Rüzgarda sipariş ve yatırımların arttığını açıklayan WindEurope: Şebeke, izinler ve ihale tasarımında acil eylem gerekiyor

Editör
WindEurope

WindEurope’un Sonbahar Rüzgar Enerjisi Verileri, Avrupa’nın 2024’ün ilk yarısında 6,4 GW yeni rüzgar santrali kurduğunu gösteriyor. Türbin siparişleri bir önceki yıla göre artıyor ve ihale hacimleri güçlü seyrediyor; ancak şebeke darboğazları projeleri geciktiriyor. Yeni büyük yatırımları hayata geçirmenin zor olduğunu açıklayan WindEurope, ihale tasarımında ve daha fazla iyileştirmeye, limanlarda ise daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu açıklıyor.

Avrupa’nın 2024’ün ilk yarısında 6,4 GW yeni rüzgar enerjisi kapasitesi eklediğini; bunun 5,3 GW’ının karada ve 1,1 GW’ının denizde olduğunu açıklayan WindEurope, AB-27’nin bu kurumların 5,7 GW’ını inşa ettiğini paylaşıyor. Verilere göre, Almanya 1.7 GW ile en fazla kurulum yapan ülke olurken, onu 1.2 GW ile Fransa ve 876 MW ile İspanya takip ediyor. Verilere göre, Avrupa’nın şu anda 242 GW’ı karada, 35 GW’ı ise denizde olmak üzere toplam 278 GW rüzgar enerjisi kapasitesi bulunuyor. Bu kapasitenin 225 GW’ı (205 GW kara ve 20 GW deniz) ise AB-27’de bulunuyor.

Veriler, rüzgar türbini siparişlerinin geçen yıla göre arttığını gösteriyor. Siparişler, 2023’ün ilk yarısına göre tüm Avrupa’da %11, AB’de ise %33 oranında yükseliyor. Bunun yanı sıra, AB ülkeleri 2024’ün ilk yarısında 19,7 GW yeni rüzgar kapasitesi ihalesine izin veriyor, bu da 2023’ün ilk yarısına göre iki kat artış gösteriyor. İzinlerin cesaret verici olduğunu açıklayan WindEurope, Almanya’nın 2024’ün ilk yarısında karasal rüzgar 5 GW’lık yeni izin verdiği bilgisini aktarıyor.

Yeni rüzgar santralleri inşa etmek için alınan yatırım kararlarının geçen yıla göre azaldığını açıklayan WindEurope, Avrupa’nın 2024’ün ilk yarısında yeni rüzgâr santralleri için 15,4 milyar euroluk nihai yatırım kararı aldığını belirtiyor. Bu, 2023 yılında alınan toplam yatırım kararından %30 daha az. Bu yıl şu ana kadar 4 deniz üstü projede yatırım kararı gerçekleşiyor. 2024’ün ilk yarısındaki yeni kurulumların beklenenden biraz daha az ve 2023’ün tamamında inşa edilenlerin yarısından daha az olduğunu açıklayan WindEurope, AB’nin 2023’teki 16 GW’a kıyasla, bu yıl 15 GW yeni rüzgar santrali inşa edeceğini tahmin ediyor.

2030 yılına kadar Avrupa’da ne kadar rüzgar santrali kurulacak?

Rapor; mevcut eğilimler, proje ve ihaleler ile 2030 yılına kadar AB’nin 350 GW rüzgar enerjisi kapasitesine sahip olacağına işaret ediyor: Bu kapasitenin 296 GW’ını kara ve 54 GW’ını deniz üstü rüzgar oluşturuyor. AB’nin 425 GW hedeflediğini hatırlatan WindEurope, Avrupa’nın 2024-30 yılları arasında yılda ortalama 22 GW yeni rüzgar santrali inşa etmesini ve bu rakamın 10 yılın sonuna doğru artmasını bekliyor.Sektörde ana darboğazın elektrik şebekelerinde yaşandığını vurgulayan WindEurope, şu değerlendirmede bulunuyor: “Yeni bağlantılar yeterince hızlı inşa edilmiyor ya da izin verilmiyor. Şebeke ekipmanlarının mevcudiyetinde sık sık kısıtlamalar yaşanmaktadır. Yeni rüzgar santrallerine izin verilmesi birçok ülkede sorun olmaya devam etmektedir. Almanya, üstün kamu yararı ve diğer yeni AB izin kurallarını uygulayarak mükemmel bir ilerleme kaydetmiştir. Ancak çoğu hükümet hala bunları uygulamaya koymamıştır.
Hala yüksek olan faiz oranları ve girdi maliyetleri ile gelecekteki toptan elektrik fiyatları için daha düşük bir perspektifin birleşimi de yeni rüzgar santralleri, özellikle de büyük deniz üstü santraller için yatırım kararı almayı zorlaştırıyor.”

