Türkiye’nin geçen yıl Ocak ayında tüm dünyaya ve yatırımcılara duyurduğu Ulusal Enerji Eylem Planı’nda bugün itibarıyla 12 bin Megavat (MW) seviyesinde olan rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 2030 yılında 18,100 MW’a, 2035 yılında ise 29,600 MW seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor.
Bu hedef, Türkiye’nin mevcut rüzgâr enerjisi kurulu gücüne her yıl en az 1,500 MW eklemesi anlamına gelirken, 2023 yılında devreye alınan RES kurulu gücü ise sadece 537 MW seviyesinde kalıyor. Sektördeki mevcut durumla birlikte ana ve yan sanayideki yatırımları değerlendiren Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye rüzgâr enerjisi sektörünün 2023 yılında son 11 yılın en kötü senesini yaşadığını vurgulayarak, 2024 yılında 1.000 MW seviyesinde santralin devreye alınmasını öngördüklerini belirtiyor.
ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, sektörün yeniden ivme kazanması için YEKA ihalelerinin takvimlendirilmesi ve açıklanan takvimlerde ertelemelerin yaşanmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Türkiye’deki yeni santrallerde, yatırımcının türbin üreticisini yerli aksam konusunda zorlayacağı şartların oluşturulması gerektiğine işaret eden Kalaycı, halen kurulum ve montajları devam eden YEKA-2 ve YEKA-3 sahalarında belli yerlilik zorunluluğu olduğunu; ancak sonraki YEKA projelerinin ihalesinin bile yapılmamasının yatırımcı açısından belirsizlik yarattığını sözlerine ekliyor.
“YEKA-4’ü hala yapmadık… Üretici önünü göremiyor”
Alper Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türkiye olarak bizim YEKA-4, YEKA-5, YEKA-6 ihalelerini yapmış olmamız; yatırımcılara ve onlara ana ve yan sanayide üretim yapan şirketlerimize hedeflerimizi koymamız gerekiyordu. Rüzgârda her sene 1.500 MW kurma iddiası olan Türkiye’nin bu hedefi devam ettirebilmesi için yeni YEKA ihaleleri açması gerekiyor. YEKA-4’ü hala yapmadık ve şu an yatırımcı bunun ne zaman yapılacağını dahi bilmiyor. Böyle belirsizliklerde üretici tarafı da önünü göremiyor.”