İlk kez düzenlenerek Türkiye’nin ve bölgenin deniz üstü enerji sektörünü İzmir’de bir araya getiren Marantech Expo’da, deniz üstü rüzgarın iş birliği temelleri atıldı. Fuarın konuşmacılarından biri olan WindEurope’nin CEO’su Giles Dickson, deniz üstü rüzgarın Kuzey Avrupa’ya has bir kaynak olmaktan çıktığına vurgu yaparak, “Farklı ülkelerin hedeflerine bakarsak, Türkiye de dahil olmak üzere artık 2030 için Avrupa’da 10 gigavat yüzer deniz üstü rüzgar kurulumu gerçekleşmesini bekleyebiliriz” dedi. Politik hedef beklentilerini yineleyen DÜRED Başkanı Murat Durak ise, deniz üstü rüzgarın avantaj, önem ve geleceğini ele alan konuşma yaptı.
BİFAŞ Birleşik Fuar Yapım organizatörlüğünde, Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) ve Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) iş birliğinde ilki düzenlenen Marantech Expo, 10 yılda 12 milyar euroluk hacmi buluşturacak eşsiz bir ticaret platformu olarak görülüyor. Sektörde dünyaya yön verecek konferanslarla dikkat çeken fuar, BEST For Energy Projesi’nin üçüncü “temiz buluşma” etkinliğine de ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda İzmir ve çevresinde temiz enerji sektörüne ekipman üreten ve hizmet sağlayan 20 firma; Azerbaycan, Danimarka, Yunanistan, Norveç, Kazakistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kore ve Ukrayna ülkelerinden muhatapları ile toplam 65 iş görüşmesi gerçekleştirdi. Fuara video konferans yoluyla katılan WindEurope’nin CEO’su Giles Dickson, Deniz üstü rüzgar enerjisinin Kuzey Avrupa’ya has bir enerji kaynağı olmaktan çıktığını belirterek “Farklı ülkelerin hedeflerine bakarsak, artık 2030 için Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’da 10 gigavat yüzer deniz üstü rüzgar kurulumu gerçekleşmesini bekleyebiliriz” dedi.
“DRES’ler %65 kapasite faktörüyle termik santral gibi çalışıyor”
Fuarın açılış konuşmasını yapan Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak, deniz üstü rüzgar enerjisinin son durumunu ele alarak, ayrıntılı değerlendirmede bulundu. Murat Durak, “Deniz üstü RES’lere bakıldığı zaman Avrupa 10 yılda son derece hızlandı. Avrupalılar enerji krizinden çıkmak için yenilenebilir enerji kaynakları deyince, deniz üstü rüzgar enerjisinden bahsediyor; çünkü kara üstü santral %30-35 kapasite faktörüyle, güneş santrali %10-12 kapasite faktörüyle çalışırken; deniz üstü rüzgar santrali %60-65 kapasite faktörüyle, termik santral gibi çalışıyor. Şimdiye kadar kara üstü rüzgarın hem sanayisinde hem de kurulu gücünde çok iyi bir başarı hikayesi yazıldı. Bugün 12 bin megavata yakın bir kurulu gücümüz var. 3 bin megavata yakın da lisanslı ve inşası devam eden gücümüz var. Şu an Avrupa’da 4. ya da 5. sıradayız. Karada bu kapasite var, güzel ama 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz ve Dünya Bankası verilerine göre 2 bin gigavat güç var etrafımızda. Bundan bizim de faydalanmamamız söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.
“DRES’ler aynı zamanda stratejik bir tesis”
Avrupa’da İngiltere ve Almanya’nın kurulu DRES santrallerinden örnekler veren DÜRED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak, “Ülkeler DRES santrallerini kıyılarına yakın noktalara değil de denizdeki sınırlarını belirleyecek noktalara kuruyorlar. Deniz üstü rüzgar santralleri sadece elektrik üretim tesisi değil, aynı zamanda deniz sınırlarınızı belirlediğiniz çok ciddi stratejik bir tesistir” açıklamasında bulundu. Deniz üstü rüzgar santrallerinde kullanılan ekipmanların yerli üretimle yapılması gerektiğine vurgu yapan Murat Durak, indirgenmiş elektrik maliyetlerine bakıldığı zaman deniz üstü RES ile kara üstü RES’lerin maliyet açısında başa baş noktaya geldiğine dikkat çekti.
Ülkeler DRES hedeflerini artırıyor
Tüm dünyanın yenilenebilir enerji hedeflerini güncellendiğini dile getiren Murat Durak, “3 yıl önce bütün Avrupa’da 2030’a kadar 100 gigavatlık bir hedef varken, şu an 160 gigavata çıkarıldı. Dünyaya bakıldığı zaman da bütün ülkeler deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerinde güncellemelere gidiyor ve rakamları artırıyor. Deniz üstü rüzgar enerjisinde bizim de politik bir hedef açıklamamız gerekiyor” diye konuştu.