AB Rüzgar Enerjisi Paketi yardımcı oluyor mu?

Geçtiğimiz yıl rüzgarda işlerin iyi gitmediğini ve sektörün ek desteğe ihtiyacı olduğunu fark eden AB, rüzgar enerjisi değer zincirini güçlendirmek için 15 acil önlemi içeren Rüzgar Enerjisi Paketi’ni devreye alıyor. Başlangıçta Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) 5 milyar euroluk kontr-garanti imkanını oluşturduğunu ve kullanmaya başladığımı açıklayan WindEurope, AB Rüzgar Enerjisi Paketi ile ilgili şu değerlendirmede bulunuyor: “Hükümetler gelecekteki ihaleleri konusunda daha fazla görünürlük sağlıyor, fiyat dışı kriterlerden daha fazla yararlanıyor ve ihale fiyatlarını daha iyi endeksliyor. Komisyon da eşit bir oyun alanı sağlamak için harekete geçiyor. Hükümetler ve kamu finans kuruluşları da tedarik zinciri ve lojistik yatırımlarına daha fazla destek veriyor. Bu da yeni üretim yatırımlarındaki artışı desteklemeye yardımcı oluyor. Avrupa’nın rüzgar enerjisi tedarik zinciri şu anda birçok yeni fabrika inşa ediyor ve mevcut fabrikaları genişletiyor. Avrupa tedarik zinciri 2025 yılı sonuna kadar yılda 9,5 GW deniz üstü ve 22,5 GW kara rüzgar türbini üretme kapasitesine sahip olacak.”

Politika yapıcılar rüzgar konusunda ne yapmalı?

Hükümetlerin yeni izin kurallarında ve Rüzgar Enerjisi Paketi’nde mutabık kaldıkları hususları tam olarak uygulamaları gerektiğine vurgu yapan WindEurope, özellikle Fark Sözleşmeleri ve PPA’ların teklif edilmesini sağlayarak, yeni yatırımlar için ihale tasarımlarını iyileştirmeleri gerektiğini açıklıyor. AB’nin Şebeke Eylem Planı doğrultusunda acilen harekete geçmesi gerektiğini belirten WindEurope, “Hükümetler, limanlar da dahil olmak üzere tedarik zincirini ve lojistiği desteklemeye devam etmelidir. Avrupa’nın istediği yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması, nihayetinde enerjinin elektrifikasyonuna ve halen büyük ölçüde fosil olan enerjinin dörtte üçünün elektriğe dönüştürülmesine dayanıyor. Sanayinin, ulaşımın ve binaların ısıtılmasının elektrifikasyonunu desteklemek için şimdi harekete geçilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan WindEurope CEO’su Giles Dickson, “Avrupa 2030 enerji hedeflerini karşılamak için yeterli sayıda yeni rüzgar santrali inşa etmiyor. Önümüzdeki 6 yıl içinde sayılar artacak ama yeterli değil. Hükümetlerin AB izin kurallarını uygulamak ve şebeke bağlantılarının zamanında hazır olmasını sağlamak için acilen harekete geçmesi gerekiyor. Yeni rüzgar santrali kurmak isteyenlerin iş durumlarını iyileştirmeye yardımcı olmaları gerekmektedir. Limanların ve diğer lojistik hizmetlerin amaca uygun olmasını sağlamalılar. Ayrıca ısınma, ulaşım ve sanayinin elektrifikasyonu için desteklerini artırmalılar” diyor.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap