İğrek Makina, rüzgârda da iddialı

Editör
İğrek Makina, rüzgârda da iddialı

Otomotiv kalıp sektörü, takım tezgâhları gövdeleri, rüzgâr enerjisi ekipmanları, uzay ve havacılık teknolojilerine yönelik dökümlerinin üreticisi olan ve geçen yıl toplam üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden İğrek Makina, Ar-Ge Merkezini güçlendirmeye devam ederek, yepyeni ürünler ortaya çıkarıp, ayrıca Avrupa’da irtibat ve satış ofisi ile deposu kurarak, direkt ihracat oranını artırmayı ve ürettiği takım tezgâhlarını Avrupa’ya tanıtmayı amaçlıyor.

Osman İğrek tarafından 1946 yılında kurulan ve bugün dökümhane parçada 70 tona varan döküm kapasitesine sahip olan İğrek Makina’nın Üretim ve Planlama Sorumlusu Fatih İğrek, 2017 ve 2018 yıllarının Türkiye otomotiv sektörü açısından iyi geçtiğini ve firmalarının önemli rüzgâr türbini üreticileri, otomotiv markaları ve bunların kalıp tedarikçileri ile çalışmaya devam ettiğini söyledi. 2017 yılını yüzde 5 büyüme oranıyla noktaladıklarını anlatan İğrek, “Avrupa’nın ve Türkiye’nin önde gelen rüzgâr türbini üreticilerine çeşitli döküm parçalar üretmekte ve işlemekteyiz, otomobil üreticilerine de kalıp dökümleri yapıyoruz. Ferrari, Renault, Daimler ve Volkswagen firmalarına yönelik döküm üretimimiz devam ediyor. Avrupa’da konusunda aranan bir markayız. 2017’de toplam üretimin yüzde 30’unu ihraç ettik. İhracatta lokomotif ülkelerimizi Almanya ve İtalya oluşturuyor. Şimdiki hedefimizde ise ihracat hacmimizi artırmak var. Bu doğrultuda görüşmeler yürütüyoruz. Avrupa’da irtibat ve satış ofisi ile deposu kurarak, direkt ihracat oranımızı artırmayı ve ürettiğimiz takım tezgâhlarını Avrupa’ya tanıtmayı istiyoruz” dedi.

İğrek Makina Üretim ve Planlama Sorumlusu
Fatih İğrek

Üretim alanını 40 bin metrekareye çıkardı,

rüzgâr türbinlerine yönelik tecrübe arttı

Otomotiv, havacılık, enerji ve benzeri ağır sanayi branşlarına yönelik döküm parçalar ve CNC takım tezgâhları üretme hedefleri doğrultusunda ilave tesis ve yenileme yatırımı yapıp üretim alanlarını 40 bin metrekareye çıkardıklarını söyleyen İğrek, “Bugün tüm tesisimiz döküm, talaşlı imalat, montaj ve Ar-Ge olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Döküm yüzey kalitesini artırmak ve kapasiteyi geliştirmek amacıyla yeni teçhizatlar ve sistemler kurduk. En iyi yüzey ve yapısal kalite için çalışan başarılı bir metalürjik laboratuvar ekibimiz var. Ar-Ge çalışanlarımız ülkemizde seri olarak yerli üretimi olmayan yüksek teknolojili, büyük ebatlı, yüksek hız ve hassasiyete sahip CNC Freze ve Dik Torna tezgâhları için çalışmaktadır. Konusunda ilk olacak simültane işleme freze kafası üretimi için çalışıyoruz. Ülkemiz sanayicilerini büyük tipte yerli freze ya da dik torna alabilme avantajı ile tanıştıracağız. Prototiplerimiz bu yıl tamamlanacak olup, tanıtımları başlayacaktır. Döküm parça ve strafor model üretimi ve kalite kontrolünde CAD-CAM desteğine ilaveten üç boyutlu tarama ve ölçme teknolojisini kullanmaktayız” şeklinde konuştu.

Ülkemizin en gelişmiş işleme parkurlarından birine sahip firma rüzgâr türbinlerine yönelik döküm parça üretimi ve işlemesinde yüksek yetkinlik sahibi. Hub, Carrier, Mainframe, Shaft gibi rüzgâr türbini ana parçalarını döküp işleyebilen firma Türkiye’de her geçen gün gelişen rüzgâr türbini üretimi sektörünün ana sağlayıcılarından biri olmak yolunda son derece iddialı. Ayda 2000 tona varan döküm kapasitesi ile yerli yabancı talepleri karşılayan firma 10 metrelik köprü tipi 5 eksen CNC freze ve 12 x 4 metrelik, döner tablalı yatay işlem tezgâhı sahibi. Yatay işlemi merkezi konusunda ilave yatırım planı da mevcut. Bu tezgâhlar rüzgâr türbinlerinin döküm parçalarını en uygun ve yüksek kalitede işleme kapasitesindeler. Türkiye’nin ilk rüzgâr türbini olan MILRES projesinin tedarikçisi olan firma, ilerleyen yıllarda ülkede kurulan büyük yabancı türbin üreticilerinin de önemli çözüm ortağı olma yolunda. 1 GW’lık YEKA projesinde iddialı bir sağlayıcı olarak yer almakta ve bunun dışındaki türbin üretimlerinde de parça tedariği ile öne çıkmaktadır.

Ar-Ge merkezinde 1,5 MW’lık rüzgâr türbini ve

CNC takım tezgâhları üretimine odaklandı

İğrek, 2017 yılında resmi olarak Ar-Ge merkezi belgelerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldıklarını ifade ederek, “Ar-Ge merkezi için 500 metrekarelik ofis alanı oluşturduk. Ar-Ge hizmetlerinin üretime yansımasını 5 bin metrekarelik yeni binamızda yapıyoruz. Ar-Ge laboratuvarı da kurduk. 27 kişilik Ar-Ge ekibiyle yola çıktık ancak bu sayıyı daha da artıracağız. Ar-Ge merkezimiz ağırlıklı olarak kalıp ve parça işlemeye yönelik döküm malzemeden mamul takım tezgâhı üretimi sektörüne yönelik hizmet verecek” açıklamasını yaptı. Öte yandan 2016 yılında Türkiye’nin en büyük yerli CNC 5 eksenli köprü tipi tezgâhını üreterek yıllar önce noktaladıkları makine imalatına da geri dönüş yaptıklarını anımsatan İğrek, şunları kaydetti:

“Hedefimizde CNC dik torna, freze ve işleme merkezleri üretimi var. Döküm alanında yerli ve yabancı takım tezgâhı üreticilerine yıllardır yüksek volümlü işler yapıyoruz. Her firmada olan, otomobil kalıpçılık sektöründe ihtiyaç duyulan ve ülkemizin yüksek değeri olan havacılık ve savunma sanayiinde de çalışabilecek takım tezgâhlarındaki yerli üretim eksiğini gördük. Bu sebeple freze ve tornalar üzerine yoğunlaştık. 5 eksen işleme yapabilen freze ve 4 metre çevirme çapına sahip CNC dik torna projelerimizi de tamamlamak üzereyiz. Avrupa kalitesinde ama onlara göre uygun fiyatlarda çok yüksek teknolojili makineler üretmek istiyoruz.

Rüzgâr enerjisi türbini üretimi konusunda Ar-Ge faaliyetlerimiz hızla sürmekte, ilk 1,5 MW’lık yerli üretim direkt tahrikli rüzgâr enerjisi türbini jeneratörünün üretimini tamamlamak üzereyiz.

Direkt tahrikli generatör teknolojili rüzgâr türbinimizin prototipini tamamlamak bu yılki zorlu ve önemli hedefimiz. Takım tezgâhları konusunda da 5 eksenli frezemizin simültane işleme kafası ile birlikte tamamen yerli olarak testlerini tamamlayıp piyasa tanıtımlarına başlayacağız.

2018 ve 2019 yıllarında takım tezgâhları, dökümcülük ve rüzgâr enerjisi konularında yerli ve de Avrupa menşeili tüm fuarlara katılmak, kendimizi tanıtırken yeni teknolojiler öğrenmek, onlara yakın olmak hedefimiz. Türkiye 2018’i rekor (170 milyar doların üzeri) ihracatla kapatmayı hedefliyor, biz de ithalat-ihracat dengesini lehimize düzelterek bu hedefe katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. Ülkemiz adına üzerimize düşen bu önemli görevi kendimize ve ülkemize karşı borcumuz olarak görmekteyiz.”

“Uygun fiyata ve kaliteli yerli ürünler hedefliyoruz”

İğrek olarak takım tezgâhlarında uygun fiyata ve kaliteli yerli ürünler hedefiyle yola çıktıklarına dikkat çeken Fatih İğrek, “Avrupa kalitesinde ama onlara göre uygun fiyatlarda çok yüksek teknolojili makineler ve rüzgâr türbinleri üretmek istiyoruz. Tezgâhlarımızın ve türbinlerimizin en önemli özelliklerinden biri Endüstri 4.0’ın nimetlerine adapte durumda olmalarıdır. Takım tezgâhında 2018 yılı için en az 5 adet freze, 2 adet de dik torna satışı hedefi koyduk. Rüzgâr türbininde ise prototipi bu yıl tamamlayıp, testleri gerçekleştirmek ve 2019’da seri üretime başlamak hedefimiz. Daha fazla talep olması halinde kapasite artışlarına gidebiliriz. İhracat da hedefliyoruz. Öte yandan KOSGEB gibi kurumların yenilenen yatırım destek ve teşvikleri sayesinde bu hedeflere ulaşmada ve yerli sanayinin tezgâh parkurunu geliştirme ve modernleştirmede çok önemli bir fırsatı oluşmuştur” değerlendirmesini yaptı.

Alanında köklü firmalar arasında bulunuyor

İğrek Makina’nın ana faaliyet alanı dökme demir ve bronz parçalar üreticisi olarak Pirinç Han’da kurulduğunu söyleyen Fatih İğrek, 1950 itibariyle marangoz makineleri imalatına da başlayarak, alanında Türkiye’nin lider markaları arasına girdiğini anlattı. Ardından Bursa Santral Garaj bölgesindeki fabrikasına taşındığını dile getiren İğrek, “1970’e gelindiğinde Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika yatırımı yapılarak tüm üretim buraya alındı. 1980’de ilk elektrik indüksiyon ocağı ile döküm teknolojisini ve kapasitesini artırdı. Böylece marangoz makinesi imalatı da sona ermiş oldu. Yüksek vasıflı pik, sfero ve çelik döküme ağırlık vermeye başladı. 1990 yılında ilk CNC tezgâhlarını kurdu ve büyük parçalarda talaşlı imalata başladı. 2003’te CNC strafor işleme tezgâhlarını devreye aldı. Avrupa çapında bir modelhane ile pazarda ses getirdi. Böylece model, döküm ve işleme hizmetini aynı lokasyonda veren entegre bir tesise de dönüştü. 2016’da Ar-Ge ve makine tasarım departmanı kuran İğrek Makina, dökümhane parçada 70 tona varan döküm kapasitesine ulaştı” dedi.

Bu Makaleyi Paylaş
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap