Rüzgâr türbinlerinin bağlantı noktalarında Kaleliler imzası

Editör
Rüzgâr türbinlerinin bağlantı noktalarında Kaleliler imzası

Kaleliler Bağlantı Elemanları Genel Müdür Yardımcısı Demet Mumcu ile bir söyleşi gerçekleştirdik.  Birçok RES projesinde yer alan bağlantı elemanları üreticisi Kaleliler’in imalat süreçleri hakkında  bilgiler edindiğimiz Demet Hanım’dan rüzgâr enerjisi sektörüne ilişkin de değerlendirmeler aldık.

25 yılı aşkın bir süredir üretim yapan Kaleliler Bağlantı Elemanları’nın hikâyesini  sizden dinleyebilir miyiz? Ürün gruplarınız  nelerdir? 

Kaleliler Firması Sn. Kazım Kaleli tarafından  1995 yılında kurulmuş. Öncelikle hırdavat ve  bağlantı elemanları satışı ile başlayan bir yolculuk Kaleliler’inki. Ufak bir satış mağazası  ve 5 kişilik bir ekiple başlayan ve bugün 10  bin metrekare fabrikasında yaklaşık 140 kişi  ile üretim ve ihracat yapan bir firma Kaleliler.  Bugün itibariyle ortakları şirketin kurucusu  Kazım Kaleli ve oğulları Hakan Kaleli ve Gür

kan Kaleli olmak üzere tamamı kendilerine  ait bir aile şirketi.

Üretime başladığından beri yurt içi ve yurt  dışı birçok müşteri denetiminde kendini kanıtlamış, büyük özveriyle çalışan çok kıymetli  bir ekibimiz var. Bu sayede bugün ülkemizde  ve dünyada özellikle Avrupa’da birçok önemli  projede KLR markalı ürünlerimiz kullanılmak ta. Deneyimlerimize her geçen gün yenilerini  ekleyerek sürekli gelişim ve toplam kalite  yönetimi anlayışı ile çalışmalarımıza devam  ediyoruz.

Başlıca ürün gruplarımız; Sıcak ve Soğuk  Dövme Standart ve Özel Cıvatalar M 12-M  80 çap aralığında. EN 14399 ve EN 15048 CE  sertifikalarımız var. Önyüklemeli ve önyüklemesiz cıvata takımları dışında DIN 931, DIN  933, ISO 4014, ISO 4017, DIN 912, ISO 4762,  DIN 7990 ve ISO 10642 gibi cıvatalar başlıca  ürün çeşitlerimiz.

Standart ve özel her türlü saplama, gijon ve ankraj cıvataları M 12-M 220 çap aralığında.

Aynı şekilde standart ve özel somunlar M  20-M 100 aralığında. Pim, Pul, Plaka vb.  ürünlerle de desteklediğimiz oldukça geniş  bir ürün çeşidiyle, kaliteli ve hızlı bir hizmet  veriyoruz müşterilerimize.

Üretmekte olduğumuz ürünlerin ısıl işlemleri  kendi bünyemizde yapılmakta ve izlenebilirlik  ERP Programımız sayesinde sağlanmaktadır.

Elektro galvaniz kaplama, sıcak daldırma galvaniz kaplama, geomet kaplama çeşitleri de  uygulanmaktadır.

Ağırlıklı olarak çözüm sunduğunuz sektörler hangileridir? 

Enerji sektörü, yenilenebilir enerji, rüzgar  enerjisi santralleri, termik santraller, hidroelektrik santraller, petrokimya tesisleri/rafineriler, köprü ve tünel inşaatları, endüstriyel  tesisler, çelik yapılar, havaalanı yapıları, ağır  makine sanayii, prefabrik yapılar, basınçlı  kaplar, pompa vana üretimi ve çatı sistemleri  çözüm sunduğumuz sektörler arasındadır.

Peki, rüzgâr enerjisi sektörüne yönelik  olarak hangi ürünleri sunuyorsunuz? 

Rüzgar enerjisi sektörüne şu çözümlerle  hizmet sunuyoruz:

  • 10.9 kalite sıcak daldırma galvaniz kap lamalı önyüklemeli cıvata takımları
  • 8.8 ve 10.9 kalite ankraj saplama setleri
  • • Ankraj plakaları

Ve her türlü bağlantı elemanları

Rüzgâr enerjisi sektöründe yer aldığınız  projelerden ve iş ortaklığı yaptığınız firmalardan bahseder misiniz? 

Birçok rüzgar türbini üreticisi ile onay süreçlerimiz başarıyla tamamlandı ve bazıları numune üretimi safhasındadır (Nordex Enerji,  Siemens Gamesa ve Enercon gibi).

Bugüne dek aşağıdaki projelerde firmamızın  ürünleri kullanılmıştır:

  • Adana Osmaniye Bahçe RES
  • İzmir Bergama Düzova RES
  • Çanakkale Çanres
  • Balıkesir Ortamandıra RES
  • Kırklareli Karadere RES
  • Akça RES
  • Tatlıpınar RES
  • Eber RES
  • Ayvalık RES
  •  Bafa RES
  • Vize RES
  • Taşpınar RES
  • Cerit RES
  • Ömerli RES
  • Gelibolu RES
  • G RES
  • Geyve RES
  • Küptepe RES
  • Yahselli RES
  • Atares
  • Alares
  • İpektepe RES

Türkiye’de rüzgâr enerjisi sektörünü nasıl  değerlendiriyorsunuz? 

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Sektöründe genel olarak kat edecek çok yolumuz olduğunu  düşünüyoruz. Henüz yıllık elektrik üretiminin  10,8%’i rüzgar santrallerinde üretilmekte dir. Doğal kaynakların içerisinde rüzgar da  oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Son yıllarda devletin teşvik politikaları ile gerçekten  bu konuda önemli adımlar atıldı. Yerli malı  destekleri ile sektörde birçok üreticinin gelişmesine olanak sağlandı. Bunlar çok güzel  gelişmeler ve artarak devam etmesi gerekir.

Ancak son zamanlarda rüzgar enerjisi destekleri ile ilgili bir belirsizlik söz konusudur.  Yatırımcıların belirsizlik döneminde yatırım  yapmaktan çekineceği aşikârdır, o nedenle  en az 5-10 yıllık planlar açıklanmalı ve rüzgar  enerjisi yatırımlarını teşvik etme politikası kararlılıkla sürdürülmelidir. Yapılan her santral  enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmaktadır,  dolayısıyla bu ekonomik olduğu kadar bağımsızlıkla ilgili bir milli konudur.

“Entegre Kalite Politikası” hakkında bilgi  verebilir misiniz? 

Firmamız uzun yıllardan beri toplam kali te yönetimini benimsemiştir ve kalite belgelerine sahiptir. ISO 9001:2015, EN ISO  14001:2015 ve EN 45001:2018 TUV NORD  tarafından belgelendirilmiştir.

Entegre Kalite Politikamız aşağıdaki esaslarla  belirlenmiştir:

Tüm çalışanlarının değerli katkıları ile müşteri  ihtiyaç ve beklentilerini ve yasal mevzuatları  göz önünde tutarak;

  • Yeni teknolojileri, sektördeki gelişmeleri  sürekli takip etmeyi ve bağlantı eleman ları sektöründe lider ve sosyal bilinci  gelişmiş bir kurum olmak,
  • Verimlilik ve kaliteyi yükseltmek,
  • Tüm çalışanların sağlığını ve güvenliğini  sağlamayı ve sürekli eğitimlerle çalışan ları geliştirmek,
  • Tüm faaliyetlerinde çevre koruma bilinci  ile yasal mevzuat doğrultusunda hare ket etmek,
  • İş kazalarını, meslek hastalıklarını ve zararlı çevresel etkileri en aza indirmek,
  • Çevreyi ve doğayı korumak konusunda  gerekli teknolojileri uygulamak.

Kısa veya uzun vadede hayata geçirmeyi  düşündüğünüz yeni projeler var mı? 

Evet tabii ki var, projeler ve yatırımlar hiç bitmiyor. Kısa vadede işleme alınacak bir otomatik kaplama tesisi yatırımımız var. Ayrıca  üretim alanımızda kapasite ve verimlilikte  artış sağlayacak projelerimiz var. Önümüz deki yılbaşına kadar tamamlanarak işleme  alınmış olacak.

Bunlarla birlikte Kalite Laboratuvarımızda  yaptığımız yeni yatırımlar var, böylelikle laboratuvarımızın test kapasitesini artırmayı  hedefliyoruz. Daha sonraki hedefimiz de EN  17025 Laboratuvar Akreditasyonu işlemlerini bitirmek. Halihazırda personelin eğitim  çalışmalarına başlandı, süreç ilgili arkadaşlarımız tarafından takip ediliyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir? 

Ülkemizin son derece zengin doğal kaynakları var, bunların doğru bir yönetimle, uzun

vadeli stratejik planlarla ve çevreye zararı  en aza indirgeyerek değerlendirilmesinin ve  çok önemli bir konu olan enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ile ilgili doğru politika lar oluşturulmasının çok önemli olduğunu  vurgulamak isterim. Bu hedefe göre planlamalar yapıldığında, bizler gibi üreticilerin de  sürekli kendini geliştirmesinin ve dünya ça pında üretim yapan markalar yaratmasının  önü açılmış olacaktır. Zira yenilenebilir enerji sektörü kalite beklentisi yüksek olan bir  sektördür ve bu sektördeki global ölçekteki  oyuncular tedarikçilerinin sürekli gelişimine  katkı sağlamaktadır.

Demet Mumcu

Demet Mumcu kimdir? 

1992 ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü mezunuyum. 1992 yılından beri çeşitli sektörlerde satış ve satın alma yöneticisi olarak çalıştıktan sonra 2006 yılında Kaleliler Ailesine  katıldım. Dış Ticaret Sorumlusu olarak başladım ve 2017 yılından beri de Genel Müdür  Yardımcısı olarak görev yapmaktayım. 2006  yılında başlamış olan bağlantı elemanları  sektörü benim için yeni olmakla birlikte, mühendislik temel eğitimi de almış olduğum dan kolayca benimsediğim ve sevdiğim bir  sektör oldu. Hayatın her alanında yer alan ve  hep ihtiyaç duyulacak bir sektörde çalışmak  gerçekten heyecan verici.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap