Lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı

Anı Nil DEMİRBAĞ
Lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nunhayata geçirdiği lisanssız üretime ilişkin düzenleme ile gerçek ve tüzelkişiler yenilenebilir kaynaklardan 1 megavata (MW) kadar  elektriküretebiliyor. Üretilen enerji kapsamında vatandaşlar ihtiyacından fazlasını da sistemesatabiliyor. Özellikle güneş enerjisinin, Türkiye’de her ölçekte gelişimiaçısından lisanssız elektrik üretimi büyük önem taşıyor.

Lisanssız üretim faaliyetleri kapsamındaözellikle güneş enerjisine dayalı lisanssız üretim tesisi yatırımı vatandaşlardanbüyük ilgi gördü ve Şubat 2016 itibariyle 318 MW’lık güneş enerjisine dayalıüretim tesisi işletmeye geçti.

EPDK lisanssız elektrik üretimi konusundaçok önemli bir karara imza attı. Yapılan düzenlemenin öncelikli hedefleri,lisanssız üretim mevzuatında piyasanın tabana yayılması ve saha uygulamalarınailişkin kaynakların gerçek piyasa oyuncularının eline geçmesi, şeffaflığıngüçlendirilmesi ve hane halkı ihtiyaçlarına cevap verecek çatı uygulamalarınınbirçok gelişmiş ülke uygulamasında olduğu gibi geliştirilmesi, rekabet ortamıoluşturulması ve şeffaflığın artırılması olarak sıralanabilir.

EPDK düzenlemesinin detayları

Bağlantıkapasitelerinin gerçek yatırımcılara tahsis edilmesinin sağlanması amacıyla,rüzgar ve güneşe dayalı tesisler için başvuru tarihinden, işletmeye geçiştarihine kadar pay devri yapılamayacak.

Yatırımıntabana yayılması amacıyla, her bir trafo merkezinde rüzgar ve güneş enerjisinedayalı üretim tesisleri için her kişiye azami 1 MW tahsis yapılacak.

Enerjikooperatifçiliğin yaygınlaştırılması amacıyla; kooperatif, kooperatifbirlikleri vasıtasıyla kurulan tesisler için yapılacak tüketimbirleştirmelerinde üretim tesisleri için ortak sayısına bağlı olarak hertüketim tesisi için 1 MW’ı geçmeyecek şekilde her bir trafo merkezinde maksimum5 MW’a kadar tahsisat yapılabilecek.

Rekabetinkorunması amacıyla, dağıtım ve görevli tedarik şirketleri, ortakları veçalışanlarının kendi dağıtım bölgelerinde lisanssız üretim faaliyetindebulunamayacak.

Özellikle,güneş enerjisine dayalı mesken uygulamalarına ilişkin üretim tesislerininyaygınlaştırılması amacıyla gücü 10 kW’a kadar olan üretim tesisleri, tarım vekırsal kalkınma amaçlı kurulu gücü 300 kW olan üretim tesisleri, Köy İdareleri,Belediyeler, İl Özel İdareleri, Tarıma Dayalı İhtisas Organize SanayiBölgeleri, tarafından geliştirilen projelerinde kullandırılmak üzere, ABfonlarından sağlanan hibelerin etkin kullandırılması amacıyla, TEİAŞ tarafındanher bir trafo merkezi bazında 5 MW bağlantı kapasitesi tahsis edilecek.

Mevcutuygulamada, tamamı dağıtım şirketi çalışanlarından oluşan başvurularıdeğerlendirme komisyonu, biri TEİAŞ biri TEDAŞ ve diğeri dağıtım şirketitemsilcisinden olmak üzere yeniden oluşturuldu.

Tümbaşvuru sahiplerinin tahsis edilen kapasitelerden haberdar olması amacıyla,maksimum kapasitesi ilan edilmiş trafo merkezleri için herhangi bir nedenleilave kapasite ortaya çıkması ya da verilen bağlantı anlaşması çağrı mektubununher hangi bir nedenle sonlanması halinde, ortaya çıkacak bağlantı kapasiteleriiçin başvurular, kapasitenin ilan tarihinden itibaren üç ay sonra alınmayabaşlanacak.

Öztüketimin teşvik edilmesi amacıyla, rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretimtesislerinin kurulu gücü, ilgili üretim tesisi ile ilişkilendirilecek tüketimtesisinin sözleşme gücünün otuz katından fazla olamayacak.

Dağıtımşirketleri arasında uygulama birlikteliğinin sağlanması amacıyla; üretimtesisinin, bağlanacağı mevcut şebekeye olan uzaklığı kurulu gücü; 0,499 MW olantesisler için beş kilometreden, 0,5 MW’dan 1 MW’a kadar olan tesisler için onkilometreden fazla olamayacak.

Şeffaflığın sağlanması amacıyla, geçicikabulü yapılmayan trafo merkezi, dağıtım merkezi ve enerji nakil hattı içinbaşvuru alınmayacak ve bağlantı görüşü verilemeyecek.

 

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum Yap