SEAPOWER, deniz üstü rüzgar enerjisinde büyük bir açığı kapatacak

Editör
SEAPOWER, deniz üstü rüzgar enerjisinde büyük bir açığı kapatacak

İspanyol Seener firması tarafından geliştirilen SEAPOWER Projesi, yeni nesil yüksek güçlü rüzgar türbinleri (10 MW+) için açık deniz rüzgar enerjisi yapıları, kuleleri ve yardımcı sistemler için teknolojilerin ve çözümlerin ortak araştırma ve geliştirmesini teşvik etmek olarak nitelendiriliyor. Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu desteğiyle Bask Hükümeti’nin Hazitek Programı tarafından finanse edilen projeye 2019-2021 dönemi için 5,3 milyon euroluk bir bütçe ayrılmıştı.

Rüzgar enerjisi sektörü, rüzgar türbinlerinin boyutu büyüdükçe artan maliyet düşüşlerinden yararlanıyor. Bu bağlamda, offshore alternatifi; karada ima edilen lojistik kısıtlamalara (karayoluyla taşınması pratik olarak imkansız olan kanat boyutlarıyla) sahip değil. Bu nedenle rüzgar türbini üreticileri, en yüksek güce sahip türbinleri piyasaya sunmak için bir rekabet içerisine girdiler.

Açık deniz rüzgar türbinlerinin gücündeki ve boyutundaki bu büyük artış, sabit veya yüzer temeller, geçiş kısmı ve kule gibi yapısal doğa açısından santrallerin geri kalan unsurları için yeni zorluklar getiriyor. Ayrıca tüm bunlar, yüksek korozyon seviyelerine sahip zorlu bir deniz ortamında meydana geliyor.

100’den fazla firmanın yer aldığı ve bu alanda Avrupa’ya referans teşkil eden bölgelerden biri olan Bask rüzgar enerjisi sektörü, bölgede üretilen birçok bileşene ve sistemdeki bu eğilime doğrudan bağlı bir konumda yer alıyor.

Offshore rüzgar enerjisinde 10 Bask Bölgesi firmasının iş birliği: SEAPOWER

Bu güçlüğün üstesinden gelmek için Bask Bölgesi’nde faaliyet gösteren 10 firma, yeni açık deniz çözümlerinin geliştirilmesinde sinerjileri aramak ve koordine etmek için SEAPOWER Projesi’nde güçlerini birleştirmeye karar verdi. Ayrıca, projenin Bask endüstrisinin daha iyi konumlandırılmasına da katkıda bulunması ve böylece sadece üçüncü şahıslar tarafından harici şartname altında çalışması değil, aynı zamanda kendi inovasyonunu içeren entegre çözüm tasarımları ile daha fazla değer katabilmesi bekleniyor.

Proje, yüzer çözümle ilgili faaliyetleri koordine edecek mühendislik firması SENER tarafından yönetiliyor. Diğer önde gelen Bask mühendislik firması IDOM, sabit çözümden sorumlu olurken, yapı üretiminde iki önemli şirket olan HAIZEA WIND ve NAVACEL, sırasıyla XXL kuleleri ve geçiş parçaları ile ilgili paketleri yönetecekler.

Konsorsiyum, transformatör üreticisi ALKARGO ile tamamlandı. Projede: DITREL, rüzgar türbininin tabanında yenilikçi bir elektriksel bağlantı konseptinin geliştiricisi; ERREKA, offshore rüzgar enerjisi ankraj çözümleri üreticisi; JASO kule vinçleri ve kaldırma sistemlerini uzmanı; MUGAPE, korozyon önleyici yüzey kaplamalarında uzman ve NAUTILUS Floating Solutions da kendi yüzer platform konseptinin geliştiricisi olarak yer alıyor. Konsorsiyum ayrıca Bask Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Ağı’nın (RVCTI) iki merkezi olan Tecnalia ve Tekniker ile Basque Energy Cluster tarafından da destekleniyor.

SEAPOWER’ın ayırt edici faktörlerinden biri, büyük Bask mühendislik firmaları ile önde gelen yapı ve bileşen üreticileri arasında offshore rüzgar enerjisi alanında ilk büyük ölçekli iş birliği olması. Bu ilişki, Bask mühendislik firmalarının iyileştirmelerini tekliflerine dahil etmelerini sağlarken, önde gelen yapı ve bileşen üreticileri sektör için yeni (ve iyileştirilmiş) çözümlerin kavranmasını, geliştirilmesini ve doğrulanmasını kolaylaştıracak. Bunun yanı sıra bu firmalar, tasarım temellerine doğrudan erişime sahip olacak.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap