Portföyünde yer alan CNC takım tezgahlarıyla ağırlıklı olarak 1 metre ve üzerindeki büyük parçaların işlenmesine yönelik makineler sunan Onplus, çözüm sunduğu pek çok sektörün yanı sıra, özellikle havacılık endüstrisindeki geniş çaplı tecrübeyi rüzgar enerjisindeki komponent üretimine yansıtmak istiyor. Rüzgar enerjisine İtalyan menşeili PAMA, Avusturya menşeli WFL ve Güney Koreli HNK markasıyla metal işleme çözümleri sunan Onplus, sektörün boyutsal olarak büyüyen, hassasiyet açısından daralan gereksinimlerini tavizsiz bir şekilde karşılıyor. Bunun yanı sıra, KISSsoft programıyla da sektörün ihtiyaçlarını karşılayan Onplus, ağırlıklı olarak ithal gelen ve talaşlı imalat ile üretimi gerçekleştirilen komponentlerin yerlileştirilme sürecinde yer almayı hedefliyor.
Talaşlı imalat makineleriyle endüstriyi güçlendiren firmanın, rüzgar enerjisi sektörüne sunduğu çözümler üzerine röportaj gerçekleştirdiğimiz Onplus Genel Müdürü Yavuz Öncü, ayrıntıları Rüzgar Enerjisi Dergisi’yle paylaşıyor.
Öncelikle sizleri ve Onplus’ı tanıyabilir miyiz?
Ben, Yavuz ÖNCÜ. 1974 Samsun doğumluyum. Kurucusu olduğum Onplus Teknoloji A.Ş’de Genel Müdürlük görevini üstleniyorum. 1996 yılından itibaren CNC takım tezgahları sektöründe çalışmaktayım. 2013 yılında kurduğumuz Onplus, o günden bu yana katma değeri ve teknolojisi yüksek CNC Takım tezgahları ve ileri mühendislik yazılımları alanında faaliyet gösteriyor..
Geniş bir çözüm portföyü bulunan Onplus’ın endüstriye sunduğu ürün ve hizmetlerden söz ederek, bu ürünlerle hangi sektörlere çözüm sunduğu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şirketimiz ürün portföyünde bulunan CNC takım tezgahları, ağırlıklı olarak 1 metre ve üzerindeki büyük parçaların işlenmesine yönelik makinelerdir. Ürünlerimizi kullanan sektörler arasında ağırlıklı olarak enerji, havacılık sanayi, iş makineleri üreticileri yer alırken, bu alanlarda dünyanın ileri gelen firmalarıyla çalışıyoruz.
Ürün portföyünüzde rüzgar enerjisine yönelik önemli markalar yer alıyor. Bu markalar ve rüzgar enerjisine sunduğunuz çözümlerden bahsedebilir misiniz?
Ürün portföyümüzde bulunan markalarımızla, rüzgar enerjisi sektöründe üretici firmaların kritik parçalarına uygun Onplus, türbin komponentlerinin yerli üretiminde etkin rol almayı hedefliyor Portföyünde yer alan CNC takım tezgahlarıyla ağırlıklı olarak 1 metre ve üzerindeki büyük parçaların işlenmesine yönelik makineler sunan Onplus, çözüm sunduğu pek çok sektörün yanı sıra, özellikle havacılık endüstrisindeki geniş çaplı tecrübeyi rüzgar enerjisindeki komponent üretimine yansıtmak istiyor. Rüzgar enerjisine İtalyan menşeili PAMA, Avusturya menşeli WFL ve Güney Koreli HNK markasıyla metal işleme çözümleri sunan Onplus, sektörün boyutsal olarak büyüyen, hassasiyet açısından daralan gereksinimlerini tavizsiz bir şekilde karşılıyor. Bunun yanı sıra, KISSsoft programıyla da sektörün ihtiyaçlarını karşılayan Onplus, ağırlıklı olarak ithal gelen ve talaşlı imalat ile üretimi gerçekleştirilen komponentlerin yerlileştirilme sürecinde yer almayı hedefliyor. işleme çözümleri sunuyor ve mühendislik desteği sağlıyoruz. Rüzgar enerjisi sektöründe özellikle İtalyan menşeili PAMA markamızın rotor yuvası, rulman yuvaları, ana gövde üretimindeki yüksek tecrübesi çözüm sunarken; Avusturya menşeli WFL markamızın yüksek mühendislik kapasitesi ve üretimdeki en ileri teknolojisiyle, üreticilerimize rüzgar türbinlerinin türbin şaftı, turboşarjır şaftı, dişli şaftı ve jeneratör şaftı üretimlerinde destek oluyoruz. Bunun yanı sıra, G. Kore menşeli HNK markamızla da rulmanların yüksek hassasiyette üretilmesi için dik torna ve borverk işçiliklerinde sanayimize hizmet veriyoruz. Ayrıca yazılım tarafında sunduğumuz KISSsoft programımız, rüzgar türbinlerinin şanzıman ve dişlilerinin üretim öncesinde dişli tasarımı, şanzıman grubunun mukavemeti gibi analizleri gerçekleştirmektedir.
