Nordex Türkiye’nin satış rüzgarı

Editör
Nordex Türkiye’nin satış rüzgarı

2022 yılının ilk sayısında Nordex Türkiye satış ekibi ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Böylelikle ekibi yakından tanıma ve sektör hakkındaki görüşlerini alma fırsatını yakaladık. Nordex Türkiye Satış Direktörü Mutlu Sevimli, rüzgar enerjisi sektörü ve Nordex Türkiye’nin faaliyetleri ile ilgili sorularımıza ilişkin ayrıntılı cevaplar verdi.

Öncelikle Nordex Türkiye’nin satış ekibini yakından tanıyalım:

TUNA KERMAN
Satış Müdürü
Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü ardından yüksek lisansımı Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladım. Lisans öğrenimimin 4. sınıfında eski enerji bakanlarımızdan birinin katıldığı bir öğrenci konferansına katılarak, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir gelecek kavramları ile tanıştım. Çok etkilendiğim bu alana dair ilk akademik çalışmamı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitimim sırasında hazırladığım rüzgar enerjisi mevzuatı ve gaz lobisi bitirme ödevi ile yaptım. Akabinde 2009 yılında rüzgar enerjisi sektöründe yatırım faaliyetleri yürüten bir firmada sektöre profesyonel bir giriş yaptım. 2010 yılından bu yana ise Nordex bünyesinde, 2 gigavata yakın projenin satışında çeşitli pozisyonlarda görev aldım ve 2018 yılından bu yana Nordex Türkiye Satış Müdürü olarak görev yapmaktayım. Türkiye ve yakın coğrafyadaki projelere de destek veren bir ekibin parçasıyım. Nordex’in Türkiye’ye giriş yaptığı ilk günden bu yana gösterdiği başarının ve yenilenebilir enerji için dünyamıza temiz bir gelecek vadeden bir girişimin parçası olmaktan dolayı çok mutluyum.
Sektörümüze genel olarak baktığımızda ise Türkiye’nin sahip olduğu rüzgar enerjisi potansiyeline rağmen bu kaynaktan beklenen enerji üretiminin, istenilen seviyenin henüz çok uzağında olduğunu biliyoruz. Uygulamalarda sektör olarak ciddi bir bilgi birikimine sahibiz. Hem yerli ekipman tedariki hem de eğitimli mühendis ve teknisyen anlamında ciddi bir yere gelmiş olsak da yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin olarak kullanılmamasında sürekli değişkenlik gösteren mevzuatın büyük bir etkisi bulunuyor. Elbette bu belirsizliklerin tetiklediği en büyük sorun, yatırımcıların finansal olarak önlerini görememesidir. Biz rüzgar türbini üreticilerinin dileği; bu sorunun aşılmasını sağlayacak mevzuat adımlarının atılması önündeki bürokratik engellerin kalkması ve yabancı kura dayalı yeni bir YEKDEM sisteminin sektöre kazandırılmasıdır.

 

SEÇKİN AYDIN
Kıdemli Satış Müdürü
Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme ve Metalurji Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Mezuniyetim sonrasında çalışma hayatıma dış ticaret uzmanlığı görevi ile başladım ve eş zamanlı olarak Yeditepe Üniversitesi’nde Pazarlama Yönetimi üzerine Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Aralıksız 14 yıllık rüzgar endüstrisi geçmişimde; lojistik, servis operasyon, iş geliştirme ve işletme müdürlüğü görevlerini üstlendim. Nordex Türkiye organizasyonuna 2016 yılında Satış Müdürü olarak katıldım ve 2020 yılından bugüne, Türkiye ve Ortadoğu Kıdemli Satış Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.
Paris İklim Anlaşması’nın tarafımızca imzalanmış olması vesilesi ile küresel ısınma ile mücadelede büyük bir adım atmış olmamız ile ülkemizdeki başta rüzgar enerji santralleri olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarının, mevcut ivmesini kaybetmeden devam edeceği beklentisi içerisindeyiz.
Rüzgar endüstrisi paydaşları olarak bizler, dünya genelinde özellikle pandemi kaynaklı yaşanan emtia tedariki ve lojistik bazlı krizlere rağmen, ülkemize yatırım yapacak veyahut yapmaya devam edecek yerli ve yabancı yatırımcılara, bugüne kadar olduğu gibi yenilikçi ve optimum çözümler üretmek için kapasite ve kabiliyetlerimizi artırmaya devam ediyor olacağız.

 

MUTLU SEVİMLİ
Satış Direktörü
Lisans öğrenimimi 2000 yılında Southern New Hampshire Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme ve Finans Bölümü’nde tamamlayarak profesyonel çalışma hayatıma ilk 2001 yılında enerji sektöründe başladım. 15 sene sektörün ileri gelen yatırımcılarından birinde yurt içi ve yurt dışı farklı bölümlerde görev aldıktan sonra Haziran 2015’ te Nordex Türkiye’ye Satış Direktörü olarak katıldım.
Nordex Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi satış bölümü olarak üç kişilik bir ekibiz. Bizlere destek veren yerli ve yabancı satış destek ekiplerindeki meslektaşlarımız ile 25 kişilik bir ekibiz. Türkiye’deki başarımızın önemli bir bölümü satış ekibimizin tümünün tecrübeli ve yatırımcı kökenli olmasından kaynaklıdır. Böylece satış ve proje geliştirme süreçlerinde yatırımcı ihtiyaçlarını doğru analiz ederek sonuca ulaşmaktayız.
Nordex Türkiye’nin satış faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Nordex Satış Departmanı’nın satış faaliyetleri, öncelikli olarak müşteri ilişkileri yönetimidir.
Bu başlık altında; proje geliştirilmesi, ticari ve sözleşmesel açıdan satış ihaleleri üzerinde çalışmak, sözleşme yönetimi ve müzakere süreçlerinin yönetimi, türbin fiyatlandırması ve projelere özel kapsamın sunulması gibi alt başlıklar bulunmaktadır. Bunlarla birlikte, rüzgar&saha fizibilite ve satış mühendisliği departmanları ile teknik koordinasyonu sağlayarak yatırımcılara en optimum türbin çözümlerini sağlamaktayız. Pazarlama tarafında da sorumlulukları olan departman, Nordex Grup markasının global stratejilerini benimseyerek pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi, yerel markalaşma faaliyetlerinin şirket iletişim kılavuzuna uygun olarak yönetilmesi, müşteri ve pazar araştırması, kanal eğilimleri, mevcut pazar eğilimleri ve yenilenebilir enerji kanunlarının takibi gibi konulardan da sorumludur.
Türkiye’deki toplam kurulu güçte %28.55’lik bir paya sahip Nordex’in, sektördeki konumundan söz edebilir misiniz?
Nordex, 2016 yılının Haziran ayından itibaren işletmedeki rüzgar santralleri kurulu gücü anlamında Türkiye pazar liderliğini korumaktadır. Pazar payımızı ve liderliğimizi projelerin teknik çalışmalarını başarılı bir şekilde gerçekleştirerek, yatırımcılarımıza çözüm ortağı olmaya devam etmekteyiz. Portföyümüzde toplam 140 proje ile farklı sektörlerden 60’ın üzerinde farklı yatırımcı bulunmaktadır. Ankraj, kanat, kule ve jeneratörden oluşan yerli tedarik zinciri kendi alanlarında tecrübeli firmalar tarafından gerçekleştirilerek Nordex’in hem Nordex Türkiye hem de yurt dışı projelerinde kullanılmaktadır.
Rüzgar enerjisi sektörünün küresel ölçekteki pazar büyüklüğü ve Türkiye pazarından bahsedebilir misiniz?
Global kurulu gücün yaklaşık 850 gigavatlara geldiğini görüyoruz. Türkiye şu an için 10 gigavata ulaşmıştır ve öngörülen potansiyelinin 80 gigavat olması durumunda sektörün daha da büyüyeceği kanaatindeyiz. Sadece Avrupa bölgesini ele aldığımızda kurulu toplam güç yaklaşık 250 gigavat kapasiteye ulaşmıştır. Ülkemizdeki yerli ekipman üreticilerinin sadece iç piyasa için değil, rekabetçi olarak dış pazarlarda da aktif olması için sektörümüz Türkiye içinde her yıl belli oranda büyüme göstermeli ve desteklenmelidir. Ayrıca proje finansman maliyetleri de yakından takip edilerek gerekli destekler sektör için şimdiye kadar olduğu gibi desteklenmeye devam edilmelidir.
Nordex Türkiye’nin 2021 satış verilerinden söz ederek, önceki yıllara oranla yaşanan değişimi aktarır mısınız?
Nordex Türkiye olarak 2021 yılında toplam 469 MW kapasite, 15 farklı proje ile satış hedefine ulaştık. 2020 yılında ise toplam 243 MW (9 proje) ve 2019 yılında toplam 711 MW (14 proje) satışı gerçekleştirdik. Son birkaç yılı karşılaştırdığımızda pazardaki hacmin büyümesinin en önemli sebebi döviz bazlı alım garantisinin sona erecek olmasıydı. Yeni tarife döneminde bu garantinin yerini TL bazlı tarifenin alacak olması sebebiyle yatırımcılarımızın hızlı yatırım kararı almaları gerekmiştir. Nordex Türkiye olarak pazardaki mevcut lisansların %50’den daha fazlasını portföyümüze katmış bulunmaktayız.
Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesinin 10 GW kapasitesine ulaşması hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu doğrultuda Türkiye pazarında lider olan Nordex’in, satış anlamında yeni bir eylem planı var mı?
Türkiye rüzgar enerji kapasitesinin 10 gigavata ulaşması ve bu kapasitenin yaklaşık üçte birinin kurulumunun tarafımızdan gerçekleştirilmesi bizleri gururlandırmaktadır. Ülkemizin rüzgar potansiyelinin güncel türbin teknolojisi ile 80 gigavatlara çıkabileceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda sektör olarak yapacak çok işimiz, alacak çok yolumuz var. Tecrübeli ve kaliteli yerli ekipman tedarik zinciri ile sektörün yıllık minimum 1 gigavat ile 1.5 gigavat arasında kurulum gerçekleştirmesi arzusundayız. Nordex olarak her zaman yatırımcılarımıza en güncel teknolojiye sahip türbinlerimizi teklif etmemiz her zaman önceliklerimiz arasında oldu. Bu doğrultuda yerlilik yatırımlarımızı da gerçekleştirdik. İçinde bulunduğumuz zaman ve önümüzdeki yıllarda da sektör ihtiyaç ve dinamiklerini yakından takip ederek YEKA ihalelerinde başarıya ulaşmak için yatırımlarımızı geliştiriyor olacağız. Ayrıca 2020 yılında anons ettiğimiz N163/5.X platformumuzun ilk satışını gerçekleştirdik. İçinde bulunduğumuz bu yılda kurulumunu tamamlamak için gereken tüm yetkinliklere sahibiz. Teknolojimizin geldiği noktada yatırımcılarımıza sağlamış olduğumuz optimum fayda, bizler için gurur kaynağı olmaktadır.
Nordex Türkiye’nin 2022 yılı satış hedeflerinden bahsedebilir misiniz?
2022 yılında mevcut lisans pazarının yanı sıra; YEKA ihalelerini, kapasite artış projelerini ve artan enerji fiyatlarından iç ihtiyaç için talep edilen pazarda satış ve pazarlama faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ayrıca güncel teknolojimiz ve düşük rüzgarlı sahalar için geliştirdiğimiz türbinlerimiz ile İç Anadolu’da ve Doğu Anadolu’da mevcut santrallerimizi artırmayı hedeflemekteyiz.

 

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap