Türbin Üretimi

Ender Özatay: Kanat ısıtmalı N175 dünyada ilk kez Menemen’de üretilecek

Nordex Türkiye ve Orta Doğu Bölge Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ender Özatay, yatırım, kapasite, sipariş ve N193 planlarını Rüzgar Enerjisi'ne anlattı.

Rüzgar Enerjisi Dergisi, Nordex’in İzmir Menemen’deki kanat üretim tesisinde Nordex Türkiye ve Orta Doğu Bölge Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ender Özatay ile görüştü. Röportajı Moneta Medya Grubu Genel Müdür Yardımcısı Selda Kul gerçekleştirdi.

70 milyon avroluk yatırım öz kaynakla yapıldı

Özatay, Nordex’in 2026’da Türkiye’de toplam 70 milyon avroluk doğrudan yatırım yaptığını söyledi. Yatırımın tamamı öz kaynaklarla karşılandı. “Herhangi bir kredi kullanmadık” diyen Özatay, bu tutarın Aliağa ve Menemen tesisleri için yapılan toplam yatırım harcaması olduğunu ve harcamanın tamamlandığını belirtti. Yatırımlar önümüzdeki dönemde de sürecek.

Kapasite yılda 1.200 kanada çıkacak

Menemen tesisinde şu anda N163 türbinlerinin kanatları üretiliyor. N175 kanatlarının deneme üretimi başladı ve bu model için iki hol ayrıldı. Özatay’ın verdiği bilgiye göre yıllık üretim kapasitesi 900 kanada ulaştı.

Nordex, önümüzdeki yıl iki holde 300 kanatlık ilave bir yatırıma başlayacak. Böylece yıllık kapasite 1.200 kanada çıkacak. Özatay, 1.200 kanadın 400 türbine, 400 türbinin de yılda 3.000 MW’lık kapasiteye karşılık geldiğini söyledi:

“Biz Nordex olarak 3.000 megawatt üretim kapasitesiyle Türkiye’nin hem YEKA hem de depolamalı rüzgâr enerji santrallerinin tüm ihtiyaçlarını tek başımıza karşılamaya adayız.”

Türkiye, üçüncü çeyrekte en çok sipariş gelen ülke oldu

Özatay, üçüncü çeyrekte Türkiye’den alınan 900 MW’ın üzerindeki siparişlerin hiçbirinde finansman ve şebeke bağlantısının henüz tamamlanmadığını, bunların yeni siparişler olduğunu söyledi. Finansman kapanışları önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde bekleniyor. Şebeke bağlantıları ve sahaya giriş 2027’nin son çeyreğinde başlayacak, 2028’de sürecek.

Özatay’a göre Türkiye, üçüncü çeyrekte Nordex’in dünyada en çok sipariş aldığı ülke oldu. 2026’nın ocak–eylül döneminde Türkiye’den 1.200 MW’ın üzerinde sipariş alındı. Türkiye, yılın ilk dokuz ayında Nordex’in en çok sipariş aldığı ikinci ülke oldu. Nordex’in Türkiye’de pazar liderliğini koruduğu yorumuna Özatay şöyle karşılık verdi:

“Koruma demeyelim, pazar payımızı her yıl artırıyoruz.”

İÇDAŞ’ın Kütahya projesi için kanat ısıtmalı N175

Özatay, YEKA 2024 kapsamında tahsis edilen 1.100 MW’ı aşan kapasitenin tamamının ihalesini Nordex’in kazandığını söyledi. Ona göre YEKA 2025 kapsamında tahsis edilen kapasitenin büyük çoğunluğunda da yatırımcılar Nordex’i tercih etti. Bu tercihi son kullanan firma İÇDAŞ oldu.

İÇDAŞ’ın YEKA 2025 kapsamındaki projesi Kütahya’da yer alıyor. Santralin kurulacağı bölgede rakım yüksek, iklim sert. Bu nedenle İÇDAŞ, Nordex’ten kanat ısıtmalı N175 talep etti. Nordex bunun için Ar-Ge çalışması yaptı. Özatay’ın anlattığına göre kanat ısıtmalı N175, dünyada ve Türkiye’de ilk kez Menemen tesisinde üretilecek. Nordex ve İÇDAŞ‘ın Kütahya’daki R25 projesi için niyet mektubu imzaladığı daha önce duyurulmuştu.

N193’ün üretimi 2028’in son çeyreğinde başlayacak

Nordex, yeni N193 türbinini WindEnergy Hamburg fuarında duyurdu. Özatay, N193’ün şirketin yeni nesildeki en büyük ürünü olacağını söyledi. Özatay’a göre N193, rotor çapı bakımından Avrupalı ve Amerikalı üreticilerin türbinleri arasında en büyüğü olacak.

Şirket, N193’ün N175’e göre yüzde 12 ile yüzde 14 arasında daha fazla üretim yapmasını öngörüyor. Model Türkiye’de üretilecek. Özatay, üretime 2028’in son çeyreğinde başlamayı planladıklarını belirtti.

Menemen’deki üretim, kapasite ve istihdam hedefleri için: Nordex’in Menemen kanat fabrikasında 1.200 kanat hedefi

Mesut Kul

Yazar

Mesut Kul, enerji ve B2B yayıncılık alanında çalışan bir yayıncı ve medya yöneticisidir. Rüzgar Enerjisi Dergisi’nde Publisher & General Manager olarak Türkiye ve dünyadaki rüzgâr enerjisi gelişmelerini; yenilenebilir enerji yatırımları, rüzgâr türbini teknolojileri, RES projeleri, denizüstü rüzgâr enerjisi ve sektör politikaları odağında takip etmektedir. Enerji fuarları, uluslararası medya iş birlikleri ve sektörel yayın projelerinde aktif olarak görev almaktadır.

Sponsorlu
Rüzgar EnerjisiRüzgar Enerjisi Dergisi · Ekim 2026 · Özel EkSon sayıyı ücretsiz okuyun →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kişisel verileriniz Gizlilik Politikası ve KVKK Aydınlatma Metni kapsamında işlenir.