“Kişi başına elektrik tüketimini 6 bin 500 kilovatsaate çıkarmalıyız”

Editör
“Kişi başına elektrik tüketimini 6 bin 500 kilovatsaate çıkarmalıyız”

12. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın Başkanlığını üstlenen Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, Türkiye’nin son 17 yılda enerji alanında çok önemli adımlar atmasına karşın hala ciddi bir yatırım ve tüketim potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji ticareti noktasında dünya sıralamasındaki yerini yükselttiğine dikkat çeken Kalsın, “Ancak gelişmişliğin göstergesi olan kişi başına elektrik tüketimini artırmamız gerekiyor. Şu anda 3 bin 698 olan bu rakamı, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 6 bin 500 kilovatsaate çıkarmalıyız” dedi.

Enerji sektörünün yerli ve yabancı tüm aktörlerini bir araya getiren 12. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı kapılarını açtı. 8 Kasım’a kadar Ankara’da Congresium’da devam edecek olan kongrenin açılış konuşmasını Enerji Verimliliği Derneği Başkanı ve aynı zamanda 12. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı Başkanı olan Murat Kalsın yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz’ın da katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan Murat Kalsın, Türkiye’nin son 17 yılda enerji alanında elde ettiği kazanımlara vurgu yaptı. ‘Enerjinin gelecek’ olduğunu belirten Murat Kalsın, “Hükümetimiz önemli reformlara imza atarak ve özel sektör şirketlerinin sektöre girmesini teşvik edip daha liberal ve rekabetçi bir enerji piyasası oluşturdu. Bu başarılı sürece karşın ülkemizde hala kişi başına tüketilen elektrik 3 bin 698 kilovat düzeyinde. Avrupa Birliği ülkelerinde ise 6 bin 500 kilovatsaat olduğunu görüyoruz. Elbette hedefimiz, bu rakamı gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaştırmak. Bu hedef, ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma idealine kavuşmamızın da kilidini açacak” dedi.

Enerji Bakanlığı’nın ‘milli enerji ve maden’ politikasının kısa zamanda meyvelerini vermeye başladığını da belirten Kalsın, konuşmasına şöyle devam etti:

Hidroelektrik, rüzgâr, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir yatırımlarda Avrupa ve dünya sıralamasında hızla yukarı tırmandık. Avrupa’da yenilenebilir enerjiye en çok yatırım yapan ilk beş ülke içinde yer alıyoruz. Yenilenebilir enerji santrallerimizin kurulu güçteki payı yüzde 47,2, elektrik üretimindeki payı yüzde 32’ye ulaştı. 2023 yılı hedefimiz yüzde 38,8 olacak şekilde revize edildi.

“Teknoloji enerji verimliliğini de sağlıyor”

Konuşmasında enerji sektöründe son yıllarda hızla gelişen teknolojinin büyük avantajlar sağladığını da ifade eden Kalsın, “Sektörümüzün katma değerini artıracak, maliyetleri düşürecek ve verimliliği sağlayacak en önemli araç olan teknolojiyi işimizin odağına koymalıyız. Ancak bu sayede daha kaliteli ürünler ve hizmetlere çok daha hızlı ve düşük maliyetle ulaşmamız mümkün olacaktır. Çünkü teknoloji daha ucuz enerji, daha verimli enerji ve daha fazla istihdam anlamına geliyor” önerisinde bulundu.

“Teknolojinin tetiklediği bir diğer konu ise hiç kuşkusuz enerji verimliliğidir” diyen Kalsın, “Her zaman vurguladığım gibi “enerji verimliliği, en temiz, en milli, en ucuz enerji kaynağıdır. Dünya genelinde enerji verimliliğine yapılan yatırım tutarı 234 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu rakam, verimlilik sağlama çalışmalarının yepyeni bir sektör oluşturduğunu gösteriyor. Enerji kaynakları kısıtlı ülkeler için çok önemli bir avantaj olan verimlilik, Türkiye için de birçok açıdan fayda sağlayacak bir kaynaktır. Bildiğiniz üzere toplam ithalatımız içinde 45 milyar doları aşan bir rakamı enerji ithalatı oluşturuyor. Bu açıdan sağlayacağımız yüzde 1’lik verimlilik bile, ülkemiz hazinesi açısından çok önemli” şeklinde konuştu.

Yabancı alım heyetleri de Kongre’de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl 12’nci kez kapılarını açan EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı, yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcıyı ağırlayacak. Kongrede 300’ü aşkın yerli ve yabancı şirket de ürünlerini ve çözümlerini sergileyecek.

Kongre hakkında görüşlerini de paylaşan Kalsın, “Bu yıl katılımcıların B2B görüşmeleri yapmasını sağlayacak özel bir bölümümüz de olacak. Türkiye’nin hem enerji ticareti hem de yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelini ayrıntılı bir şekilde aktaracağız. Ayrıca yabancı yatırımcılarla hükümetimizin enerji yatırımlarını artırmak için mevzuat konusunda attığı adımları paylaşıp yatırım ortamımız hakkında bilgilendireceğiz” dedi.

Bu Makaleyi Paylaş
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap