Rüzgar enerjisi sektöründe yeni soluk: Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) yola çıktı

Editör
Rüzgar enerjisi sektöründe yeni soluk: Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) yola çıktı

Dünya çapında belirli bir ivmeyle gelişim gösteren offshore (denizüstü) rüzgar enerjisi yatırımlarının Türkiye’deki ilerlemesine katkı sunmak amacıyla Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) adıyla yeni bir dernek kuruldu. Derneğin kuruluşu ve hedefleri hakkında yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye’de denizüstü rüzgâr santrallerinin yatırımlarının yapılması, geliştirilmesi, denizcilik ve enerji sektörünün bir araya getirilmesi, iş birliklerinin koordine edilmesi amacıyla 5 Mart 2021 tarihinde Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) kurulmuştur.

Derneğin merkezi Ankara’dır. İstanbul ve İzmir’de şubeleri açılması hedeflenmektedir.

DÜRED olarak hedeflerimiz denizüstü rüzgâr enerjisi ile ilgili sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, kamu kurumları ve üniversiteleri de aktif olarak dernek faaliyetlerinde kullanarak farkındalık yaratmaktır.

Ayrıca ülkemizin denizüstü rüzgar enerji kaynakları alanında mevcut potansiyelini ortaya koymak, denizüstü rüzgar enerji kullanımının oluşmasını sağlamak, mevzuatın oluşturulmasına katkıda bulunmak, ihale süreci ve şartname hazırlama sürecine katkı sunulması da ana hedeflerdendir.

Yönetim Kurulu Üyeleri

Dr. Murat Durak, Yönetim Kurulu Başkanı

Veli Bilgihan Yaşacan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Ahmet Paksu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Emin Yaşacan, Yönetim Kurulu Üyesi

Ersin Şekerci, Yönetim Kurulu Üyesi

Kurucu Üyeler

Dr. Murat Durak, Meteoroloji Mühendisi (İTÜ)

Veli Bilgihan Yaşacan, Makine Müh. (ODTÜ)

Ahmet Paksu, Makine Müh. (ODTÜ)

Emin Yaşacan, Gemi Mak. İşletme Müh. (Deniz Harp Okulu)

Ersin Şekerci, Havacılık Müh. (ODTÜ)

Aykut Başkurt , Gemi İnşa Müh. (İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi)

Bülent Şekerci, İşletme (Algonquin College – Kanada)

Kurucu kadromuz her biri denizcilik ve rüzgar enerjisi sektörlerinde uzun yıllardır emeği geçen, engin tecrübesi bulunan, sektörlerine gönül vermiş kişilerden oluşmaktadır.

Dr. Murat Durak

Meteoroloji Mühendisi (İTÜ) – YK Başkanı

Dr. Murat Durak, İTÜ Meteoroloji Müh. Bölümünden mezun olmuştur. Uzun yıllar rüzgar enerjisi sektöründe profesyonel olarak çalışmış, 2006 yılında Enermet AŞ şirketini kurarak sektöre katkılarına devam etmiştir.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) başkanlığında da bulunmuş olan Dr. Murat Durak’ın çok sayıda makalesi, konferans konuşması ve sektörle ilgili yayınlanan kitapları bulunmaktadır.

İTÜ, ODTÜ ve Atılım üniversitelerinde rüzgar enerjisi alanında dersler vermektedir.

Veli Bilgihan Yaşacan

Makine Müh. (ODTÜ) – YK Başkan Yrd.

2001 yılında ODTÜ Makine Mühendisliği’nden mezun olmuştur. Gama Güç Sistemleri AŞ’de santraller teklif mühendisi olarak enerji sektörü kariyerine başlamıştır.

Daha sonra Siemens Wind Power firmasında rüzgar türbinleri Türkiye satış müdürü olarak 10 yıl kadar rüzgar enerjisi sektörüne hizmet etmiştir.

Bu süre zarfında Karasal ve Denizüstü Rüzgar Santralleri için düzenlenen YEKA ihale süreçlerine firması ve sektör adına geniş katkıda bulunmuştur.

2018 yılından beri denizcilik, havacılık ve enerji sektörü için sigortalama faaliyetlerinde bulunan Kuzey Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nde Genel Müdür olarak kariyerine devam etmektedir.

