Yenilenebilir enerjideki hedefler için yıllık 1,5 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor

Editör
Yenilenebilir enerjideki hedefler için yıllık 1,5 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), BAE Mutabakatı Enerji Hedefleri İzleme Raporu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının 3 katına çıkarılması ve enerji verimliliğinin 2 katına çıkarılması yönündeki ilerlemede önemli boşluklar olduğunu teyit ediyor. Yapılan açıklamada, 2023 yılında yenilenebilir enerji dağıtımında eşi benzeri görülmemiş bir hızlanma olmasına rağmen, ilerlemenin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılması konusunda yetersiz kaldığı vurgulanıyor. Mevcut ulusal planlar ve hedeflerin, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjide gerekli büyümenin yalnızca yarısını sağlayacak şekilde belirlendiği paylaşılıyor.

COP28’de BAE Mutabakatı tarafından belirlenen dönüm noktası niteliğindeki enerji hedeflerinin ele alındığı rapora göre, yenilenebilir enerji kapasitesine yapılacak yıllık yatırımın 2023’te 570 milyar dolar olan rekor seviyeden 2024-2030 yılları arasında her yıl 1,5 trilyon dolara çıkarak 3 katına yükselmesi gerekiyor.

IRENA tarafından COP28, COP29, COP30’a ev sahipliği yapan Brezilya ve Küresel Yenilenebilir Enerji İttifakı ile ortaklaşa hazırlanan rapora göre, küresel hedeflere ulaşmak için kurulu yenilenebilir enerji kapasitesinin bugün 3,9 TW iken 2030 yılına kadar 11,2 TW’a çıkması ve 6 yıldan kısa bir süre içinde 7,3 TW daha artması gerekiyor. Buna rağmen mevcut ulusal planların 2030 yılına kadar 3,8 TW’lık bir küresel boşluk bırakacağı ve hedefin %34 oranında gerisinde kalacağı tahmin ediliyor.

Buna ek olarak, yıllık enerji yoğunluğunun iyileştirme oranı 2022’deki %2’den 2030’a kadar yıllık bazda %4’e çıkması gerekiyor. Bu da ulaşım, bina ve sanayi dahil olmak üzere birçok sektörde verimlilik önlemleri ve elektrifikasyonda daha hızlı ilerleme gerekiyor.

IRENA’nın yaptığı değerlendirmede bu eksiklikler, mevcut politika ve planların küresel sıcaklık artışını 1.5°C ile sınırlama konusundaki yetersizliğini vurgularken, acil politika müdahalelerine ve büyük yatırımlara duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

Bu Makaleyi Paylaş
By Editör
Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.
Yorum Yap