Nordex, Delta4000 serisini yeni N193/7.X türbiniyle genişletiyor

Mesut Kul
Mesut Kul
Mesut Kul, enerji ve B2B yayıncılık alanında çalışan bir yayıncı ve medya yöneticisidir. Rüzgar Enerjisi Dergisi’nde Publisher & General Manager olarak Türkiye ve dünyadaki rüzgâr enerjisi...
4 Min. Okuma

Nordex Group, Delta4000 kara tipi rüzgâr türbini platformuna N193/7.X modelini ekledi. 7,3 MW’a kadar kurulu güç, 193 metre rotor çapı ve 95 metre uzunluğunda tek parça kanatlarla geliştirilen yeni türbin, özellikle düşük ve orta rüzgâr hızlarına sahip sahalar için konumlandırılıyor. Seri üretimin 2029 yılında başlaması planlanıyor.

Rüzgar Enerjisi Eylül-Ekim 2026 Sayısı

Nordex Group, Delta4000 ürün ailesinin yeni üyesi Nordex N193/7.X türbinini 22 Eylül 2026 tarihinde Hamburg’da duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre yeni model, mevcut Delta4000 platformunda kullanılan teknolojileri korurken enerji üretimi, izin süreçlerine uyum ve proje ekonomisi açısından bazı geliştirmeler içeriyor.

Yeni türbin farklı pazar ve proje gereksinimlerine uyarlanabilmesi amacıyla birden fazla nominal güç konfigürasyonuyla sunulacak. Nordex, bu yaklaşımın farklı şebeke, izin ve saha koşullarına göre türbinin işletme parametrelerinin düzenlenmesine olanak sağlayacağını belirtiyor.

Nordex N193/7.X: 193 metre rotor ve 7,3 MW kapasite

N193/7.X’in en dikkat çekici teknik özelliklerinden biri 193 metre rotor çapı. Türbinde 95 metre uzunluğunda tek parça kanatlar kullanılıyor ve modelin kurulu gücü 7,3 MW’a kadar çıkıyor.

Nordex’e göre bu teknik yapı özellikle düşük ve orta rüzgâr hızlarına sahip sahalarda enerji üretimini artırmayı hedefliyor. Şirket, tipik düşük ve orta rüzgâr koşullarında N193/7.X’in N175/6.X modeline kıyasla enerji üretiminde yüzde 14’e kadar artış sağlayabildiğini bildiriyor. Bu oran Nordex tarafından açıklanan saha koşullarına dayalı bir üretici verisi niteliğinde.

Almanya pazarı için ise farklı bir başlangıç konfigürasyonu planlanıyor. N193/7.X, Almanya’da ilk aşamada maksimum 6,6 MW kapasiteyle sunulacak. Nordex bu seçeneğin, özellikle orta ve düşük rüzgâr hızına sahip projelerde ekonomik performansı optimize ederken izin süreçleri ve şebeke bağlantısına ilişkin gereksinimlere uyum sağlamayı amaçladığını belirtiyor.

Delta4000 platformundaki bileşenler korunuyor

Yeni model tamamen yeni bir türbin mimarisi yerine Delta4000 platformu üzerine geliştirildi. Nordex tarafından verilen bilgilere göre nasel, türbin kontrol sistemi ve elektrik mimarisi gibi temel bileşenler mevcut platformdan N193/7.X’e taşınırken, değişen pazar gereksinimlerine yönelik optimizasyonlar gerçekleştirildi.

Şirket, mevcut platformun kullanılması sayesinde üretim, lojistik ve kurulum süreçlerinde daha önce kullanılan yöntemlerden yararlanılabileceğini belirtiyor. Aynı zamanda yeni türbinin farklı güç seviyelerinde çalışabilmesi, projelerin saha özelliklerine göre yapılandırılmasına imkân tanıyor.

Nordex’in açıklamasına göre çeşitli işletme modları; enerji üretimi, kapasite faktörü, ses gereksinimleri ve türbinin hizmet ömrü gibi parametreler dikkate alınarak ayarlanabilecek. Böylece aynı türbin platformunun farklı ekonomik ve düzenleyici koşullara sahip projelerde kullanılabilmesi hedefleniyor.

Farklı kule ve konfigürasyon seçenekleri sunulacak

N193/7.X için birden fazla kule teknolojisi ve konfigürasyon seçeneği de planlanıyor. Şirket, bu esnekliği farklı ülkelerdeki saha, izin ve pazar gereksinimlerine uyum sağlamak amacıyla kullanmayı öngörüyor.

Nordex Group CEO’su José Luis Blanco, yeni modelin Delta4000 platformunun mevcut altyapısı üzerine inşa edildiğini ve farklı pazar ile saha gereksinimlerine uyarlanabilen bir ürün geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

N193/7.X’in seri üretimi 2029’da planlanıyor

Nordex’in açıkladığı takvime göre N193/7.X’in seri üretiminin 2029 yılında başlaması planlanıyor. Böylece şirket, Delta4000 ailesindeki 7 MW üzeri kara tipi türbin seçeneklerini daha büyük rotor çapına sahip yeni bir modelle genişletmiş olacak.

Nordex Group, 1985 yılından bu yana 40’tan fazla pazarda toplam 64 GW’ın üzerinde rüzgâr enerjisi kapasitesini devreye aldığını bildiriyor. Şirketin ürün portföyü ağırlıklı olarak 4 MW ile 7 MW üzeri güç sınıfındaki kara tipi rüzgâr türbinlerinden oluşuyor.

Bu Makaleyi Paylaş
Mesut Kul, enerji ve B2B yayıncılık alanında çalışan bir yayıncı ve medya yöneticisidir. Rüzgar Enerjisi Dergisi’nde Publisher & General Manager olarak Türkiye ve dünyadaki rüzgâr enerjisi gelişmelerini; yenilenebilir enerji yatırımları, rüzgâr türbini teknolojileri, RES projeleri, denizüstü rüzgâr enerjisi ve sektör politikaları odağında takip etmektedir. Enerji fuarları, uluslararası medya iş birlikleri ve sektörel yayın projelerinde aktif olarak görev almaktadır.
Yorum yapılmamış
SON SAYI
Rüzgar Enerjisi Dergisi son sayı e-dergi kapağı
Rüzgar Enerjisi
Eylül-Ekim
Yeni sayıyı online okuyun
E-Dergiyi Oku