Portföyünde 5 RES bulunan Sancak Enerji, hibrit projelere odaklanacak

Editör
Portföyünde 5 RES bulunan Sancak Enerji, hibrit projelere odaklanacak

Sağlık, eğitim, enerji, inşaat, gayrimenkul geliştirme, tarım ve hayvancılık, kargo ve lojistik sektörlerinde yatırımları bulunan Sancak Group, enerji yatırımlarıyla gücüne güç katmaya devam ediyor.  Yenilenebilir enerji alanında ilk 5 içinde yer almayı hedeflediklerini açıklayan Sancak Enerji Yönetim  Kurulu Başkanı Necat Sancak 2030 yılında 500 MW kurulu güce ulaşmayı planladıklarını bildirdi.

Bugün işletmede 270 MW kurulu gücü olmak üzere 5 ayrı Rüzgar Enerjisi Santrali  bulunduğunu belirten Sancak Enerji Yönetim  Kurulu Başkanı Necat Sancak, projelere ilişkin şu bilgileri verdi: 

“Kayseri ilinde bulunan 52.8 megavat (MW)  kurulu güce sahip Yahyalı RES, 2016 yılının  ilk çeyreğinde tam kapasiteyle işletmeye  açılmış ve sahamızda 22 adet Nordex marka  N117 2.4 MW kapasiteli rüzgar türbini kullanılmıştır. 2016 yılı Aralık ayında işletmeye  alınan İzmir ilinde yer alan ikinci projemiz  Urla RES ise 18 MW kurulu güce sahip olup,  santralde 6 adet Nordex marka N117 3 MW  kapasiteli rüzgar türbini kullanılmıştır. San cak Enerji, yatırımlarına Konya ilinde bulunan  Bağlar ve Ardıçlı RES projeleri ile devam etmiştir. Kurulu güçleri sırasıyla 103.2 MW ve  62.7 MW olan bu projeler 2019 yılı içerisin de devreye alınmış olup işletmeye açılmıştır.  2019 yılı son çeyreğinde ise İstanbul ili Silivri  ilçesinde bulunan 33 MW kurulu güce sahip  Yamaçtepe-2 RES projesi devreye alınmıştır.  Konya ve İstanbul projelerimizde toplam 53  adet Siemens Gamesa marka G132 model  3.3 MW gücünde rüzgar türbini kullanılmıştır.

2019 yılında Bağlar RES sahamız tamamlandığında 79.2 MWe olarak işletmeye  alınmıştır. 2020 yılında Bağlar sahamızın  lisansında kalan 21 MWe’lik kısım için izin  süreçleri ve başvuruları tekrar yapılmış olup  24 MWm/21MWe’lik ilave bir yatırım yapma  kararı verilmiştir. Bu kapasite için Nordex  firması ile anlaşma sağlanmış olup 5 adet  Nordex marka N133 model 4.8 MW’lık türbin  sipariş edilmiştir. Bu 24 MW’lık kapasitenin  Ağustos 2021 tarihinde devreye alınmasıyla  birlikte Bağlar RES 103.2 MWm/100 MWe  kurulu gücüne yükseltilmiş olacaktır.  

İşletmeye açıldığı tarihten bugüne kadar  Yahyalı RES’te 740 milyon kilovatsaat (kWh),  Urla RES’te 266 milyon kWh, Ardıçlı RES’te  448 milyon kWh, Bağlar RES’te 519 milyon  kWh, Yamaçtepe-2 RES’te ise 137 milyon  kWh olmak üzere toplamda 2,11 milyar kWh  elektrik, temiz ve yenilenebilir kaynak olan  rüzgardan üretilerek tüketicimizin kullanımına sunulmuştur.”

GOLD Sertifikasına sahip Yahyalı RES’in yıl lık 76.000 ton karbon emisyonunu önleyerek  çevreci bir santral olma özelliği gösterdiğini  vurgulayan Sancak, yılda 33.000 ton karbon  emisyonunu önleyen Urla RES için ise VCS  Sertifikası alındığını belirtti ve şunları ifade  etti: “Portföyümüzde bulunan 5 adet Rüzgar Enerjisi Santrali yılda toplam 740 milyon  kWh elektrik üretmekte olup, 325 bin ton  karbondioksitin doğaya salımına engel olur ken; 240 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.”

Yeni projeleri ve yatırım planları hakkında da  açıklamalar yapan Sancak Enerji Yönetim  Kurulu Başkanı Necat Sancak, şunları söyledi:

“Kısa ve uzun vadede Güneş enerjisi alanın da büyümeyi hedefliyoruz. Mevcudumuzda  yer alan Aksaray ilinde 2 MW gücünde Güneş Enerjisi Santralimiz (GES) bulunmakta dır. Güneş enerjisi alanında büyüme hedefi  düşüncesi ile çıkan yeni Hibrit Santral yönet meliği gereği uygun olan santrallerimizden 

Bağlar ve Yahyalı Rüzgar Enerji Tesisleri mizde 20-25 MW kurulu gücüne Hibrit Güneş Enerji Santrali eklemeyi planlamaktayız.  Bununla birlikte gelecekte enerjinin farklı  şekillerde ticaretinin yapılması, enerjinin de polanması, geri dönüşüm ve atıklardan enerji elde edilmesi gibi enerjinin farklı kullanım  alanlarındaki fırsatlarını da değerlendirmek  istemekteyiz.” 

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap