Son 10 yılda 4 katına çıkan küresel rüzgar enerjisi pazarı büyümeye devam ediyor. Türkiye’de de yatırımlar artarken geçen yıl devreye giren elektrik kurulu gücünün yarısını rüzgar enerjisi santralleri oluşturdu. Gedik Kaynak kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri, hızlı tedarik kabiliyeti ve Gedik Test Merkezi desteğiyle verdiği eğitim ve belgelendirme hizmetleriyle, rüzgar tribünleri yatırımlarının kaynak sarf malzemeleri alanındaki 1 numaralı tedarikçisi olmayı hedefliyor.
Yerli üretici avantajını, müşteriye fırsat olarak sunuyor
2022 ve sonrasında da rüzgara yatırım devam edecek. Devam eden projelerin hızla tamamlanması ve yeni yatırımlarla pazar büyümesini sürdürecek. 2015 yılından bu yana rüzgar türbinlerine kaynak sarf malzemeleri alanında tedarik sağlayan Gedik Kaynak, büyüyen pazarda hedef büyüttü. Firma; yeni dönemde kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri, tedarik kabiliyeti ve Gedik Test Merkezi bünyesinde verdiği eğitim ve belgelendirme hizmetleriyle kaynak sarf malzemeleri tedarikinde sektörün bir numarası olmayı hedefliyor.
Gedik Kaynak İş Geliştirme Müdürü Didem Tansuğ, ana yüklenicilerin teknik şartnamelerine göre değişen taleplerine cevap verdiklerini söylüyor. Bu doğrultuda S2Si, S2Mo, S2MoTİB, S3Si gibi tozaltı telleri, BFB, BFPP BAB-S gibi tozlar sunduklarını belirten Tansuğ, tüm ürünler için uzun soluklu WPS, PQR çalışmaları yapıldığının altını çiziyor. Didem Tansuğ, Gedik Kaynak’ın güçlü tedarik ve lojistik kabiliyetine de işaret ediyor. Yerli üretici olmanın avantajını müşterilere fırsat olarak yansıttıklarını söyleyen Tansuğ, “Tedarik, lojistik, yerli üretim ve kalitenin yanı sıra müşterilerimizin beklentilerine ve projenin gerekliliklerine göre WPS – PQR çalışmalarını kendi bünyemizde yapmamız avantaj sağlıyor. Hem satış öncesi hem satış sırasında hem de satış sonrasında çok ciddi anlamda ticari ve teknik destek sağlıyoruz” diye konuşuyor.
Özellikli ürünler
Rüzgar tribünleri alanında halihazırda Ege Bölgesi’nde ve Ankara’da yürütülen projelerde yer alan Gedik Kaynak, yeni dönemde Türkiye’nin dört bir yanındaki rüzgar tribünü projelerinin tedarikçisi olmayı hedefliyor.
Gerek geniş ürün gamı gerek satış öncesi ve sonrası hizmetleriyle Gedik Kaynak’ın bu hedefi yakalayacağına inandığını söyleyen Didem Tansuğ, yurt dışında da yeni projeleri takip ettiklerini söylüyor. Didem Tansuğ, yurt dışı projelerde geliştirdikleri yeni çözümler olduğuna da dikkat çekiyor. Örneğin bir projede tozaltı tedarikinde zaman kaybını önleyen, verimliliği artıran 1 tonluk ambalajlarla ürün tedariki yaptıklarına işaret eden Tansuğ, “Aynı zamanda vakumlu ambalaj yerine drypack dediğimiz ambalajlarla da tedarik yapıyoruz. Vakumlu ambalajda kullanıcı tozunu kurutmak zorunda ancak drypack’de toz kuru geliyor. Drypack tozun içerisinde hiçbir şekilde nem girmemesini sağlıyor” açıklamasında bulunuyor.
Gedik Kaynak İş Geliştirme Müdürü Didem Tansuğ, “Gedik Kaynak, Türkiye’nin dört bir yanındaki rüzgar tribünü projelerinin kaynak sarf malzemeleri tedarikçisi olma hedefinde. Güçlü tedarik ve lojistik kabiliyetimiz, satış öncesi ve sonrası desteğimiz, eğitim ve belgelendirme hizmetlerimizle pazarda 1 numara olmayı istiyoruz” diyor.
Yurt dışında örnek proje
Gedik Kaynak, rüzgar türbinlerine yönelik yurt dışında da projelere imza atıyor. Son olarak Tayfaya Projesi’nde Oxair Delta Group ile iş birliği yapan Gedik Kaynak, rüzgar tribünlerinde yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleriyle tercih ediliyor. Gedik Kaynak İhracat Müdürü Burak Ergül Tayfaya Projesi’nde Oxair Delta Group ile iş birliği yaptıklarını, GeKa’nın Eliflux bar ve S2Si ve S2 ürünlerini bu projeye tedarik ettiklerini belirtiyor. Ergül, “Rüzgar tribünlerinde yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleriyle Gedik tercih sebebi” diye konuşuyor.
Gedik Test Merkezi’nden eğitim ve belgelendirme desteği
Rüzgar enerji kulelerinin bileşenleri gövde ve kanatlar olarak düşünülebilir. Kule gövde üreticileri kalite kontrol süreçlerini daha çok kendi personelleri ile devam ettiriyor. Bu noktada Gedik Test Merkezi (GTM), personel belgelendirme alanında hizmet veriyor. Kanatlar tarafında ise GTM, periyodik kontrol hizmetleri sunuyor. Kule gövde üreticileri tahribatsız muayeneleri kendi istihdam ettikleri personel ile gerçekleştiriyorlar. Kontroller üretim sahasında yani fabrika ortamında yapılıyor. Bu personelin vasıflı ve yetkin olması gerekiyor. GTM burada çalışan personelin tahribatsız muayene eğitim ve belgelendirme süreçlerini gerçekleştiriyor. Ayrıca kaynakçı belgelendirme, Kaynak Yöntem Doğrulama (PQR) süreçlerinde de hizmet veriyor.
Kanatlar kompozit malzemelerden oluşmaktadır. Bu kanatların periyodik kontrolleri ileri düzey Ultrasonik Muayene (Phased Array) teknikleri ile monte veya demonte olarak gerçekleştirilebilmektedir. Gövde üzerindeki bir kanadın ultrasonik muayenesi için İple Erişim (IRATA) sertifikalarına da ayrıca ihtiyaç duyulmaktadır.