1915 Çanakkale Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Kıbrıs Su Temini Projesi, Trans Anadolu Doğal Gaz Projesi, Kuveyt Uluslararası Havaalanı Projesi ve daha pek çok sektörde birçok mega projenin çözüm ortağı olan Berdan Cıvata; 8 adet patent, 4 adet faydalı model çalışması ve toplamda 50 adet Ar-Ge projesi ile bağlantı elemanlarında ileri teknoloji sunuyor. 10.9 kalite, sıcak galvaniz kaplamalı ve hidrojen kırılganlığı riski sıfıra indirgenmiş bağlantı elemanlarıyla küresel ölçekte yaklaşık 2.800 RES projesinin onaylı tedarikçisi olan Berdan Cıvata, rüzgar türbinlerinde kule-zemin, kule-kule ve kule-nasel bağlantı elemanlarının tamamını yerli olarak üretiyor ve yerli malı belgelendirmesini sağlıyor. Firma ayrıca, kanat saplamalarının da üretimlerini tam entegre fabrikasında tek bir elden sağlayabiliyor.
Bağlantı elemanları üretimine 1979 yılında başlayan, Ar-Ge’ye verdiği önemle alanında birçok ilke imza atan Berdan Cıvata, uluslararası kalite standartlarında yüksek dayanımlı cıvata, ankraj, saplama, dişli çubuk ve somun üretimiyle rüzgar enerjisi başta olmak üzere birçok sektörün bağlantı uzmanı konumunda. Çözümleriyle küresel ölçekte tanınan firmanın faaliyetleri hakkında röportaj gerçekleştirdiğimiz Berdan Cıvata Genel Müdürü Zeynep Şemsi Aysalar, ayrıntıları Rüzgar Enerjisi Dergisi’yle paylaşıyor.
Alanında Türkiye’nin en eski üreticilerinden biri olan Berdan Cıvata’yı tanıyabilir miyiz?
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 32 bin m²’si kapalı toplamda 48 bin m²’lik alana kurulu, sıcak-soğuk cıvata somun dövme tesisleri, ısıl işlem (sertleştirme-meneviş) tesisleri, yüzey kaplama (SDG, EG, Çinko Lamel vb.) tesisleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezi ve yine sektörün ilk ve tek ISO EN 17025’e göre Akredite Belgeli Test Laboratuvarı ile tam entegre üretim tesislerinde, alanında uzman 75 mühendis ve toplamda 435 çalışanı ile hizmet vermektedir.
Ürünlerinizin yanı sıra; test ve analiz, yüzey kaplama işlemleri ve ısıl işlem gibi hizmetler de sunuyorsunuz. Bu hizmetlerden bahsedebilir misiniz?
Akredite Belgeli Test Laboratuvarı envanterinde 500 ton kapasiteli Avrupa’nın en güçlü çekme testi cihazı (Berdan Cıvata Patentli) ile birlikte 30.000 N/m kapasiteli Avrupa’nın en güçlü tork testi cihazını bulundurmakta ve bu laboratuvarda; kimyasal analiz, mikro – makro analiz, çentik darbe testi (-150 °C), çatlak kontrol testi vb. şekilde toplamda 22 adet test işlemi gerçekleştirmektedir.
Rüzgar enerjisi sektörüne sunduğunuz ürünler ve çözümlerden bahsedebilir misiniz?
Rüzgar türbinlerinde kule-zemin, kule-kule ve kule-nasel bağlantı elemanlarının tamamını yerli olarak üretiyor ve yerli malı belgelendirmesini sağlıyoruz. Ayrıca kanat saplamalarının da üretimlerini tam entegre fabrikamızda tek bir elden sağlayabiliyoruz.
Mega projelerde yer alan bir firma olarak hem genel hem de rüzgar enerjisi özelinde, yer aldığınız referans projelerden söz edebilir misiniz?
- Kıbrıs Su Temini Projesi: Anamur’dan 80 km uzaklıktaki Kıbrıs’a, denizin 250 m altından giden 1,6 m çaptaki boru hattının Bercrome® kaplamalı flanş saplamaları (6.500 saat tuz püskürtme testini başarı ile geçmiştir, bu süre korozyona takriben 150 yıl dayanım demektir, Bercrome® kaplama Berdan Cıvata patentlidir.)
- Trans Anadolu Doğal Gaz Projesi (TANAP): 1.850 km’lik kısmı Türkiye’den geçen doğal gaz boru hattının teflon kaplamalı (Tuz püskürtme testine 2.400 saat korozyon dayanımlı) flanş cıvataları, saplamaları, somunları ve pulları (Türkiye’de bağlantı elemanlarını teflon kaplayabilen Berdan Cıvata’dır).
- Petrokimya ve rafineriler için yüksek sıcaklığa ve basınca, sıfırın altında düşük sıcaklıklara dayanıklı ASTM A193 Gr.B7 ve ASTM A194 Gr.2H vb. bağlantı elemanları üretmiş, TÜPRAŞ, STAR, PETKİM, SOCAR, BOTAŞ, TPAO, EXXONMOBIL gibi rafinerilerin onaylı tedarikçisi olmuştur.
- Dünya genelinde yaklaşık 2.800 adet Rüzgar Enerji Santral (RES) projesinin 10.9 kalite, sıcak galvaniz kaplamalı ve hidrojen kırılganlığı riski sıfıra indirgenmiş EN 14399-3/4/5/6/8/9/10 ağır hizmet tipi cıvata, somun ve pullara ek olarak (Patenti Berdan Cıvata’ya ait) kritik bağlantı elemanlarının onaylı tedarikçisi olmuş,
- Türkiye’nin 4.3 milyar USD ile yurt dışında aldığı en büyük ihale olan “Kuveyt Uluslararası Havaalanı Projesi için 720 ton bağlantı elemanı (cıvata, somun, saplama vb.) üretmiş ve sevk etmiş,
- Türkiye’nin en büyük lisansına sahip Konya-Karaman’da bulunan 1000 MW’lık güneş enerji santrali projesinin bağlantı elemanları üretmiş ve sevk etmiştir.
- Dün (2015), Avrupa’nın en uzun ikinci asma köprüsü İzmit (Osmangazi Körfez) Geçiş Köprüsü’nün ayaklarını taşıyan (Her biri 790 kg ağırlığındaki ve 10 m boydaki); bugün (2019), dünyanın en uzun asma köprüsü 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün de ayaklarını taşıyan (Her biri 600 kg ağırlığındaki ve 10 m boydaki) cıvatalarımızdır.
- Köprü ayaklarını taşıyan ankraj cıvatalarını Japon köprü devi IHI ve G. Kore köprü devi DAELIM, LİMAK, SK+, YAPI MERKEZİ konsorsiyumu için üretmiştir.
Berdan Cıvata olarak üretim yaptığınız alanda birçok ilklere imza attınız. Bunlardan söz ederek Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ar-Ge merkezi ile yapmış olduğu inovasyonlar neticesinde yurt içi 6, yurt dışı 2 olmak üzere toplam 8 adet patent, 4 adet faydalı model çalışması ve toplamda 50 adet Ar-Ge projesi ile üretimlerinde ileri teknoloji mühendisliği kullanan öncü bağlantı elemanları üreticisidir.