Dünya Bankası, Türkiye Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritası’nı paylaştı. Türkiye deniz üstü rüzgar enerjisi kaynak alanlarının toplam 75 GW’lık teknik potansiyeline vurgu yapılan yol haritasında, 2 varsayımsal senaryo üzerinde duruluyor. Türkiye deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücünün düşük büyüme senaryosuyla 2040 yılı sonuna kadar 3,5 GW’lık kapasiteye ulaşılacağı varsayılırken, yüksek büyüme senaryosuyla 2040 sonuna kadar 7 GW’lık deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücüne ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Dünya Bankası, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı iş birliği içerisinde Türkiye’de başarılı bir deniz üstü rüzgar enerjisi sektörünün oluşturulması için geleceğe dönük izlenebilecek süreci ortaya koyan yeni bir yol haritası paylaşıyor. Türkiye Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritası, 2035 yılına kadar deniz üstü rüzgar enerjisi için 5 GW’lık bir kurulu kapasite oluşturma hedefi belirleyen Türkiye için uygulanabilir deniz üstü rüzgar enerjisi projelerinin gerçekleştirilmesiyle ilgili fırsatların ve zorlukların stratejik bir analizini sunuyor. Türkiye’nin coğrafi avantajlarını, doğal kaynaklarını ve endüstriyel güçlerini rekabetçi bir deniz üstü rüzgar enerjisi sektörünün temel kolaylaştırıcı etkenleri olarak ön plana çıkaran yol haritası, elektrik talebinin yüksek olduğu merkezlerin yakınında yer alan Türkiye’nin elverişli deniz üstü rüzgar enerjisi kaynaklarının, enerji bağımsızlığını artırabilecek ve diğer yenilenebilir enerji teknolojileri için tamamlayıcı rol oynayabilecek büyük ölçekli ve yerli bir elektrik üretim kaynağı sunduğunu vurguluyor.
Analizde, Türkiye’nin Avrupa ve Asya pazarlarının yakınındaki stratejik konumu, bölgesel bir temiz enerji üssü haline gelmesi için bir fırsat olarak tanımlanıyor. Özellikle başarılı kara rüzgar enerjisi, gemi inşası ve denizcilik sektörü olmak üzere Türkiye’nin güçlü sanayi tabanı ve yetenekli iş gücüne vurgu yapan yol haritası, Türkiye’nin yeterli proje hacmine ve stokuna sahip bir deniz üstü rüzgar enerjisi tedarik zincirinde gelişebilmek için iyi bir konumda yer aldığını ortaya koyuyor.
Türkiye’nin karasularında bulunan deniz üstü rüzgar enerjisi kaynağı alanlarının toplam 75 GW’lık teknik potansiyele sahip olduğu tahmininin yer aldığı yol haritası, 2040 yılına kadar 7 GW’lık denizüstü rüzgar enerjisi kapasitesi kurma potansiyelinin bulunduğunu ortaya koyuyor. Yol haritasında bu beklentileri gerçekleştirmenin zorlukları da inceleniyor: İyi deniz üstü rüzgar enerjisi kaynaklarına sahip alanların çoğu, su derinliklerinin 50 metreyi aştığı düşünüldüğünde, yüzer temelli çözümler için uygunken; öte yandan bu alanlar, deniz üstü rüzgar enerjisi projelerinde korunan alanlar, biyolojik çeşitlilik, kritik habitat ve yerel topluluklar üzerindeki etkilerin dikkatli bir şekilde planlanmasını ve azaltmasını gerektiren önemli çevresel ve sosyal hassasiyetler barındırıyor.
Raporda yer alan senaryolarda, Türkiye deniz üstü rüzgar enerjisi için iki varsayımsal gelişim yolu ortaya koyuluyor:
Düşük büyüme
2040 sonuna kadar 3,5 GW’lık denizüstü rüzgar enerjisi kurulu gücüne ulaşılacağı varsayılıyor. Bu senaryoda, tedarik zinciri faaliyetlerinin 2030 yılı itibarıyla yıllık 32.000 tam zaman eşdeğeri (TZE) iş yaratabileceği ve Türkiye ekonomisine 4 milyar dolar katkıda bulunabileceği tahmin ediliyor. Düşük büyüme senaryosu, hükümetin başlangıçtaki birkaç küçük ölçekli proje üzerinde odaklanarak gerçekleştirebileceği orta düzeyde bir çaba ile başarılabiliyor.
Yüksek büyüme
2040 sonuna kadar 7 GW’lık deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücüne ulaşılacağı varsayılıyor. Bu senaryoda, tedarik zinciri faaliyetlerinin Türkiye ekonomisine yıllık 110.000 tam zaman eşdeğeri iş ve 16 milyar dolar gayrisafi katma değer yaratabileceği tahmin ediliyor.
Bu senaryoları gerçekleştirebilmek için Türkiye’nin dikkate alması gereken 21 eylem önerisinin de yer aldığı yol haritasının tamamına, aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.esmap.org/esmap-Offshore-Wind-Roadmap-for-Turkiye