WIND-ER 5.2 için saha testlerine başlandı

Editör
WIND-ER 5.2 için saha testlerine başlandı

Düşey eksenli rüzgâr türbini WIND-ER’de yeni bir aşamaya geçildi. Üretimi tamamlanan ilk prototip WIND-ER 5.2’nin ofis testlerinin tamamlanmasının ardından, saha testlerine başlandı.

Küçük sınıf düşey eksenli rüzgâr türbini WIND-ER’ın tasarım parametreleri %100 yerli mühendislik ile belirlenerek üretildi. Sahip olduğu Darrieus tipi tasarımı sayesinde kanatlara çarpan rüzgâr esme yönünden bağımsız olarak hep aynı yönde döndürme torku oluşturuyor. Düşük devirlerde çalışan WIND-ER serisi türbinler, bu sayede sunduğu sessiz çalışma özelliği ile çevre dostu olduğu gibi aynı zamanda konforlu bir enerji dönüşümü sağlıyor.

1kW ve 0.5kW güçlerde üretilen ilk prototiplerin performans testleri için IEC-61400-12:2015 Standardının Ek-H kısmında yer alan tavsiyeler takip ediliyor. Bu bağlamda WIND-ER 5.2’yle birlikte sahaya bir de rüzgâr ölçüm istasyonu kuruldu. Kurulan bu rüzgâr ölçüm istasyonu ile 1Hz sıklıkla, yani her saniye aşağıdaki parametreler ölçülüyor:

– Rüzgâr Hızı (m/s)

– Rüzgâr Yönü (degree)

– Ortam Sıcaklığı (C)

– Ortam Nemi (%)

– Atmosferik Basınç (mbar)

Alınan veriler 10dk’lık ortalamalar olarak KINTECH ENGINGEERING marka, EOL ZENITH model veri kaydediciye kaydedilerek ONLINE olarak WIND-ER mühendisleri tarafından takip ediliyor.

İzmir’in kuzey bölümünde yer alan test sahasından alınan ilk veriler son derece olumlu olmasına rağmen, tekrarlanabilirliği farklı atmosferik koşullarda test edildikten sonra detaylı şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Halihazırda kanatların imalat tekniği üzerine yapılan çalışmalar devam etmekte olup, kanatların farklı kalınlıklarda sacdan ve kompozitten prototipleri eş zamanlı olarak üretilmektedir. Mevcut prototip üzerinde 38cm chord uzunluğuna sahip NACA4418 tipi profiller kullanılmıştır.

WIND-ER’ın seri imalata geçmesi ile birlikte global küçük sınıf düşey eksenli rüzgâr türbini pazarında kendine yer edinmesi hedeflenmektedir. WIND-ER’ın bir sonraki modeli 10kW anma gücüne sahip, şebeke bağlantılı model olacaktır.

Bu Makaleyi Paylaş
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap