Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’de teknik incelemeleri kısa sürede yapabilirse, yüksek bedellerle lisans alma süreci sona erer. Lisans ticareti yerine yatırım süreci daha net bir şekilde ortaya çıkar. Güven ortamı oluşur.
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, “7 yıl boyunca yeni başvuru alınmaması nedeni ile talebin bu kadar yoğun olduğunu belirtti. En son 2007 yılında alınan başvurulardan sonra rüzgarda hiç müracaat alınmadı.
Geçtiğimiz yedi yıl boyunca sektör gelişti, yatırımcılar tecrübe kazandı, kamu tarafı sektöre destek olmak adına yasaları ve mevzuatı revize etti. Hala yatırımcıların önünde izin süreçleri ve harçlarla ilgili bazı sıkıntılar mevcut ama yedi yıl öncesindeki birçok sorun çözüldü.” diyen Ataseven başvuruların kısa zamanda sonuçlandırılmasının 2023 yılı hedeflerine büyük katkısı olacağını söyledi.
7 Mayıs’ta 2.000 MW’lık Yeni Kapasite Açıklandı
Mayıs ayının ilk haftasında 2.000 MW’lık yeni bir kapasitenin daha açıklandığını hatırlatan Ataseven “Mayıs ayının ilk haftasında yeni kapasite açıklandı. Bu yeni açıklanan 2000 MW’lık kapasitenin şöyle bir avantajı oldu. Bundan sonraki süreçte yeni elektrik piyasası kanununa göre sürdürülebilir bir rüzgar sektörü olduğu vurgulanmış oldu. Bundan sonraki dönemde Teiaş’ın açıkladığı kapasite için EPDK düzenli bir şekilde başvuru alırsa, rüzgar piyasası stabil hale gelir ve kısa süre içinde hızla ilerler.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’de teknik incelemeleri kısa sürede yapabilirse, yüksek bedellerle lisans alma süreci sona erer. Lisans ticareti yerine yatırım süreci daha net bir şekilde ortaya çıkar. Güven ortamı oluşur. Yatırım yapılabilir proejeler hızlı bir şekilde hayata geçer. Açıklanan bu 2.000 MW’lık kapasite için başvurular 2015 yılının Ekim ayında da alınabilir, 2016 yılının ekim ayında da olabilir. EPDK bunun için açıklama yapacaktır.” Dedi.