Nordex Türkiye’nin İlk Kadın Saha Yöneticisi

Editör
Nordex Türkiye’nin İlk Kadın Saha Yöneticisi

Dergimizin bu sayısında Nordex Türkiye’nin ilk kadın Saha Yöneticisi Ebru Dinar ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Hem kendisini yakından tanıma fırsatı yakaladık, hem de kadın Saha Müdürü olarak yaptığı işler hakkında bilgiler edindik.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Eğitim durumunuz, sektör tecrübeniz hakkında bilgi verir misiniz?

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü mezunuyum, iş hayatına devam ederken Beykent Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Tasarım ve Yapım Yönetimi bölümünde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. İnşaat sektöründe tünel, viyadük, endüstriyel tesis, prefabrik üretim, kalite gibi bir çok farklı iş kollarında çalıştım. Haziran 2020’de rüzgar enerjisi sektörüne adım atarak Nordex Türkiye’de çalışmaya başladım. İzmir ve Aydın bölgelerinde yer alan Ovacık RES ve Bafa RES’teki) oryantasyon sürecimin ardından, Kırıkkale Atakale RES ve Kırklareli Evrencik RES projelerinde görev aldım. Şu anda İstanbul RES projesinde saha müdürü olarak çalışmaktayım. Sorumlu olduğum sahalarda toplamda 17 türbinin nakliye, montaj ve devreye alma gibi tüm  saha aktivitelerinin koordinasyonunu görevini yerine getirdim.

Nordex Türkiye’de hangi pozisyonda bulunuyorsunuz? Sorumluluklarınız ve yapmış olduğunuz işlerden bahsedebilir misiniz?

Nordex Türkiye’de Saha Müdürü pozisyonunda bulunuyorum. Proje Müdürü    desteğiyle sahada yapılacak tüm işler Saha Müdürü’nün sorumluluğundadır. Öncelikle sorumlu olduğumuz sahaların inşaat süreçlerini; kazı, temel, ankraj montajı, donatı montajı, beton ve grout dökülmesi, yolların yapılmasını takip ediyoruz. Sahada çalışmalara başlamadan önce saha personeli için geçici ofisler kurarak işleri hazır hale getiriyoruz. Sahaya gelen ekiplerin ve ekipmanların yeterli olduğundan emin olmak, yine ekip ve ekipmanları önceliklere ve mevcut plana göre koordine etmek, kendi ekibimiz için genel ve günlük çalışma sorumluluklarını tahsis etmek, mevcut planlamalara uyabilmek için zaman çizelgesi oluşturmak ve ekibin katılımını sağlamak, makine ve ekipman kullanımını denetlemek, tüm güvenlik önlemlerinin ve kalite standartlarının karşılandığından emin olmak, harcamaların takibini yapmak, acil durumları belirlenmiş prosedürlere uygun şekilde ele almak gibi işler Saha Müdürü sorumluluğunda yer alıyor. Kısaca mobilizasyon ile başlayıp kalite kontrol süreçleri, montaj çalışmaları, türbinin devreye alınmasından servise teslime kadar olan tüm süreç saha müdürü sorumluluğundadır.

Nordex Türkiye’de Saha Müdürü olabilmek için nasıl bir altyapı gerekiyor?

Nordex Türkiye’de Saha Müdürü olabilmek için mühendislik altyapısı ile yöneticilik vasıflarının bir arada olması gerekiyor. Teknik eğitimin getirisi olan analitik düşünebilme ve  proje yönetimi kabiliyetine sahip olmak, liderlik vasfı, yoğun stres altında çalışabilmek, acil durumlarda soğukkanlı davranarak doğru karar verebilmek, ekip ve müşterilerle etkili iletişim sağlayabilmek, iş hiyerarşisi gibi konularda tecrübe sahibi olmayı gerektiriyor. 

Türkiye’de rüzgar enerjisi sektöründe bir kadın olarak var olmanın keyifli yanları ve zorlukları nelerdir?

