabilecek;

üketiciler ise çevrenin korunmasına katkı sağlarken satın aldıkları enerjinin kaynağı hakkında bilgi edinebilecek, elektrik ürünleri arasında tercih imkânına sahip olacak.

YEK-G sistemi ile yenilenebilir enerji üretimine verdiğimiz her destek, sürdürebilir gelecek için değerli bir katkı olcak. Türkiye kazancak, Türkiye’nin yenilenebilir enerjisi kazanacak.

Sürdürebilir bir gelecek için yenilenebilir enerjiye gönlün var mı?

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap