5. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi, pek çok oturuma ve farklı konularda tartışmalara sahne oldu. Etkinliğin 3. gününde gerçekleştirilen 8. Oturumun konu başlığı ise “Rüzgâr Santrallerinde Çalışma Güvenliği” idi.
Oturum Başkanılığını Wind Tech Kalite Müdürü Fahri Eryılmaz’ın yaptığı panelde İTÜ’den Özcan Kalenderli “Rüzgâr Santrallerinin Yıldırımdan Korunması” başlıklı, MİRA’dan Memduh Haldun Ülkenli “Rüzgâr Türbinlerinde Temel Güvenlik Eğitimleri ve Güvenli İple Erişim” başlıklı, MAXION İnci Jant Grubu’ndan Çağrı Polat “Rüzgâr Santrallerinde Alınması Gereken Siber Güvenlik Önlemleri” başlıklı, MINIMAX’tan Hakan Turan ise “Yenilenebilir Enerji İçin Güvenilir Yangından Koruma Sistemleri” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
İş güvenliği konusu ilk kez incelendi
“Rüzgâr Santrallerinde Çalışma Güvenliği” başlıklı oturumun başkanlığını yapan Wind Tech Kalite Müdürü Fahri Eryılmaz, şunları belirtti:
“5. kez düzenlenen İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’nde yıllar boyunca türbin teknolojisi, kurulum ve üretim gibi konular birçok kez tartışılmıştır ancak türbinde iş güvenliği ve türbin güvenliğiyle ilgili ilk defa 8. Oturumumuzda tartışmalar gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
Türbinlerin devasa büyüklüklerde ve çoğunun dağlarda konuşlandığını düşündüğümüzde kötü havalarda yıldırıma maruz kalmaması mümkün değildir. Bununla ilgili olarak türbinlerin yıldırıma karşı korunması kesinlikle önemlidir ve kanunlar gereği de zorunludur. Zira türbine yıldırım düşmesi hem can hem de mal güvenliği açısından olumsuz durumlara sebep olabilmektedir. Tabii can güvenliği her zaman en önemli konulardandır. Bu devasa yapılara kurulum ve sonrasında çalışmak için giren kişiler belli kurallara uymak koşulu ile bu çok tehlikeli yapılara tırmanarak çalışma yapmaktadırlar. Bu durumda çalışanlar hem türbinin içinde hem de dışında farklı tekniklerle ve uygun ISG ekipmanlarını da kullanarak çalışma yapabilmektedirler. Sadece eğitim almış kişilerin türbine çıkabileceği herkes tarafından bilinmektedir.
Türbinlerin mekanik ve elektriksek yapılar olduğunu düşündüğümüzde istesek de istemesek de yangın riski söz konusudur. Bu gibi durumlarda türbinlerdeki yangınları dışarıdan söndürmek mümkün değildir. Ancak türbin içi algılama ve söndürme sistemleri kullanarak çözüm üretmek mümkündür. Hayati önem taşıyan konuların irdelenmesi, iş güvenliği kültürünün aşılanması ve koruma yöntemlerinin bilinmesi için bu oturumu düzenlemiş bulunmaktayız.”