Üretimde çok kapsamlı gereksinimlere ihtiyaç duyan rüzgar enerjisine sunduğunuz ürünler, sektörde hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, kullanıcılarına ne gibi avantajlar sağlıyor?
Rüzgar türbin komponentlerinde görülen trend daima boyutsal olarak büyüme yönündedir; fakat parçalar boyutsal olarak büyümesine rağmen hassasiyet gereksinimi daralmaktadır. Onplus’ın pazara sunduğu makinelerin en önemli özelliği gerek boyutsal gerek hassasiyet olarak tüm bu ihtiyaçları aynı anda karşılayabilmesidir. Talaşlı imalatta dar toleranslarda işleme yapılabilmesi için parçaların tek bağlamada bitirilmesi gerekmektedir. Bizim makinelerimiz tek bağlamada işleme özellikleri sayesinde bu dar toleransları rahatlıkla karşılayabilmektedir. Yazılım tarafında ise, gerek yüksek mühendislik içeriği gerekse farklı şartlara uygun tasarım yapılabilmesi kabiliyeti rüzgar türbini tasarımında ürünümüzü ön plana çıkarmaktadır.
Bu ürünlerde servis, tamir, bakım, mühendislik desteği gibi satış sonrası hizmetleriniz var mı?
Pazara sunduğumuz gerek makine gerek yazılım tüm ürünlerimizde gereken satış sonrası hizmetleri kendi ekibimizle gerçekleştiriyoruz. Satış sonrası hizmetlerimizin yeterliliği ve kalitesi iş stratejimizin birinci derece öncelikli konusudur. Hem insan kaynağı hem de teçhizat ve ekipman, sürekli yatırım yaptığımız alanlardır. Özellikle rüzgar türbin komponent üretimi ve havacılık parçalarının üretiminde, oldukça zorlu sertifikasyon süreçlerinin karşılanması ve bunun sürdürülebilir olması için makinelerin sürekli kalibre durumda olması gerekmektedir. Biz makinelerimizin kalibrasyonunu yine kendi bünyemizde bulunan ekip ve teçhizat ile yapıyoruz.
Onplus’ın rüzgar enerjisi sektöründeki hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hedefimiz ağırlıklı olarak ithal gelen ve talaşlı imalat ile üretimi gerçekleştirilen komponentlerin yerlileştirilme sürecinde yer almaktır. Özellikle havacılık endüstrisindeki geniş çaplı tecrübemizi rüzgar enerjisi komponent üretimi alanına da yansıtmak istiyoruz. Nitekim ürünlerimize çok güveniyor ve üreticilerimize hak ettikleri ürün ve hizmeti sağlayabilmeyi umuyoruz. Bu konuya yatırım yapmak isteyen üreticilerimize dünya çapındaki referans ve tecrübemizi sunmaktan memnuniyet duyarız.
Firma olarak 2024 yılını nasıl geçiriyorsunuz? Bir önceki yıla oranla hedef ve rakamlar ne gösteriyor?
İş modelimiz bir parça piyasa şartlarından ayrılmaktadır. Ağırlıklı proje bazlı işlerimiz olması sebebiyle halihazırda var olan ekonomik süreçten görece daha az etkilenmekteyiz. 2023 yılına göre bağlantısı yapılan proje miktarında artış gözlemlemekteyiz.