Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Rüzgâr ve güneşten elektrik üretimi ağustosta 9,9 milyar kWh ile rekor kırdı

ETKB verilerine göre Ağustos 2026'da rüzgârdan 4,74 milyar kWh, güneşten 5,16 milyar kWh elektrik üretildi; iki kaynağın toplamı 9,9 milyar kWh ile tüm zamanların en yüksek aylık seviyesine ulaştı.

Güneş ve rüzgârdan elektrik üretiminde Ağustos 2026 rekoru (Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (ETKB) 6 Ekim 2026’da paylaştığı verilere göre, Türkiye’de rüzgâr ve güneş kaynaklı elektrik üretimi Ağustos 2026’da toplam 9,9 milyar kilovatsaate ulaşarak tüm zamanların en yüksek aylık seviyesine çıktı. Rüzgâr santralleri ay boyunca 4,74 milyar kilovatsaat elektrik üretti.

Rüzgârın payı yüzde 12,9

Bakanlığın açıkladığı rakamlara göre ağustosta rüzgâr kaynaklı üretim 4,74 milyar kilovatsaat ile toplam üretimden yüzde 12,9 pay aldı. Güneş kaynaklı üretim ise 5,16 milyar kilovatsaat ve yüzde 14,1 pay ile rüzgârın önünde yer aldı. Ay genelinde toplam elektrik üretimi 36,71 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti.

Hidrolik santraller 9,08 milyar kilovatsaat ve yüzde 24,7 pay ile ağustosun en büyük üretim kaynağı olmayı sürdürdü. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen üretim yüzde 56,4 oranla 20,7 milyar kilovatsaat, yerli kaynaklardan elde edilen üretim ise yüzde 69,7 oranla 25,58 milyar kilovatsaat oldu.

ETKB verilerine göre yılın en yüksek günlük elektrik üretimi de bu ay içinde, 13 Ağustos’ta 1 milyon 241 bin 291 megavatsaat ile kaydedildi.

Sekiz ayda rüzgârdan 30,4 milyar kWh

2026’nın ocak–ağustos döneminde rüzgâr santralleri 30,4 milyar kilovatsaat elektrik üreterek güneşin (29,8 milyar kilovatsaat) önünde kaldı. Aynı dönemde hidrolik üretim 75,2 milyar kilovatsaat oldu. Sekiz aylık dönemde yenilenebilir kaynaklı üretim yüzde 60,3 oranla 149,8 milyar kilovatsaate, yerli kaynaklı üretim ise yüzde 73,2 oranla 181,8 milyar kilovatsaate ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, değerlendirmesinde “Amacımız yalnızca bugünün enerji talebini karşılamak değil; sürdürülebilir, yenilikçi ve dışa bağımlılıktan tamamen arınmış güçlü bir altyapı inşa etmek” ifadelerini kullandı.

Kaynaklar

Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Mesut Kul

Yazar

Mesut Kul, enerji ve B2B yayıncılık alanında çalışan bir yayıncı ve medya yöneticisidir. Rüzgar Enerjisi Dergisi’nde Publisher & General Manager olarak Türkiye ve dünyadaki rüzgâr enerjisi gelişmelerini; yenilenebilir enerji yatırımları, rüzgâr türbini teknolojileri, RES projeleri, denizüstü rüzgâr enerjisi ve sektör politikaları odağında takip etmektedir. Enerji fuarları, uluslararası medya iş birlikleri ve sektörel yayın projelerinde aktif olarak görev almaktadır.

Sponsorlu
Rüzgar EnerjisiRüzgar Enerjisi Dergisi · Ekim 2026 · Özel EkSon sayıyı ücretsiz okuyun →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kişisel verileriniz Gizlilik Politikası ve KVKK Aydınlatma Metni kapsamında işlenir.