Rüzgar enerjisi sektörü de diğer pek çok sektörde olduğu gibi erkek egemen bir sektör, Nordex Türkiye organizasyonundaki ilk kadın Saha Müdürü benim, bu sebeple ekiplerimizin ekstra özenli davrandığını düşünüyorum. Sektöre başladığımdan beri bu konuda yaşadığım herhangi bir zorluk olmadı, aksine ekiplerimiz hep daha pozitif, daha hassas yaklaştılar. Sektörde eğitim düzeyi çok yüksek olduğu için sahada yer alan  herkes sahada kadınların da yer alması gerektiğinin bilincindeler. 

Bunun yanısıra zorluklar mutlaka var, fakat bunlar kadın çalışan olmaktan ziyade işin doğal dinamiklerinden kaynaklı olan; zorlu iklim koşulları, coğrafi koşullar gibi işin ayrılmaz bütünü olan zorluklar. 

Ancak günün sonunda yaptığınız işin tatmini o kadar yüksek ki, arkanıza baktığınızda yaşadığınız tüm zorlukları geride bırakıyorsunuz.

Türkiye’de Rüzgar başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Günden güne hızlanan nüfus artışı, kentleşme ve ekonomik büyüme gibi sebepler ülkemizde ve dünyada enerji ihtiyacını sürekli arttırmaktadır. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça zengin bir coğrafyada yer alıyor. Bu kaynakların geliştirilmesi, hem iklim değişikliğiyle mücadele, hem de enerjide ithal ve fosil yakıt bağımlılığından kurtulabilmek için büyük öneme sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından hidroelektrik ve rüzgar enerjisi başta olmak üzere güneş, biyokütle ve jeotermal enerji de her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Rüzgar potansiyeli çok yüksek olan ülkemizde rüzgar santrallerinin diğer santrallere göre daha kısa sürede kurulum özelliğine sahip olması, türbinlerin 20-30 yıl gibi uzun süre kullanılabilmesi ve böylece maliyetlerin uzun bir zamana yayılmasının sağlanması, türbinlerin yanında tarım ve hayvancılığın devam edebilmesi, güneş santralleri gibi geniş alanlara ihtiyaç duymaması gibi özellikleriyle de ön plana çıkarmaya devam edecektir.

Ebru Dİnar

Sektörde kariyer yapmak isteyen genç kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Sektörde kariyer yapmak isteyen genç kadınlara tavsiyem öncelikle tam olarak nereden başlamak istediklerine karar vermeliler. Ofis ve saha organizasyonlarında aynı hedef için farklı kollardan çalışan pek çok meslek grupları mevcut, yapacakları stajlar vesilesi ile tam olarak ne istediklerine daha kolay karar verebilirler. 

Günümüzde iş platformları sayesinde sektörden insanlara, şirketlere ulaşmak eskiye nazaran çok daha kolay,  merak ettikleri hususları sormaya çekinmesinler.  Kariyer planları sahada çalışmak ise akıllarında bu konuda bir soru işareti olmasın, sayımız henüz çok olmasada kadın saha çalışanları mevcut ve hepsi de işlerini severek isteyerek yaptığı için başarılı. Bizler mesleğimiz ve yaptığımız iş ile buradayız.  

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Türkiye’de kadın istihdamı çok kısıtlı, özellikle yönetimsel ve karar verici konumlarda tercih çoğu zaman erkek çalışanlardan yana kullanılıyor; halbuki aynı eğitimleri alıyoruz, benzer yollardan geçiyoruz. Genç kadınların daha fazla sektörde yer alması ve bizlerin de her alanda varlığımızı hissettirmemizle birlikte ümit ediyorum ki gelecek yıllarda mesleğimizin önünde yer alan kadın ibaresi kalkarak olması gerektiği gibi sadece mesleki kimliğimizle sektörlerde var olacağız.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap