“Sektörün buluşma platformu İzmir Rüzgâr Sempozyumu’na davet ediyoruz”

Editör
İzmir Rüzgâr

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri tarafından 5. kez düzenlenecek olan İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi 3 Ekim’de kapılarını açacak ve 5 Ekim akşamına kadar ziyaret edilebilecek. Konuyla ilgili olarak Etkinlik Yürütme Kurulu Başkanı Alper Kalaycı’nın görüşlerini aldık.

5. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi Etkinlik Yürütme Kurulu Başkanı Alper Kalaycı

Öncelikle sektör hakkında sizden kısaca bilgi alabilir miyiz?

Rüzgâr enerjisi sektörü, İzmir ağırlıklı olarak son yıllarda büyük gelişmeler gösterdi. 2019 yılı Haziran sonu itibariyle 1.462 MW’ı İzmir’de olmak üzere toplam kurulu gücümüz 7.615 MW’a ulaştı. 2019 yılı ilk yarısında, ülkemizde üretilen tüm elektrik enerjisinin %7,40’ı rüzgârdan karşılandı. İlk sempozyumu düzenlediğimiz 2001 yılında, ülkemizin toplam elektrik kurulu gücü 24.000 MW ve rüzgâr enerjisi kurulu gücü ise sadece 18,9 MW idi. Bugün toplamda 90.000 MW’ı geçen bir kurulu gücümüz var ve önümüzdeki 5 yılda 20.000 MW, sonraki 5 yılda 15.000 MW daha eklenmesi bekleniyor. Rüzgâr enerjisi, bu yeni gelecek kapasitelerde yine önemli bir yer tutmaya devam edecek. Ayrıca, İzmir rüzgârın başkenti konumuna gelmiş ve ana üreticilerin büyük çoğunluğu ilimizde üretim yaparak, çok ciddi katmadeğer yaratmaktalar.

Bu yıl beşinci kez düzenlenecek İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi nasıl başladı ve bugünlere nasıl gelindi?

Elektrik ve Makina Mühendisleri Odaları İzmir Şubeleri, yeni teknoloji ve uygulamaları içeren bilgi birikiminin tüm meslek alanlarında olduğu gibi, rüzgâr enerjisi alanında da yaygınlaşmasını sağlamak amacı ile ilk kez 5-7 Nisan 2001 tarihlerinde Alaçatı’da sempozyum ve sergi gerçekleştirdi. 

Sempozyumda, rüzgâr enerjisi konusunda deneyim kazanmış yerli ve yabancı konuşmacılar birikimlerini katılımcılarla paylaşmış ve bu sunumlar bildiriler kitabı olarak yayımlanmıştı. Rüzgâr enerjisi teknolojisinin gelişimine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlar ile bu alanda bilgi, hizmet ve ürün talep eden kamu-özel sektör yetkilileri ve ilgililerin bir araya getirilmesi şansı yakalanıp doğrudan bilgilendirmenin ve etkileşimin sağlandığı bir ortam oluşturulmuştu.

Ülkemizde rüzgâr enerjisi yatırımlarının başlangıç aşamasında düzenlenen böyle bir organizasyon, sektör temsilcilerinden yoğun ilgi görmüş ve organizasyona 300 dolayında ilgili katılım sağlamıştı. Bugün rüzgâr enerjisinin geldiği seviyeyi göz önünde bulundurduğumuzda o gün yapılan çalışmanın ne kadar isabetli olduğunu daha iyi anlıyoruz.

Ardından 23-24 Aralık 2011 tarihlerinde 2. İzmir Rüzgâr Enerjisi Sempozyumu’nda 26 bildiri sunuldu ve sempozyuma 685 sektör temsilcisi katılım sağladı. 8-10 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenen 3. sempozyum da rüzgâr sektörünü yine yoğun katılımla bir araya getirirken bu sempozyumda etkinliğin sürekliliği için olumlu görüşler ifade edildi. 4. etkinliğimiz 28-30 Eylül 2017 tarihleri arasında “Rüzgâr Enerjisi Yerli Üretim ve Yan Sanayisi” ana temasıyla gerçekleştirildi ve 370’i kayıtlı 710 kişinin katıldığı sempozyum programında 3 günde 48 konuşmacı yer aldı. Sempozyum paralelinde düzenlenen sergiye ise sektörde ürün ve hizmet üreten 26 kurum ve kuruluş katılım sağladı.

Oluşan bu yoğun talep üzerine geçen yıl yönetim kurullarımız, artık beklenen bir organizasyon haline gelen İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’nin beşincisinin 3-5 Ekim 2019 tarihlerinde tekrar düzenlenmesi için karar aldılar ve yürütme kurulumuz tarafından hazırlık çalışmalarına başlandı.

Ayrıca sempozyum çalışmalarına yön vermek ve etkinliğe dair bilgilendirme yapılması amacıyla 21 kişinin katılımıyla Sempozyum Danışma Kurulu toplantısı da gerçekleştirildi.

İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’nde bu yıl bizleri neler bekliyor?

Bir buçuk yıl önce hazırlıkları başlatılan sempozyum için Yürütme Kurulumuz 14 toplantı gerçekleştirerek program içeriğini tamamladı. 

Gerek ürün gerekse hizmet alanında bölgesel bir merkez olan İzmir’in bu önemini daha iyi vurgulayabilmek için sempozyumda ana temayı “Yerli Üretim ve İzmir” olarak belirledik. Türkiye’de kurulan ilk rüzgâr enerjisi santraline ev sahipliği yaptığını, üretim kapasitesini ve bugünkü kurulu gücü ile gelecekteki potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda İzmir’in, yenilenebilir enerji alanında ne kadar önemli olduğunu daha iyi algılamış oluruz. 

Üç gün sürecek Sempozyumda, farklı başlıklar altında toplanmış önemli sunumların yapılacağı yoğun bir programın oluşturulduğunu söyleyebilirim. Sempozyumda sektörün sorunları ve gereksinimlerinin farklı platformlarda masaya yatırılarak tartışılacak ortamının yaratılmasını hedeflediğimiz ve çağrılı konuşmacıların yer aldığı 8 oturum gerçekleştirilecek. Bu oturumlarda “Yerli Rüzgâr Endüstrisi”, “Denizüstü ve Karasal YEKA’lar”, “Rüzgâr Santrallerinin İşletilmesi ve Bakımı”, “Rüzgâr Santrallerinde Dijitalleşme”, “Rüzgâr Santrallerinde Çalışma Güvenliği” ve “Rüzgâr Santrallerinin Çevresel ve Sosyal Etkileri” konuları ele alınacak. 

Bu yıl sempozyum için 35 bildirinin özeti sekretaryamıza ulaştırıldı. Bu bildiriler değerlendirilerek 18 bildiri 4 oturumda sunulmak üzere programda yer aldı. Web sayfamızda yayımlanacak bildirilere katılımcılar; etkinlikte dağıtılan programda yer alan karekodları okutarak sunum sırasında direkt ulaşabilecekler. Yine etkinliğimizde katılımcıların bir araya gelip sohbet edecekleri sosyal ortamlar oluşturuldu.

Üyelerimizin gelişimi için düzenlediğimiz bu tür etkinliklerde; organizasyonun denk bütçe ile gerçekleşmesi ve Şube bütçelerine ek yük getirmeden tamamlanması amaçlanmaktadır. Sempozyum ile birlikte düzenlediğimiz sergiye sektörde faaliyet gösteren firmalar yoğun ilgi gösterdi ve şu an bütün alanlarımızı doldurduk. Ayrıca katılımcılara vereceğimiz doküman ve çalışmaların hazırlığına firmalarımız desteklerini sürdürdü. 

Web sayfamız olan www.ruzgarsempozyumu.org adresinden sempozyum; program, sergi yerleşimi; katılım bilgisi gibi detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu yıl duyuru amacıyla sosyal medyayı daha aktif kullanmayı amaçlıyoruz. Bu kanallarımızı takip ederseniz güncel bilgilere daha hızlı ulaşabilirsiniz.

Sempozyuma çok az bir zaman kaldığını düşünürsek son olarak etkinlik hakkında ne söylemek istersiniz?

2001 yılında henüz ülkemizde konunun yeni yeni ele alındığı bir dönemde başlayan Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’nin hem bilgi paylaşımı hem de yüz yüze iletişim için önemli bir platform olduğunu düşünüyorum. Bu platformun önemini; bugüne kadar düzenlediğimiz etkinliklerde katılımın niceliği ve niteliğindeki yükseklik ile gördük. 

Sempozyumumuzu sahiplenerek oluşumuna destek veren Sempozyum Yürütme; Danışma ve Bilim Kurullarına; bildiri yazarlarına; çağrılı konuşmacılara sempozyuma destek veren firmalara; sempozyum sekretaryasına ve tabii ki bu etkinliğin gerçekleşmesi için karar alıp bize böyle bir imkânı sunan Oda yöneticilerimize teşekkür etmek istiyorum.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından önemli bir platform olan sempozyum ve sergimize izleyici olarak katılmanın ücretsiz olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Sektörü oluşturan tüm bileşenleri 3-5 Ekim 2019 tarihlerinde MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenecek 5. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisine katılmaya davet ediyorum.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap