Rüzgâr enerjisi sektöründe bilgi kaynağı olmak ve iletişimi güçlendirmek amacıyla yepyeni bir proje hayata geçiriliyor: Rüzgâr Adam. Projenin mimarı da olan Vega Enerji Genel Müdürü Erman Kaya ile Rüzgâr Adam hakkında bir söyleşi yaptık.
Rüzgar Adam projesinden bahseder misiniz?
Rüzgâr Adam, rüzgâr enerjisi sektörüne merakı olan, kendini bu alanda yetiştirmek isteyen tüm ilgililere eğitim vermek ve bilgi sağlamak amacıyla 15 Haziran Dünya Rüzgâr Günü’nde yayın hayatına başlayacaktır.
Rüzgâr olayının oluşumundan başlayarak, rüzgâr ölçümü, santral kurulumu öncesi yapılması gerekenler, alınması gereken izinler, hukuksal süreçler, santral kurulumunda baştan sona gerçekleşen tüm proje safahatı, rüzgâr türbini ve bakımına dair tüm içerikler, kısacası A’dan Z’ye sektörü kapsayıcı 40 farklı ders içeriği, türbin içi vloglar ve sektörün önde gelen isimleri ile yapılan sohbetler bulunmaktadır.
Rüzgâr Adam, eğitimlere erişim hakkının tamamen ücretsiz olması gerektiği ilkesini benimsemiştir. Bunun yanında katılımcılar arasından seçilecek kişilere ücretsiz GWO (Global Wind Organisation) eğitimi, akademik ve sektörel kitap hediyeleri, rüzgâr adam logolu ürünlerin hediyesi, öğrenciler için rüzgâr enerjisi santralinde staj imkânı ve bu bağlamda sektörde önde gelen yönetici ve paydaşlarla bir araya gelme ve en önemlisi de öğrenciye öne çıkma avantajı sunacaktır.
İçeriklere hangi mecralardan erişilebilecek?
Rüzgar Adam platformuna, Youtube kanalından, www.ruzgaradam.org sitesinden, ayrıca Instagram, LinkedIn, Twitter ve Facebook sosyal medya kanallarından erişilebilecektir.
Bu proje için hangi kurumlarla iş birliği yapıyorsunuz?
Rüzgar Adam projesinin en büyük iş birlikçisi Vega Enerji A.Ş. şirketidir. Ayrıca türbin üreticileri ve üniversitelerle görüşmelerimiz devam etmektedir.
Rüzgar Adam projesinin temelinin bir kitap çalışmasına dayandığını biliyoruz. Bu kitaptan bahseder misiniz?
Kitap serüveninin başlangıcı aslında 2014 yılına uzanmaktadır. Şirketimiz bünyesinde staj yapan öğrenci arkadaşlardan aldığımız enerji ve yarattığımız sinerjiyle her yıl yeni projeler geliştirmek için çalıştık. Hedefimiz, sektör bazlı kitap ve dijital içerik platformlarının hayata geçirilmesiydi. Yoğun çalışmalar sonucunda tüm projeleri hayata geçirmeye başladık. Kitabımız da bu projelerin ilkidir. 15 bölümden oluşan kitabımızda, A’dan Z’ye rüzgar enerjisi santrallerinin hayata geçirilmesi için yapılan tüm çalışmaların detaylı bir anlatımı mevcuttur. Nordex Enerji A.Ş. firmasının büyük desteğiyle Haziran ayı içerisinde ücretsiz olarak tüm mesleki okullara ve sektör paydaşlarına dağıtımı yapılacaktır.
Sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması adına hem özel hem de kamu ayağında ne tür adımlar atılmalı size göre?
İş gücünün nitelikli olması iyi bir eğitim ile başlar. Eğitimin ulaşılabilirliği, çeşitliliği, kalitesi çok önemlidir. Bu noktada Rüzgâr Adam projemiz tüm bunların bilinciyle, hiçbir maddi kaygı taşımadan öğrencilere bu desteği vermeyi hedeflemektedir. Tüm sektör paydaşlarının staj imkânlarını arttırması ve uygulamalı bir eğitim modelini benimsemeleri gelecek dönemlerde rüzgar enerjisi sektörünün gelişmesine daha çok katkı sağlayacaktır. Özellikle ara eleman yetiştirmede büyük öneme sahip mesleki ve teknik liselerin müfredatlarının sektöre uygun olarak güncellenmesi, saha eğitimlerine ağırlık verilmesi ve gençlerin özendirilmesi gerekmektedir.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Rüzgâr Adam’ı takip etmeyi unutmayın!
Rüzgârla kalın, dostça kalın, hoşça kalın…