TOBB ETÜ’den İşletmek Yük. Lisans derecesine sahiptir.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) üyesi de olan Veli Bilgihan Yaşacan’ın sektör dergilerinde yayınlanmış çok sayıda makalesi, konferans konuşması bulunmaktadır.

Ahmet Paksu

Makine Müh. (ODTÜ) – YK Başkan Yrd.

Ahmet Paksu 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Makina Mühendisi olarak mezuniyeti sonrasında Newcastle Üniversitesi’nde Denizcilik üzerine yüksek lisansını tamamlandı.

Paksu, 2010 yılında Hollanda’da Tune Chemical Tankers B.V’yi kurdu ve yönetici ortak olarak 2015 yılına kadar görevine devam etti. 2015 yılında ise Norveç’te Tersan ülke direktörü olarak görev aldı.

2016 yılında Harvard Üniversite’si Stratejik Müzakere programından sonra Türkiye’ye geri döndü ve enerji sektörü yatırımlarına başladı.

Halihazırda 125 MW rüzgar ve 19 MW güneş enerji yatırımları bulunmaktadır.

Ahmet Paksu kariyerine Tersan grubu içerisinde gemi inşaat sektörü başta olmak üzere denizcilik, tekstil ve enerji üretim ve tedarik şirketlerinde yönetim kurulu başkan vekili olarak devam etmektedir.

Emin Yaşacan

Gemi Mak. İşletme Müh. (Deniz Harp Okulu)

Emin Yaşacan 1995 Yılında Deniz Harp Okulu’ndan Gemi Makinaları İşletme Mühendisi olarak mezun olmuştur. 1999 Yılında Deniz Kuvvetleri’ndeki görevinden ayrılarak Vitsan AŞ’de marine broker ve claim handler olarak kariyerine devam etmiştir.

2006 yılında denizcilik sigortalarının lider kuruluşlarından biri olan Kuzey Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ’yi kurmuştur.

2018 Yılında Sirius Marine Construction firmasının kuruluşunda kurucu ortak olarak görev alarak deniz inşaatları sektörüne de giriş yapmıştır.

Ersin Şekerci

Havacılık ve Uzay Müh. (ODTÜ)

Ersin Şekerci 2008 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Havacılık ve Uzay Mühendisi olarak mezun oldu. Kariyerine TAI’de operasyon mühendisi olarak başlayan Şekerci, daha sonrasında Alstom ve General Elektrik firmalarında, rüzgar santralleri operasyon ve bakım müdürü ve satış & pazarlama müdürü olarak görev aldı.

Şekerci bu görevleri sırasında ayrıca Sabancı Üniversitesi Enerji Teknolojileri ve Yönetimi programında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2016 yılında Selenka Enerji’ye dahil olmasıyla birlikte Enerji Ticaret ve İş Geliştirme müdürü olarak görevi sırasında, 125 MW rüzgar santralinin proje yönetiminin yanı sıra yüzen enerji santralleri üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

Şekerci, toplamda 500 MW’dan fazla rüzgar santralinin hayata geçmesinde rol almış ve bugün de Selenka Enerji’nin Genel Müdür Yardımcısı olarak görevine devam etmektedir.

Aykut Başkurt

Gemi İnşa Müh. (İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi)

Aykut Başkurt İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinden 1991 yılında mezun olmuştur. Başlıca RMK-Koç ve Mağdenci Tersaneleri olmak üzere çok sayıda gemi inşaatında görev almıştır.

Uzun yıllar denizcilik sektöründe danışmanlık faaliyetlerinde bulunmuştur. Ambarlı Termik Santrali denizden su alma yapılarının inşasında da görev almıştır.

Halen Akkuyu Nükleer Enerji Santrali deniz yapılarının mühendislik ve yapım işlerini yürütmektedir.

Bülent Şekerci

İşletme (Algonquin College – Kanada)

1995 yılında Algonquin College – İşletme bölümünden mezun olan Bülent Şekerci’nin 30 yılı aşkın armatörlük ve gemi işletme tecrübesi bulunmaktadır.

Deniz Ticaret Odası üyesi de olan Şekerci halen denizcilik sektöründe çeşitli sektör firmalarında üst düzey yöneticilik ve YK üyeliği faaliyetlerine devam etmektedir.

Ülkemize, denizcilik ve enerji sektörlerine hayırlı uğurlu olsun.”

Bu Makaleyi Paylaş
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap